Esports de muntanya

Alpinisme

Sense sort al Broad Peak

Alpinisme. Òscar Cadiach recula a causa de l’acumulació de neu abans del coll i ja descansa al camp base. Podria fer un segon atac la setmana que ve

Òscar Cadiach no té sort al Broad Peak (8.051 m). En la seva quarta expedició consecutiva a la dotzena muntanya més alta del món, on té l’objectiu de convertir-se en el primer català que escala els catorze vuitmils del planeta sense utilitzar oxigen artificial, l’alpinista de Tarragona s’ha vist obligat a recular durant l’atac al cim a causa de l’acumulació de neu al coll de la muntanya, a uns 7.900 m d’altitud. Cadiach, que anava acompanyat de Mohammed Ali Sadpara i de Toni Spirig, ja va descansar ahir mateix al camp base de la muntanya. No descarta un segon atac per a la setmana que ve, però tot dependrà de les condicions meteorològiques, que, de moment, no semblen gaire bones.

Cadiach va sortir dilluns a la matinada del camp 3 del Broad Peak (7.200 m). Ho va fer més tard del previst a causa dels forts vents. La seva intenció era arribar de nit fins al coll de la muntanya, i afrontar tot seguit l’aresta fins al cim. Però per arribar al coll calia obrir traça sobre un metre de neu fonda caiguda les últimes hores, malgrat que s’havia anunciat una finestra de bon temps. El cansament acumulat després de dos dies al camp 3, com va relatar Cadiach en una trucada al programa El pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio, tampoc no va acompanyar i Cadiach i la resta d’alpinistes van decidir girar cua i tornar cap al camp base. L’acumulació de neu per sobre del camp 3 ja havia frustrat dissabte l’atac al cim d’una expedició formada per dos alpinistes austríacs i un de turc que s’estaven aclimatant amb l’objectiu d’escalar el K2 després de fer el Broad Peak.

Des del camp 3, Cadiach va tardar cinc hores a tornar al camp base del Broad Peak (4.900 m), on ahir ja va poder descansar. En les pròximes hores decidirà el futur de l’expedició, que passaria per un segon atac al cim. No seria, però, en els pròxims dies, ja que les previsions meteorològiques són dolentes com a mínim fins dimarts de la setmana que ve.

Aquest és el quart estiu consecutiu que Cadiach intenta escalar l’últim vuitmil que li falta. La mala sort amb el Broad Peak va fer que Ferran Latorre es convertís la primavera passada, després d’escalar l’Everest, en el primer català que arriba al cim dels catorze vuitmils. El tarragoní, però, encara té l’oportunitat de ser el primer que els escala tots sense l’ús d’oxigen artificial perquè Latorre en va fer servir en els metres finals de l’ascensió. Si té èxit, Cadiach es convertirà en el divuitè alpinista de la història que aconsegueix aquesta gesta, i també en el més veterà (té 64 anys).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)