Ciclisme

Froome, desbancat i interpel·lat

El francès Bardet (AG2R) es va imposar a la rampa final a Peyragudes i el sard Aru (Astanta) va arrabassar el lideratge al britànic Froome (Sky), que va quedar encallat en la rampa final

Aru, Froome i Bardet es troben en un marge de 25 segons

Aquest matí, el britànic Chris Froome (Sky) viurà una circumstància estranya. El mirall no reflectirà la seva imatge amb el mallot groc de dominador del Tour de França. Ahir el va perdre en els últims metres de la dotzena etapa, als Pirineus. A Peyragudes, en una rampa duríssima, en la qual la generació del noranta el va desafiar com mai i en va treure un botí suculent a més d’obrir un interrogant respecte de la fortalesa de l’imperi britànic.

El francès Romain Bardet (AG2R) es va adjudicar la seva tercera victòria en el Tour i el sard Fabio Aru (Astana) es va situar líder per primera vegada en la seva segona participació a França. El vencedor de la Vuelta a Espanya del 2015 gaudeix d’un marge estret –sis segons amb Froome i 25 amb Bardet–, però fins ara s’ha mostrat tan valent com fort i amb voluntat de discutir l’hegemonia de Froome i companyia. Un dels punts dèbils d’Aru és que ha perdut un dels seus gregaris més importants, Dario Cataldo, i el rendiment de l’altre company de luxe, Jakob Fuglsang, és incert a causa de les dues petites fractures que es va fer al braç esquerre dimarts.

No és la primera vegada que Froome ha de lliurar el mallot groc. El 2015 es va situar líder en la tercera etapa, a Huy, en acabar segon darrere del vallesà Joaquim Rodríguez, i al dia següent l’alemany Tony Martin va obtenir l’etapa i el liderat i Froome no va tornar al capdavant de la classificació fins a la setena etapa. La diferència és que fins ara mai havia estat desbancat a la segona part del Tour. Ara, el britànic haurà de saber utilitzar la fortalesa dels seus companys d’equip, que ahir van imposar un ritme infernal que ja va ser un sedàs per despenjar rivals com Nairo Quintana (Movistar) i Alberto Contador (Trek), per capgirar la situació.

Abans de la traca final, la cursa havia mantingut un ritme elevat, per damunt de la mitjana prevista. Dotze corredors es van escapar aviat, encara que no tots compartien interessos. L’alemany Marcel Kittel (Quick-Step) i l’australià Michael Matthews (Sunweb) hi van entrar pensant en la lluita pel mallot verd. Matthews es va imposar en l’esprint intermedi, però el segon lloc va permetre a Kittel mantenir la primera posició. Els altres sí que tenien propòsits més ambiciosos: Gautier (AG2R), De Kort (Trek), Küng (BMC), Ulissi (UAE), Cummings (Dimension Data), Erviti (Movistar), Bauer (Quick-Step), Politt (Katuixa), De Gendt (Lotto) i Simon (Cofidis).

Els aventurers es van plantar als últims 80 quilòmetres, on s’havien concentrat tots els obstacles muntanyosos, amb més de sis minuts d’avantatge, però a mesura que es van superar els ports el grup d’escapats es va anar desintegrant i en el de categoria especial de Balés, a una trentena de quilòmetres de meta, al capdavant només quedaven Cummings, Gautier i De Gendt. El britànic acabaria sent l’últim supervivent, però hauria de claudicar davant del pas del tren dels favorits.

Ensurt per a Froome i Aru

Mentrestant, l’Sky havia domesticat el pilot amb un ritme elevat. Només Contador es va atrevir a desafiar-los durant l’ascens a Balés, però el seu atac no va tenir continuïtat i ben aviat va ser engolit per la maquinària britànica. En el descens cap al Pèira Sorda, Froome i Aru van tenir un ensurt en sortir de la carretera en un revolt, però cap dels dos va prendre mal. En aquest moment, la resta de favorits va dubtar de si accelerar o esperar el líder. Per respecte o temor o falta de forces van optar per la segona opció.

En el Pèira Sorda l’Sky, amb Mikel Nieve i Mikel Landa al capdavant, van continuar controlant la situació mentre escurçaven la diferència amb Cummings. Ningú movia fitxa, però n’hi havia prou amb el ritme dels Sky per confirmar que Quintana, que es va despenjar, no es troba en plena forma. En el tram final també va cedir Contador. Al final el grup es va reduir bàsicament als deu primers de la general: Froome, Nieve Landa (Sky), Bardet, Aru, Uran (Cannondale), Bennett (LottoNL), Martin (Quick-Step), Meintjes (UAE) i Yates (Orica).

Els favorits van afrontar junts els últims tres quilòmetres a Peyragudes. Era un tram curt, però exigent. Hi havia respecte i expectació per veure qui passaria a l’acció. Les mirades reposaven en el número u, que no parava de mirar enrere i de parlar amb els companys. Semblava que l’acció havia de ser imminent i els rivals reservaven les forces per intentar respondre a Froome. Però l’atac no va arribar i a 800 metres de meta, en un esprint a càmera lenta en un tram de percentatges endimoniats, Bennett va destapar la capsa dels trons. S’havia obert la veda i no hi havia notícies de Froome, que es va mantenir a l’ombra de Landa, desitjant que la meta arribés al més aviat possible, abans que els rivals el desafiessin. Però la línia arribava i els adversaris van detectar la feblesa del britànic i el van assaltar amb totes les forces. Bardet, Uran, Aru, Meintjes i Martin es van avançar mentre Froome es recargolava damunt de la bicicleta sense el consol de Landa, que també havia passat davant. Un fet que li va costar una esbroncada a meta per part dels tècnics.

DESPENJATS

Contador i Quintana no van poder seguir el ritme i van perdre més temps
12 etapa (214 km)
1r R. Bardet (AG2R) 5h49:38
2n R. Uran (Cannondale) a 0:02
3r F. Aru (Astana) m.t.
4t M. Landa (Sky) a 0:05
5è L. Meintjes (UAE) a 0;07
6è D. Martin (Q. Step) a 0:13
7è C. Froome (Sky) a 0:22
8è G. Bennet (LottoNL) a 0:27
9è S. Yates (Orica) m.t.
10è M. Nieve (Sky) a 1:28
11è N. Quintana (Movistar) a 2:04
12è W. Barguil (Sunweb) a 2:08
13è D. Caruso (BMC) a 2:11
14è A. Contador (Trek) a 2:15
15è P. Latour (AG2R) a 2:59
16è G. Martin (Wanty) a 4:20
17è T. Benoot (Lotto) a 4:33
18è S. Pauwels (D. Data) a 4:36
General
1r F. Aru (Astana) 52h51:49
2n C. Froome (Sky) a 0:06
3r R. Bardet (Ag2R) a 0:25
4t R. Uran (Cannondale) a 0:55
5è D. Martin (Quick-Step) a 1:41
6è S. Yates (Orica) a 2:13
7è M. Landa (Sky) a 2:55
8è N. Quintana (Movistar) a 4:01
9è G. Bennett(LottoNL) a 4:24
10è L. Meintjes (Emirates) a 4:51
11è A. Contador (Trek) a 7:14
12è M. Nieve (Sky) a 7:30
13è P. Latour (AG2R) a 8:13
14è D. Caruso (BMC) a 8:53
15è A. Vuillermoz (AG2R) a 12:16
16è S. Henao (Sky) a 13:46
17è E. Buchmann (Bora) a 14:14
18è C. Betancur (Movistar) a 15:40
19è W. Barguil (Sunweb) a 16:03
20è B. Feillu (Fortuneo) a 16:23
Muntanya
1r W. Barguil (Sunweb) 70 punts
2n T. de Gendt (Lotto) 32
3r P. Roglic (LottoNL) 27
Punts
1r Marcel Kittel (Quick-Step) 352
2n Michael Matthews (Sunweb) 222
3r André Greipel (Lotto) 171
Joves
1r Simon Yates (Orica) 52h54:02
2n Louis Meintjes (UAE) a 2:38
3r Pierre-Roger Latour (AG2R) a 6:00
Equips
1r Team Sky 158h42:35
2n AG2R La Mondiale a 12:52
3r Trek a 46:43

LLUITA PELS PUNTS

Kittel va haver de seguir Matthews a l’escapada del dia per defensar el mallot de verd

Etapa frenètica als Pirineus

Després de la maratoniana primera jornada pirinenca (213 km) avui es viurà una explosiva segona part de tan sols 101 quilòmetres amb tres ports de primera categoria. El menú començarà amb el Latrape, seguirà amb l’Agnes i acabarà al Péguère, amb trams del 18%, i un llarg descens fins a la meta de Foix. Els tres ports estan agrupats en una cinquantena de quilòmetres. Serà una jornada absolutament incerta entre els favorits a la general després de la nova situació de la cursa i també una oportunitat propicia per viure un dia de descontrol amb atacs suïcides. Etapes com aquestes són paranys perfectes per sorprendre. Els francesos, exultants amb la gesta d’ahir del seu nou heroi, somien que Bardet completi la festa nacional escalant fins a la primera posició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)