Tennis

El millor vol el número 1

El vuitè títol a l’All England Club en un curs tan sensacional com selectiu ha permès a Roger Federer entrar de ple en la lluita per desbancar Andy Murray. Rafa Nadal és l’altre gran aspirant per tornar al capdamunt

Encara que sembli increïble, amb gairebé 36 anys –els fa el 8 d’agost–, Roger Federer n’ha fet prou jugant set tornejos en tot el curs –Dubai, Austràlia, Indian Wells, Miami, Stuttgart, Halle i Wimbledon–, dels quals n’ha guanyat cinc amb un balanç de 31 triomfs i només dues derrotes, per entrar de ple en la lluita per tornar a ser el número 1 del tennis mundial, malgrat haver prescindit de tota la gira europea de terra batuda. Juntament amb Rafa Nadal –31 anys–, que també ha fet els deures i manté ben vives les aspiracions, són els millor situats per desbancar l’escocès Andy Murray, que es manté al capdavant amb respiració assistida. La pista dura nord-americana amb els Masters 1000 de Cincinnati i de Canadà i l’obert del Estats Units començarà a dictar sentència. Federer ja ha anunciat fa dies que jugarà molts més tornejos en el segon semestre dels que ha disputat en el primer. “Estic sa i això m’importa encara més que guanyar títols”, va dir diumenge després d’assentar càtedra en la final contra el croat Marin Cilic, que no va poder contenir l’allau de joc virtuós i intel·ligent del geni.

Murray i Djokovic, que ja és quart, a més, defensen molts punts, sobretot el britànic, campió a Wimbledon l’any passat, que va fer una segona part de curs impressionant que li va permetre eixugar el gran avantatge que li duia Djokovic i el va catapultar al primer lloc. Concretament, el britànic defensarà 5.460 punts pràcticament inassumibles. Federer, en canvi, es va perdre tot el tram final del curs passat per lesió. El suís va posar punt i final a la temporada quan va perdre la semifinal de Wimbledon contra Milos Raonic. El balear, per la seva banda, va estar aturat el juny –es va retirar a Roland Garros abans de jugar la tercera eliminatòria per una lesió–i el juliol no es va prodigar massa ni va fer bons resultats en el tram final. Defensa 370 punts. Nadal i Federer, de fet, ja manen en el rànquing anomenat “cursa cap a Londres” que computa els resultats nets de l’any i que és el termòmetre més fiable del que està passant. Tots dos, a més, són els únics que ja tenen garantida la seva plaça per jugar la copa Masters al novembre. Djokovic, per exemple, és el setè de l’any, mentre que Murray ocupa una encara més discreta vuitena posició.

Federer té el rècord de setmanes com a primer jugador de l’ATP amb 302 –237 de consecutives–, però no llueix el privilegi des del 29 d’octubre del 2012. Quan va guanyar enguany a l’obert d’Austràlia el seu divuitè Grand Slam va posar fi a una travessia al desert de quatre anys sense obtenir-ne cap. Una altra dada significativa que demostra que viu una vigorosa segona joventut és que feia 8 anys que no obtenia dos títols majors en un mateix curs. Concretament, des de l’any 2009, quan va ser campió de Roland Garros –l’únic títol que té a París– i de Wimbledon. Ha deixat muts els que el van retirar abans d’hora.

ATP
1r. Andy Murray 7.750 punts
2n. Rafa Nadal 7.465 punts
3r. Roger Federer 6.545 punts
4t. Novak Djokovic 6.325 punts
5è. Stan Wawrinka 6.140 punts
6è. Marin Cilic 5.075 punts
7è. Dominic Thiem 4.030 punts
8è. Kei Nishikori 3.740 punts
9è. Milos Raonic 3.310 punts
10è. Grigor Dimitrov 3.160 punts
24è Albert Ramos 1.725 punts
Cursa cap a Londres
1r.Rafa Nadal 7.045 punts
2n. Roger Federer 6.545 punts
3r Dominic Thiem 3.345 punts
4t Stan Wawrinka 3.150 punts
5è Marin Ciclic 2.905 punts
18è Albert Ramos 1.510 punts
WTA
1a. Karolina Pliskova 6.855 punts
2a Simona Halep 6.670 punts
3a Angelique Kerber 5.975 punts
4a Johanna Konta 5.110 punts
5a Garbiñe Muguruza 4.900 punts
6a Elina Svitolina 4.935 punts
7a Caroline Wozniacki 4.780 punts
8a Svetlana Kuznetsova 4.500 punts
9a Venus Williams 4.461 punts
10a Agnies. Radwanska 3.985 punts
Cursa Porsche
1a Simona Halep 4.020 punts
2a Karolina Pliskova 3.827 punts
3a Garbiñe Muguruza 3.793 punts
4a Venus Williams 3.667 punts
5a Elina Svitolina 3.570 punts

El ball no consumat de Garbiñe Muguruza i el campió suís

La campiona Garbiñe Muguruza no es va amagar quan li van preguntar amb qui preferiria fer el ball de campions –una tradició de la segona part del segle XX que s’ha anat difuminant–, i va dir que amb Roger Federer. La jugadora del CT Barcino, no obstant això, no va poder complir el seu desig en el tradicional sopar protocol·lari de gal·la. L’any passat, per exemple, Murray i Serena tampoc no van ballar. L’anterior, en canvi, Djokovic i Serena s’hi van atrevir. Sigui com vulgui, és evident que amb el títol, el nivell de joc i la demostració de polivalència després d’haver estat campiona de Roland Garros el 2016, Muguruza ha tornat a demostrar que és una potencial número 1 si inclou la regularitat entre les seves virtuts. “Ara vull continuar mantenint el nivell i aprendre del que em va passar després d’haver guanyat Roland Garros el 2016”, subratlla la tennista nascuda a Caracas. Des d’ahir, la primera del rànquing WTA és la txeca Karolina Pliskova, que mai abans havia estat tan amunt i que desbanca l’alemanya Angelique Kerber. Muguruza se situa cinquena i ja és tercera en el rànquing del 2017.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)