Ciclisme

Incerta glòria

Tour de França. 29 segons separen Froome del quart de la general, una situació mai vista que convertiran les etapes alpines en un veritable camp de batalla entre els favorits

Ningú recorda ja un Tour de França amb una igualtat tan salvatge com la d’aquest any. De fet, cap cop en la història el tercer classificat ha acabat a menys d’un minut del primer. En la segona jornada de descans abans d’afrontar els Alps, el sisè, Mikel Landa, es troba a només 1:17 de Froome, que té els seus tres perseguidors a menys de 30 segons: Fabio Aru (18), Romain Bardet (23) i Rigoberto Uran (29). La situació, doncs, és explosiva quan encara falten dues etapes grandioses als Alps, la de demà amb el Galibier i la de dijous amb el coll d’Izoard.

Fa deu anys Alberto Contador va guanyar el Tour amb només 23 segons d’avantatge respecte a Cadel Evans. En aquella ocasió Levi Leipheimer va quedar tercer a 31 segons però posteriorment va ser desqualificat. El 1989 Grego Lemond es va imposar amb vuit segons respecte de Laurent Fignon en aquella memorable contrarellotge final als Parcs Elisis. El que fa excepcional el Tour d’aquest any és la quantitat de corredors implicats no només en la lluita pel mallot groc sinó també pel podi. Daniel Martin, per exemple, a 1:12 de Froome però a només 54 segons del tercer.

A diferència de les últimes edicions, també és magnífica la lluita entre dos equips, l’Sky i el modest AG2R, per la supremacia del pilot, una batalla que contrasta amb la solitud d’Aru, Uran i el mateix Martin. Cada petit moviment tàctic esdevé, en aquest sentit, decisiu. El millor exemple el vam tenir en l’etapa de diumenge. L’acció de Bardet i els seus companys d’atacar en el descens camí del Peyra Taillade va ser contestada per l’Sky i Froome amb gran solvència. El britànic va canviar la roda, però amb Henao, Nieve i Landa i la seva pròpia força va ser capaç de recuperar-se. En l’arribada, a més, va semblar el més fort entre els favorits, com ja ho havia estat el dia abans al mur de Rodés. La diferència, doncs, del líder és enganyosa perquè en la contrarellotge del penúltim dia a Marsella (22,5 km) ho té tot a favor per rematar. Ara bé, són encara pocs segons i qualsevol error o el més petit defalliment en els grans ports dels Alps podria costar-li la victòria.

Bardet, heroi nacional

Si les audiències s’estan disparant a França és gràcies al jove escalador de l’AG2R, segon l’any passat i que fa somiar el seu país en ser el primer ciclista francès que guanya el Tour des del 1985 (Bernard Hinault). L’AG2R, gairebé un equip familiar amb Vincent Lavenu al capdavant, està sorprenent més que el seu propi líder. Ni el totpoderós Movistar dels anys anteriors havia mostrat una cara tan ambiciosa contra l’Sky. A favor de Bardet també hi juga la seva disposició a no rendir-se mai. Si no pot escapar-se de Froome pujant, doncs ho prova baixant. És un guerriller, com ho era Virenque, però amb un talent més enorme.

Cops de teatre

El Tour també té més atrapats els seguidors per situacions inesperades, començant per la polèmica desqualificació de Sagan, seguint per l’horrible caiguda de Richie Porte i acabant per la inesperada crisi de Froome a Peyragudes o la d’Aru a Rodés. El problema tècnic del britànic de diumenge també va oferir més emoció de la que s’esperava en una etapa de transició. L’etapa d’avui (165 km) no hauria de suposar cap problema per als favorits. Una escapada i tots a descansar. Però les diferències són tan mínimes que una badada podria suposar la perdició.

General
1r C. Froome (Sky) 64h40:21
2n F. Aru (Astana) a 0:18
3r R. Bardet (Ag2R) a 0:23
4t R. Uran (Cannondale) a 0:29 5è D. Martin (Quick-Step) a 1:12
6è M. Landa (Sky) a 1:17
7è S. Yates (Orica) a 2:02
8è L. Meintjes (Emirates) a 5:09
9è A. Contador (Trek) a 5:37
10è D. Caruso (BMC) a 6:05
Muntanya
1r W. Barguil (Sunweb) 116 punts
2n T. De Gendt (Lotto S.) 38
Regularitat
1r M. Kittel (Quick-Step) 373 punts
2n M. Matthews (Sunweb) 294
No he donat el cent per cent, espero amb paciència el moment d’atacar
Romain Bardet
AG2R
Necessitaria un marge d’un minut sobre Froome per tenir possibilitats en la contrarellotge
Rigoberto Uran
CANNONDALE
Bardet sempre està molt fort en l’última setmana i té l’equip per donar-li suport a la muntanya
Chris Froome
SKY
8
Segons.
La diferència més curta amb la qual s’ha guanyat mai el Tour. Ho va fer Lemond el 1989.

“Vaig veure el Tour perdut”

Froome va admetre ahir, en la jornada de descans, que diumenge va estar a punt de donar el Tour per perdut. “Sincerament creia que la meva lluita pel mallot havia acabat quan es van posar a tirar al capdavant i jo estava al peu del port amb problemes de bici; si no arriba a ser per Kwiatkowski i la resta de companys no me n’hauria sortit”, va dir el britànic, que considera el colombià Uran l’autèntic tapat de la prova. “No fa tan de soroll però per a la contrarellotge de dissabte és el més fort dels meus rivals.” El líder va mostrar-se ferm en la seva fortalesa: “Em sento millor cada dia que passa i no regalaré ni un segon perquè mai saps quan pots tenir un moment dolent.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)