Més esport

El COI aprova les dues seus

Olimpisme. París (2024) i Los Angeles (2028) seran olímpiques per tercera vegada. Amb l’elecció de dues seus, el COI guanya temps per repensar els Jocs, cada cop menys sol·licitats

L’assemblea del Comitè Olímpic Internacional (COI) va ratificar ahir a Lima, per unanimitat, l’acord tripartit amb París i Los Angeles, gràcies al qual aquestes dues ciutats es convertiran, respectivament, en les seus dels Jocs del 2024 i el 2028. Les renúncies d’Hamburg, Budapest i Roma, que havien presentat una precandidatura, van deixar París i Los Angeles com a úniques aspirants als Jocs del 2024. En una decisió sense precedents en l’olimpisme contemporani, el COI va plantejar a les dues candidatures la possibilitats de repartir-se els Jocs del 2024 i el 2028. París no volia renunciar als del 2024 i, finalment, Los Angeles va acceptar demorar el seu projecte olímpic quatre anys més a canvi de sucoses subvencions del COI. Si alguna ciutat, de manera extraoficial, pretenia presentar una candidatura per al 2028 s’haurà d’esperar ara fins al 2032. Amb aquesta mesura, el COI lliga dues ciutats amb garanties –totes dues seran olímpiques per tercera vegada–, per bé que no deixa de ser un pedaç a un problema de fons que haurà de resoldre. En els últims anys, al COI li ha costat déu i ajuda reclutar ciutats que volguessin ser escenari dels Jocs Olímpics. Per als Jocs d’hivern del 2022, per exemple, també van quedar només dues candidates: la guanyadora Pequín i Almaty.

Ara el COI guanya temps per reflexionar sobre els motius pels quals moltes ciutats occidentals rebutgen els Jocs. La crisi econòmica, el poc suport popular i els escàndols de corrupció en els organismes esportius internacionals han fet que la inversió per a uns Jocs –sempre colossal– es vegi més com una despesa prescindible que com una oportunitat de futur.

Poques obres a París

La capital francesa, que ja va ser la seu dels Jocs el 1900 i el 1924, garanteix uns Jocs de cost reduït i assegura que el 95 per cent de les instal·lacions ja estan construïdes o són temporals. Només caldrà fer dues obres perennes, la vila olímpica i el centre aquàtic. Un altre dels punts forts de París és la concentració de la majoria de les competicions al centre històric de la ciutat.

Sense pressupost

Los Angeles també garanteix un plànol d’instal·lacions de primer nivell que, com a molt, haurà de ser retocat. La seu americana, però, encara no té pressupost, ja que el que estava previst per a l’any 2024 (5.300 milions de dòlars) s’haurà de redefinir i adaptar per al 2028. El COI, ateses les circumstàncies, farà els ulls grossos aquest cop.

Tòquio promet l’èxit

Tòquio va obrir la sessió amb un informe sobre la marxa dels preparatius per als Jocs que organitzarà el 2020. Toshiro Muto, director executiu del comitè organitzador, va assegurar que les instal·lacions “són magnífiques i estaran acabades a temps”. Muto va informar que els Jocs de Tòquio han aconseguit una xifra rècord de 43 patrocinadors locals. John Coates, president de la comissió de coordinació del COI, va subratllar el 48,8 per cent de participació femenina, més que en tots els Jocs precedents. L’informe de Tòquio no va generar cap dubte entre els membres del COI, que no van formular cap pregunta.

Pyeongchang, endavant

Thomas Bach, president del COI, va reconèixer en la inauguració de la sessió que els Jocs Olímpics d’hivern de Pyeongchang, previstos per al febrer que ve, es faran “sota circumstàncies difícils” a causa de les tensions creixents en el conflicte entre Corea del Nord i els Estats Units, però va garantir la seva celebració: “Estem en contacte amb els governs i els comitès olímpics afectats. En cap de les converses que hem tingut es posa en dubte la celebració dels Jocs.” També va desmentir les informacions sobre un possible canvi de seu: “Parlar ara de diferents escenaris per als Jocs enviaria un missatge equivocat.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)