Atletisme

Atletisme

dopatge

Ilias Fifa, detingut

El fondista del Barça estaria presumptament involucrat en una trama de tràfic de substàncies de dopatge

Van ser detingudes onze persones i es van fer escorcolls a Santa Coloma de Gramenet, Mollet, Esplugues i Arenys de Mar

L’atleta del FC Barcelona Ilias Fifa, campió d’Europa de 5.000 m a Amsterdam 2016, va ser detingut ahir al matí al seu domicili de Santa Coloma de Gramenet per la Policía Nacional en una operació contra el tràfic de substàncies de dopatge dirigida pel jutjat d’instrucció número 4 de Mataró. L’operació portada a terme per la secció de consum de la brigada central de delictes contra les persones continua oberta i sota secret de sumari. En el marc de l’operació, les investigacions de la qual van començar al juny arran d’una denúncia a la policia, van ser detingudes onze persones i es van ordenar escorcolls en altres municipis catalans com ara Mollet del Vallès, Esplugues de Llobregat i Arenys de Mar, a més de València i Guadalajara. El fondista blaugrana, que en les últimes setmanes s’havia estat entrenant a Sierra Nevada, i la resta de detinguts s’exposarien a un delicte contra la salut pública per presumpte ús i distribució de productes de dopatge amb greus perills per a la salut. Segons algunes fonts, al domicili de Fifa s’haurien trobat anabolitzants i documentació que el situarien com un dels responsables de la trama.

La notícia va esclatar com una bomba en els cercles atlètics a mig matí, i una de les persones més sol·licitades va ser el seu entrenador actual, Rafa Caro. “Me n’he assabentat de tot plegat per les trucades dels periodistes. Només puc dir que en els cinc anys que fa que entreno l’Ilias sempre ha tingut una conducta sana i que no té cap necessitat de recórrer a altres camins perquè té condicions de sobres per dedicar-se a l’atletisme d’elit. Mai ha donat positiu en cap control i el primer sorprès de tot plegat soc jo. Ara mateix tinc molts dubtes sobre aquesta operació, perquè es veu que es tracta d’una investigació del mes de juny”, va explicar Caro, abans de poder contactar amb el seu atleta , detingut a la comissaria de la Verneda.

Més reaccions

També es va pronunciar sobre l’afer Josep Maria Mir, responsable de l’atletisme al FC Barcelona. “La posició del club es pot resumir en tres punts: presumpció d’innocència, recaptar el màxim d’informació possible sobre el cas, i la nostra lluita clara contra el dopatge i a favor de la salut en l’esport”, va sintetitzar el dirigent blaugrana, advocat de professió i que durant dinou anys va formar part del comitè de competició de la Federació Espanyola d’Atletisme i, per tant, havia de tractar els casos de dopatge. Ara l’organisme competent en aquesta matèria és l’Agència Espanyola per la Protecció de la Salut en l’Esport (AEPSAD) i que ahir ja es va posar en contacte amb el jutjat per personar-se en la causa i així tenir accés a la informació del sumari del cas. L’organisme determinarà si pot emprendre qualsevol tipus d’actuació dins de les seves competències. A més de Mir, també es va manifestar sobre la detenció de Fifa el portaveu del Barça Josep Vives: “Si es confirma que aquests indicis són provats, prendrem mesures contundents, com hem fet sempre en la lluita contra el dopatge.”

A través d’un comunicat, la Federació Espanyola d’Atletisme també es va pronunciar sobre la detenció de l’atleta d’origen marroquí: “Aquesta federació és plenament conscient del mal que el dopatge causa en la credibilitat i en la imatge del nostre esport, i està fermament compromesa en la lluita contra aquesta xacra; per aquest motiu continuarà lluitant per erradicar-la, protegint així els atletes que competeixen de manera neta i justa.”

LES REACCIONS

Soc el primer sorprès i només puc dir que en cinc anys sempre ha tingut una conducta neta
Rafa Caro
entrenador d’ilias fifa
Hi ha presumpció d’innocència, però des del club sempre hem lluitat i lluitarem contra el dopatge
Josep M. Mir
responsable de l’atletisme al fc barcelona

D’amagar-se als baixos d’un camió a campió europeu

La història d’Ilias Fifa (Tànger, 1989) és la d’un supervivent que va saber aprofitar les oportunitats que se li van brindar des de la seva arribada a Catalunya. Amb disset anys, no va dubtar a jugar-se la vida amagat als baixos d’un camió per travessar la frontera i forjar-se un futur millor a l’altra banda de l’estret. Un cop a Catalunya i mentre residia al centre de menors de Santa Perpètua de Mogoda, es va agafar amb tota la il·lusió del món la possibilitat de practicar atletisme a les pistes de Can Dragó que gestiona l’AA Catalunya. La seva primera entrenadora va ser Esther Rodríguez. Amb divuit anys va anar a viure en un pis tutelat per la Generalitat i després de fer diversos cicles formatius va començar a treballar en una empresa de neteja d’aparcaments a Santa Coloma de Gramenet. Un cop tancada la seva etapa amb Esther Rodríguez, va continuar creixent al costat de Rafa Caro i els colors del FC Barcelona. El juliol del 2015 va adquirir la nacionalitat espanyola per carta de naturalesa i un any després obtenia el seu primer gran èxit internacional amb el títol europeu de 5.000 m després d’un aferrissat esprint amb Adel Mechaal. En una entrevista en aquest diari reflexionava al voltant del dopatge: “Jo confio en l’esport net. La IAAF porta a terme uns controls molt exhaustius i penso que és el millor perquè els atletes competeixin en igualtat de condicions.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)