Atletisme

Tres aspirants a prendre el relleu d’Usain Bolt

Atletisme. Van Niekerk, Farah i Barshim són els tres finalistes a succeir el jamaicà, amb sis guardons en les nou últimes edicions, com a millor atleta del 2017

Amb sis títols en les nou últimes edicions, Usain Bolt ha capitalitzat els guardons de millor atleta de l’any en l’última dècada. L’estrella del velocista jamaicà, tercer en els 100 m i lesionat en el relleu de 4x100 m del mundial de Londres, es va apagar abans d’hora i aquest curs, òbviament, ja no figura entre els aspirants a revalidar el títol honorífic de millor del curs. Els tres candidats a rellevar-lo són el fondista britànic Mo Farah (or en els 10.000 i argent en els 5.000 m a Londres), el velocista sud-africà Wayde van Niekerk (or en els 400 m i argent en els 200 m) i el saltador qatarià Mutaz Essa Barshim (or en alçada). Tot i haver estat nominats en altres edicions, cap dels tres ha aconseguit el guardó cap vegada. El nom del vencedor s’anunciarà el 24 de novembre a Montecarlo durant la gala de premis de la IAAF.

Dos dels tres finalistes, Farah i Van Niekerk, han estat notícia en els últims dies per diverses circumstàncies. Farah ha decidit deixar l’entrenador que l’ha conduït les últimes temporades, Alberto Salazar, que té el camp base als Estats Units, per tornar a la Gran Bretanya i passar més hores amb la seva família. L’atleta d’origen somali va tancar en el mundial de Londres la seva etapa a la pista i a partir del curs vinent se centrarà exclusivament en les proves en ruta. Van Niekerk, un dels atletes cridats a succeir Bolt com a rei de la velocitat, es va lesionar de gravetat un genoll la setmana passada durant un partit amistós de rugbi. El diagnòstic és un trencament mitjà i lateral del menisc i l’esquinçament del lligament encreuat anterior i avui mateix passarà per la sala d’operacions. Van Niekerk estarà uns sis mesos de baixa i no podrà competir en els Jocs de la Commonwealth, en els quals pretenia prendre la sortida en els 100 i els 200 m. D’altra banda, la retirada de Bolt coincidirà amb la posada en marxa d’un revolucionari nou rànquing mundial, similar al tennis i al golf, i que reforçarà el valor de les competicions a banda dels registres personals.

Ayana, Stefanidi i Thiam, candidates

A diferència de la categoria masculina, en la femenina no hi hagut una dominadora clara les últimes temporades i cada any ha anat canviant el nom de la vencedora en la gala de la IAAF. La dinàmica podria canviar, perquè entre les finalistes hi torna a ser la fondista etíop Almaz Ayana, guanyadora el 2016 i que aquesta temporada es presenta a la cita amb el títol mundial de 10.000 m i el subcampionat en 5.000 m. Abans de la gala, Ayana té el 19 de novembre una cita en la mitja marató de Nova Delhi, en què podria assaltar la plusmarca mundial (1h04:51) en el debut en la distància tenint en compte que ja és la recordista en 10.000 m (29:17.45). Les altres candidates al guardó d’atleta de l’any són la grega Ekaterini Stefanidi, campiona mundial en salt de perxa (4,91m) i la jove belga de 22 anys Nafissatou Thiam, vencedora en heptatló i tercera de la història a trencar la barrera dels 7.000 punts (7.013).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)