Natació

Benaurada maduresa

Natació. Jessica Vall (Sant Andreu), campiona d’Europa dels 200 braça amb rècord d’Espanya inclòs (2:18.41) un dia després de guanyar el bronze en els 100 braça. Garcia va ser desqualificada

Jessica Vall continua culminant una carrera esportiva excel·lent. A diferència de la majoria de nedadores va esclatar tard, superats els 24 anys, i ha firmat una trajectòria de menys a més, com el seu comportament en les curses. Ahir ho va repetir a la final dels 200 metres braça de l’europeu de piscina curta de Copenhaguen i li va servir per derrotar una de les principals favorites, la local Rikke Pedersen –múltiple campiona del món i d’Europa– i la belga Fanny Lecluyse, defensora del títol. A més, la nedadora del Sant Andreu va superar el rècord d’Espanya que ella mateix havia establert fa poques setmanes a Tòquio (2:19.80) en aturar el cronòmetre en 2:18.41. És la primera nedadora que baixa dels dos minuts i dinou segons i la seva és el sisè millor registre de tots els temps.

Avui, la catalana tornarà de Dinamarca amb un excel·lent botí a la maleta: el seu primer títol internacional en una competició de primer ordre i la medalla de bronze que havia guanyat dissabte en els 100 braça, on també va batre el rècord espanyol. Uns èxits que s’uneixen a les medalles de bronze del mundial de Kazan i d’Europa de piscina llarga i a la plata de l’europeu, també de 50 metres.

Ahir, la deixeble del garrotxí Jordi Jou va completar els primers cinquanta metres amb discreció ocupant la setena posició. Però sense inquietar perquè es veia que la màquina s’anava greixant braçada a braçada. Va completar l’hectòmetre quarta i a partir d’aquí va agafar la iniciativa i a cinquanta metres ja ocupava el lloc preferent. Llançada com coet. Insuperable per a les rivals. Va deixar l’ídol local, Pedersen, més d’un segon endarrere. I finalment va poder exhibir el seu somriure etern des del graó més alt del podi.

Vall és la nedadora més veterana que s’ha penjat una medalla d’or a l’europeu que ahir va abaixar el teló. De fet, de tots els nedadors que han estat proclamats campions a Dinamarca només la supera l’italià Fabio Scozzoli, que és dos mesos i mig més gran que ella. En el pol oposat es troba el rus Kliment Kolesnikov de 17 anys i que ha guanyat dos ors individuals i dos més en proves de relleu.

La cara amarga de la final la va viure l’altra gran bracista catalana, Marina Garcia (CN Sabadell), que va ser desqualificada. Havia completat els 200 metres amb un registre semblant als seus millors dies, però no li va servir.

LA FRASE

Crec que he fet la pitjor sortida de la meva vida, però també he fet la millor arribada de la meva vida