Natació

ESPORTS

Trencant motllos

Natació. Vall va ser la nedadora més veterana que va guanyar la medalla d’or en l’europeu de piscina curta

La mitjana d’edat dels campions en el mundial de Budapest d’aquest any va ser de 23,1 anys en categoria masculina i 23,3 en femenina. En el recent europeu de Copenhaguen es va mantenir la tendència a nivell masculí (23,3) i va pujar lleugerament en el femení (25,4). Jessica Vall és una de les campiones internacionals del 2017 més veteranes. A Dinamarca només la va superar l’italià Fabio Scozzoli, tres mesos més gran, campió dels 50 m braça. Tanmateix, la gran triomfadora de l’europeu, l’hongaresa Katinka Hosszú, vencedora de sis títols, és mig any més petita que la nedadora del CN Sant Andreu. Vall considera que en els últims anys està canviant la tendència i que esportistes més veterans són capaços de copar els podis de les competicions de referència a escala internacional. Reconeix que a l’hora d’entrenar-se hi ha exercicis de força als quals s’adapta millor fins i tot que les seves companyes més joves, si bé n’hi ha d’altres que li costen molt. Un altre dels seus punts febles ara mateix són les estades lluny de casa seva i de la seva parella. En aquest sentit es troba més còmoda amb una rutina d’entrenaments a les instal·lacions andreuenques i poder tornar a casa per desconnectar i fer menys feixugues les intenses jornades laborals.

Aquesta és la fórmula que ha aplicat des que va irrompre en l’escena internacional, i no té previst canviar. Va pujar al podi per primera vegada en els Jocs del Mediterrani de Mersin el 2013, una competició secundària, però que va ser la seva punta de llança. Va guanyar l’or en els 200 m braça i la plata en els 100 braça i va completar el botí amb la plata en el relleu del 4x100, curiosament nedant amb dues companyes seves actualment –Lidon Muñoz i Marta González. Des d’aleshores cada any ha pujat al podi d’una cita internacional de primer nivell. El 2014 per recollir el bronze dels 200 braça en l’europeu de Berlín, el seu bateig en una cita de primer nivell. El 2015 va ser tercera en la cursa dels 200 braça en el mundial de Kazan en una final emocionant i ajustada, i en què va compartir tercer lloc amb Pedersen i Jinglin, en una imatge pràcticament inèdita. El 2016 va guanyar la plata en l’europeu de piscina llarga de Londres i enguany ha sumat dues medalles més en l’europeu de curta.

Repòquer català

Lourdes Becerra va ser la primera catalana que va pujar al podi d’un campionat d’Europa de piscina curta el 1998 a Sheffield, on va recollir una medalla de plata i una de bronze. Cinc anys més tard, Erika Villaécija va fer un pas més i es va convertir en la primera catalana a guanyar una medalla d’or. Va ser el 2003 a Dublín, i gràcies a la victòria en els 800 lliure. A Copenhaguen, Vall ha guanyat el cinquè títol per a la natació catalana. Entre ella i Villaécija han pujat al graó més alt Edu Lorente, Aschwin Wildeboer –dues vegades– i Mireia Belmonte, nou cops campiona d’Europa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)