Atletisme

Semenya, a l’ull de l’huracà

Atletisme. La sud-africana té previst començar la temporada divendres a Doha, pocs dies després que la IAAF hagi aprovat una norma que posa en entredit el seu futur

La Lliga del Diamant, el gran circuit de l’atletisme mundial, arrenca aquest divendres a Doha (Qatar) amb la sud-africana Caster Semenya (1.500 m) com a gran figura d’aquesta primera cita. La campiona olímpica i del món, amb tot, és notícia aquests dies per la normativa anunciada per la federació internacional (IAAF) sobre els nivells de testosterona amb els quals podran participar les atletes de mig fons –400 m fins a la milla.

La sud-africana té els nivells de testosterona similars als d’un home i la seva trajectòria sempre ha estat marcada per aquesta polèmica qüestió. La IAAF no ha pogut impedir la seva presència en els grans campionats perquè el TAS va tombar la primera reglamentació internacional sobre aquesta qüestió perquè la considerava injusta.

A partir de l’1 de novembre Semenya i altres esportistes en una situació similar hauran de demostrar nivells semblants a la mitjana de les dones durant sis mesos seguits per poder disputar les curses. Si no hauran de córrer en la categoria masculina. Això probablement obligarà l’atleta a prendre medicació i teòricament baixarà automàticament el seu rendiment. Es calcula que l’hiperandrogenisme de Semenya, la condició mèdica que fa que el seu cos segregui més hormones masculines, li permet millorar el rendiment entre un 5 i un 10 per cent respecte a les seves rivals. En la mateixa situació que Semenya es troben les dues atletes que la van acompanyar en el podi en els 800 m dels Jocs de Londres: Francine Niyonsaba (Uganda) i Margaret Wambui (Kenya). La superioritat d’aquestes atletes va forçar la IAAF a preparar un nou projecte de llei que passés el sedàs del TAS. La federació justifica la norma no per perjudicar ningú en concret, segons paraules de Sebastian Coe, sinó perquè totes les atletes tinguin les “mateixes oportunitats”.

Ara bé, a Sud-àfrica la llei ha provocat un escàndol de dimensions polítiques. Diumenge passat el Parlament va comparar la decisió de la IAAF amb un nou “apartheid”, amb les connotacions que té aquesta paraula al país. Semenya és un ídol al seu país i els dubtes que sempre ha causat la seva superioritat s’han considerat atacs al propi país. “És una norma injusta, sexista i deshumanitzadora”, afirma la resolució aprovada pel Parlament.

INTERSEXUALS

S’usa aquesta expressió per a les atletes amb nivells alts de testosterona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)