Ciclisme

Llambordes d’emoció

Tots els candidats a la general es veuen implicats en caigudes o avaries en l’etapa de Roubaix, caòtica

John Degenkolb, el vencedor de la clàssica fa tres anys i afectat per un greu accident el 2016 a Calp, el vencedor

John Degenkolb (Trek) va aconseguir el seu primer triomf al Tour ahir a Roubaix. És la primera victòria de l’alemany des que en la pretemporada del 2016 va patir un greu accident a Calp. I ho va aconseguir en l’etapa de les llambordes, on havia assolit el 2015 el seu major èxit en el monumental Infern del Nord. “No tinc paraules, és una victòria molt desitjada i l’he aconseguida gràcies al meu equip. Teníem un pla per mantenir-nos sense problemes tota la cursa i ha funcionat a la perfecció” va dir plorant el vencedor, que dedicava el triomf a un amic del seu pare: “Molta gent dubtava que pogués tornar al meu nivell després del gener del 2016, però volia aconseguir almenys una victòria per poder-li dedicar.”

46 per hora de mitjana van marcar Degenkolb; el mallot groc i vencedor a Roubaix el 2017 després de guanyar l’or olímpic a Rio, Van Avermaet, i el campió belga del Quick Step Yves Lampaert; escapats al penúltim dels 15 trams de llambordes –39.8, la mitjana en els 21,7 quilòmetres que hi havia– a 16,5 per acabar. Havien deixat Peter Sagan, darrer vencedor de la París Roubaix, amb un pam de nas. “Al penúltim sector m’he deixat caure una mica a la cua del grup de favorits. He comès un error”, es lamentava el mallot verd.

“Confiava en el meu esprint i potser l’he començat massa tard. L’objectiu era guanyar l’etapa”, assenyalava el líder de la general sobre el desenllaç, resolt per Degenkolb afrontant l’esprint al davant i arrencant amb força a 200 metres, per tornar a assaborir el triomf per primer cop des que va tornar a néixer. “Estic content pel paper de l’equip aquesta primera setmana. Ho estaria més si Richie encara continués. A partir de dimarts tindrem més llibertat i potser busqui la fuga amb el mallot groc”, destacava Greg van Avermaet.

Sala d’especejament

No va ploure en les hores prèvies i tampoc va fer més vent del compte. Però l’etapa va ser una carnisseria. Formada l’escapada del dia, amb deu homes, Tom Dumoulin (Sunweb) ja havia tingut problemes mecànics i Porte havia posat el peu al terra. També van patir les bicicletes de Romain Bardet (Ag2r) amb múltiples punxades després del primer sector, un posterior canvi de bicicleta encara en la primera hora –47,7 quilòmetres– i més problemes al final. Ilnur Zakarin (Katuixa) i Bauke Mollema (Trek) tampoc es van salvar de les punxades, ni Antawn Tolhoek (Lotto Jumbo) quan anava en l’escapada...

El vencedor de les dues anteriors etapes, Dylan Groenewegen (Lotto Jumbo), va anar per terra en un incident que va afectar també Vincenzo Niballi (Bahrain), el grant triomfador de l’etapa de Roubaix el 2014, quan acabaria guanyant el Tour. També Egan Bernal (Sky) per caiguda en un revolt a 74 quilòmetres o el cap de files de l’Astana, Jakob Fuglsang, i Rafal Majka (Bora) quan anaven al davant del grup de favorits al sector quatre van caure. I Niki Terpstra (Quick Step), vencedor de la París Roubaix el 2016 a la sortida del sector 11. Com TJ van Garderen (BMC) i Sonny Colbrelli (Bahrain), després.

Fins i tot Chris Froome (Sky), a l’entrada del vuitè i únic sector de cinc estrelles, quan el seu gregari Gianni Moscon queia i se l’enduia a ell al terra. Després cauria Michal Kwiatkowski (Sky) i, quan bevia després d’un tram de llambordes, Mikel Landa. Aleshores, Movistar va fer caure els seus homes a un segon grup, amb Quintana i Valverde al davant perquè el basc pogués arribar sense perdre el desè lloc a la general. Sí que va perdre’n uns quants, de llocs, el segon a París el 2017, Rigoberto Uran (Education First), malgrat disposar de més homes per ajudar-lo i protagonitzar una contrarellotge per equips al final de l’etapa entre el seu, Movistar, els favorits i els escapats.

9a etapa (156,5 km)
1r. J. Degenkolb (Trek) 3h24:36
2n. G. van Avermaet (BMC) m.t.
3r. Y. Lampaert (Quick Step) m.t.
4t. P. Gilbert (Quick Step) a 0:19
5è. P. Sagan Démare (Bora) m.t.
6è. J. Stuyven (Trek) m.t.
7è. B. Jungels (Quick Step) m.t.
8è. A. Greipel (Lotto) a 0:27
35è M. Landa (Movistar a 0:34
59è R. Uran (Ed. First) a 1:55
109è. M. Soler (Movistar) a 12:24
General (1.568 km)
1r. G. van Avermaet (BMC) 36h07:17
2n. G. Thomas (Sky) a 0:43
3r. P. Gilbert (Quick Step) a 0:44
4t. B. Jungels (Quick Step) a 0:50
5è. A. Valverde (Movistar) a 1:31
6è. R. Majka (Bora) a 1:32
7è J. Fuglsang (Astana) a 1:33
8è C. Froome (Sky) a 1:42
9è A. Yates (Mitchelton) m.t.
10è M. Landa (Movistar) m.t.
12è V. Nibali (Bahrain) a 1:48
15è T. Dumoulin (Sunweb) a 2:03
17è R. Bardet (Ag2R) a 2:32
21è N. Quintana (Movistar) a 2:50
22è R. Uran (Ed. First) a 2:53
23è P. Sagan (Bora) a 3:08
24è D. Martin (UAE) a 3:22
88è. M. Soler (Movistar) a 26:36
167è L. Craddock (Ed. First) a 1h20:01
Regularitat
1r. P. Sagan (Bora) 299 punts
2n. F. Gaviria (Quick-Step) 218
3r. D. Groenewegen (Lotto Jumbo) 132

Descans i triple entrega alpina

“La lluita per la general comença ara amb l’arribada de la muntanya”, va dir Chris Froome (Sky), alleujat per haver superat l’etapa de les llambordes i poder afrontar la jornada de descans avui amb la vista posada en la triple entrega alpina que afrontaran aquesta setmana els aspirants al groc el dia 29 a París. “Mai és agradable veure un company caure així”, va dir el quatre cops vencedor del Tour sobre el seu amic i antic gregari, en els seus dos primers triomfs (2013 i 15). La caravana del Tour dorm avui a Annecy, per afrontar demà 158,5 km amb tres ports de primera i un de categoria especial. La segona entrega alpina acaba en alt (1a) i, la tercera, a l’Aup d’Huès (especial).

Richie Porte, com Froome el 2014, ni tan sols arriba a les llambordes

L’australià del BMC, que fa un any ja va abandonar per accident també en la novena etapa, va ser el principal perjudicat de la jornada. Una caiguda al quilòmetre 7 i encara sense arribar a les llambordes –el primer sector, Escaudœuvres à Thun, era a 109 km– el va obligar a pujar a l’ambulància visiblement afectat de la clavícula dreta. Chris Froome, el 2014, també va abandonar per caiguda en l’etapa de Roubaix abans del primer tram. José Joaquín Rojas (Movistar), l’home cridat a ser l’ombra de Nairo Quintana tot el Tour i involucrat en la mateixa caiguda, també va abandonar. Com Tony Martin (Katuixa), que ja no va sortir per fractura a les vèrtebres en la mateixa caiguda, dissabte, en què Daniel Martin (UAE), amb una vèrtebra trencada el 2017 quan Porte el va atropellar; va ser el principal afectat dels candidats a la general. Porte (1985) va ser cinquè al Tour el 2016 després de deixar l’Sky per aspirar a la general. El BMC no manté l’estructura l’any que ve i l’1 d’agost, quan s’obri el mercat, es podrà fer oficial el seu fitxatge pel Trek.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)