Waterpolo

No hi havia res escrit

La selecció espanyola lluitarà per la medalla d’or contra Sèrbia demà

Ahir va vèncer Itàlia en un duel memorable d’un bloc liderat per López Pinedo, Perrone i Mallarach i els joves Granados i Tahull pletòric

Espanya 8 itàlia 7

ESPANYA:López Pinedo, Munarriz (1), Del Toro, Minguell, Larumbe, Fran (1) i Perrone (1) –equip inicial–, Granados (1), Cabanas, Tahull (2), Mallarach (2), Bustos i Lorrio.ITÀLIA:Del Lungo, Di fulvio, (3), Figlioli, Renzuto (2), Presciutti, Bodegas (1) i Echenique (1) –equip inicial–, Molina, Fondelli, Velotto, Gallo, Bertoli i Nicosia.PARCIALS:1-1, 3-2, 1-3 i 3-1.ÀRBITRES:Margeta (Eslovènia) Stavridis (Grècia).PÚBLIC:Uns 4.000 espectadors a les piscines Bernat Picornell

La selecció espanyola ha sortit de l’ombra en la qual ha viscut els últims temps. De la mà del barceloní David Martín i una barreja de veterania i joventut, de talent i sacrifici a l’europeu de Barcelona ha tornat a tutejar les potencies mundials i demà disputarà la final contra Sèrbia, a més s’ha classificat per al mundial. Ahir, en una nit memorable va eliminar Itàlia, l’equip que liderava les apostes, en un vespre vibrant contra Itàlia. L’equilibri defensa-atac va permetre als de Martín estar sempre dins del partit i reaccionar a les adversitats.

Malgrat que el veterà Figlioli fos més ràpid que Fran Fernández a l’esprint inicial i que Bodegas fes una demostració des de la boia en la primera acció (0-1), els de Martin no es van encongir. Van començar la reacció des de la defensa. Dani López Pinedo no va tardar a començar el recital d’aturades i els companys el van acompanyar anticipant-se i interceptant pilotes. La solidesa defensiva els va omplir de confiança i van començar a desplegar un ventall ofensiu demolidor. Felipe Perrone va agafar la responsabilitat i va empatar (1-1) i, ja en el segon quart, va assistir Tahull perquè resolgués des de la boia com un veterà (2-1). Per primera vegada en tot el campionat, Itàlia es situava per darrere en el resultat. La diferència es va ampliar amb dues genialitats dels mariners Mallarach i Munarriz (4-1) en un dels moments més dolços del waterpolo espanyol dels últims temps. Però els italians es van recompondre en mica en mica. A les acaballes del segon parcial van trencar la sequera de catorze minuts sense marcar amb dos gols de Renzuto i després del descans van recuperar la iniciativa amb els gols d’Echenique i Di Fulvio (4-5). L’olotí Mallarach va despertat la selecció espanyola amb l’esquerra prodigiosa i aturava el parcial de 0 a 4 italià. Dues dianes més de Di Fulvio van glaçar les Picornell (5-7).

Aleshores van aparèixer dos dels joves valors del combinat espanyol, el gracien Tahull i el vallesà Granados, que no els va tremolar la mà en un moment tan compromès, per restaurar la igualtat en el resultat. Al mateix temps que mantenia la fermesa defensiva i resolia encertadament les múltiples accions d’inferioritat. López Pinedo va tornar a créixer com un gegant a la porteria, desesperant els llançadors italians, i la sentència la va escriure el veterà Fran Fernàndez. Va creuar la piscina de punta a punta i, sense oposició rival, va afusellar Del Lungo. Itàlia encara va enviar una pilota dins de la porteria, però l’àrbitre Margeta va considerar que no havia entrat tota, curiosament el mateix jutge que als Jocs de Londres va anul·lar un gol a Ivan Pérez que va deixar Espanya fora de les semifinals.

Sèrbia manté el domini

Sèrbia va tornar a vèncer Croàcia en un torneig internacional de primer ordre després de perdre les semifinals del mundial de Budapest 2017 (12-11) i manté l’hegemonia en els duels particulars amb dotze victòries per sis derrotes i dos empats. El waterpolo és l’esport en el qual es reprodueixen més sovint els enfrontaments entre les dues seleccions que van viure el primer cara a cara als quarts de final dels Jocs Olímpics d’Atlanta (8-6). Sèrbia, en solitari o amb Montenegro o encara sota la denominació de Iugoslàvia, va viure dues èpoques esplèndides de set anys sense perdre contra Croàcia (2001-2007 i 2010-2017) i amb victòries inoblidables com la de la final dels Jocs de Rio 2016 (11-7). Ahir, els serbis van agafar la iniciativa en un primer parcial elèctric (5-3) i van mantenir la diferència fins al final. El català de Croàcia Xavi Garcia, que va ser el jugador de camp amb més minuts (30), es va quedar sense accedir a la final.

Lluitar per les medalles en un europeu és un pas important per a aquesta generació
David Martín
seleccionador d’espanya

Únic combinat, doble semifinalista

Les seleccions espanyoles, amb dinou catalans, han disputat les semifinals del torneig masculí i femení, una fita que no ha aconseguit cap altra federació a Barcelona. Hongria és el principal especialista a situar els seus dos equips en la lluita per les medalles i ho havia aconseguit en els tres últimes europeus i, en total, en vuit ocasions. Però enguany el representat magiar masculí va caure en els quarts de final, confirmant un campionat fluix, i les noies sí que ho van aconseguir i van perdre contra els Països Baixos. L’Alemanya Federal, Rússia i Itàlia també ho havien fet. Itàlia i Hongria poden presumir de doblet: Itàlia el 1995, a Viena; i Hongria el 2001, a Budapest.

La selecció espanyola busca el bronze i Bea Ortiz, el pitxitxi

Encara amb la dolorosa sensació d’haver quedat fora de la final per culpa d’un vespre de desencert, la selecció espanyola intentarà batre Hongria en la final de consolació (20.30h) i acomiadar l’europeu amb el bronze, el primera de la història. En el palmarès hi figuren un or (2016) i una plata (2008) en tretze participacions.

A continuació es viurà el plat fort en la final que enfrontarà Grècia, el botxí de les de Miki Oca, i els Països Baixos. Grècia, campiona del món el 2011, de la lliga mundial el 2005 i de la primera edició de l’Europa Cup, ha perdut les dues finals de l’Eurocopa disputades i dimecres va demostrar contra Espanya estar en disposició de saldar el deute. Amb tot, no ho tindrà fàcil perquè les neerlandeses, campiones olímpiques (2008), del món (1991) i d’Europa en quatre de les cinc primeres edicions, també han firmat un campionat sòlid. Les dues seleccions es van enfrontar en la fase de grups amb victòria dels Països Baixos per la mínima (7-8). Un altre dels interessos és si Bea Ortiz es podrà mantenir com a màxima golejadora (24).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)