Natació

La capital d’Europa

L’europeu de natació arrenca avui en el marc d’uns nous jocs continentals d’esports individuals que es faran a Glasgow fins al 12 d’agostHosszú, Efimova, Sjöström i Peaty, grans figures d’una cita sense Belmonte

L’europeu de natació dona avui el tret de sortida a deu dies d’uns mini-Jocs Olímpics a Glasgow, que juntament amb Berlín, organitza aquest agost els campionats continentals d’alguns dels grans esports individuals, un experiment que pretén donar més projecció mediàtica a l’esdeveniment. Així, a banda de la natació, a la capital escocesa competiran les figures europees de ciclisme, golf, gimnàstica, rem i triatló.

En la natació, tot i la baixa rellevant de Mireia Belmonte –amb vertigen–, hi seran pràcticament totes les grans estrelles de la natació europea. Avui mateix entrarà en acció la sueca Sarah Sjöström –triple campiona mundial a Budapest l’any passat–, que aspira a quatre medalles d’or: 50 m lliure, 100 m papallona, 100 m lliure i 50 m papallona. Entre els debutants en una jornada inaugural sense catalans –Jessica Vall i Marina Garcia entren en acció demà–també destaca la presència d’una de les grans figures britàniques, Adam Peaty, favorit en els 50 i els 100 m braça.

Les dues úniques finals individuals d’avui són els 400 m estils, amb l’escocesa Hannah Miley com a gran atracció, i la dels 400 m lliure. En l’europeu no hi faltarà la russa Iúlia Efimova, gran rival de Vall i Garcia en les proves de braça. Si està en forma serà difícil que se li escapi la victòria en les tres distàncies. El seu estratosfèric palmarès inclou cinc títols mundials. Encara més impressionant, és clar, és la trajectòria de l’hongaresa Katinka Hosszú, que amb 29 anys, manté el seu imparable ritme de competicions, medalles i rècords. A Glasgow hi arriba amb les millors marques dels 100 m esquena, els 200 m estils i els 200 m esquena, proves que serà difícil que se li escapin.

Entre els joves el que més impacte ha provocat aquesta temporada és l’hongarès Kristof Milak (18 anys), favorit per guanyar les seves dues primeres medalles d’or en els 100 i els 200 m papallona.

A banda de Vall i Garcia la resta de catalans que competiran a Glasgow són Àfrica Zamorano, Albert Escrits i Àlex Ramos, del Sant Andreu; Cristina Garcia (CN Lleida), i Esther Morillo (Mediterrani). En la jornada d’avui també nedarà la castellonenca Lidón Muñoz, a les files del CN Sant Andreu, en les sèries dels 50 m lliure.

Natació artística

Sense les possibilitats d’anteriors edicions en què el podi sempre era el principal objectiu dels equips de la federació espanyola, la natació artística comença avui amb plans menys ambiciosos. Al matí començarà la prova per equips amb la fase preliminar. Hi participaran Abril Conesa (Granollers), Berta Ferreras i Paula Ramírez (Kallípolis), Emma Garcia (Sabadell) i Meritxell Mas (les Franqueses). El duo tècnic el faran Paula Ramírez i la madrilenya Sara Saldaña, amb l’objectiu de passar a la final de la tarda, com també ho provaran Ferreras i Pau Ribas en la prova mixta.

Algunes nedadores tenen experiència, però en general és un equip jove amb voluntat de progressar i de demostrar que sense Ona Carbonell també es poden obtenir resultats meritoris.

JESSICA VALL

S’estrena demà en les eliminatòries dels 100 m braça amb Marina Garcia
Natació (finals)
18.00 h. 400 m estils Dones
18.09 h. 400 m lliure Homes
19.01 h. 4x100 m lliure Dones
19.10 h. 4x100 m lliure Homes
Natació artística
14.00 h. Duo rutina Dones
15.42 h. Duo tècnica rutina Mixt

ADAM PEATY

És el líder d’un equip britànic en què destaca la figura local Hannah Miley

PAULA RAMÍREZ

És la líder de l’equip de natació artística i avui s’estrena en el duo amb Saldaña

Glasgow i Berlín, tot per l’audiència

El president de la Lliga Europea de Natació (LEN), Paolo Barelli, és un dels més convençuts que el nou format dels europeus serà un èxit: “La cobertura mediàtica serà més gran que mai; més d’un bilió d’espectadors podran seguir el campionat arreu del món. Estem satisfets de formar part d’aquest projecte perquè beneficiarà tothom.” Si bé sis esports es fan a Glasgow, el més important, l’atletisme, es farà a Berlín. Amb tot, també està inclòs en el programa dels jocs europeus. “Estic impacient per veure els resultats d’audiència però estic convençut que seran números mai vistos fins ara. Totes les nostres estrelles de la natació estan aquí i aquest és el gran campionat del 2018”, va afegir Barelli en declaracions al web del campionat. Dimecres es va donar a conèixer que hi haurà un trofeu especial per al país que aconsegueixi els millors resultats conjunts en els set esports. Durant tres dies, del 7 al 9 d’agost, coincidiran competicions de natació i atletisme –els dos grans esports olímpics–al centre aquàtic de Glasgow i l’estadi de Berlín.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)