Atletisme

Diamants fulgurants

L’etíop de 18 anys fa la quarta millor marca de tots els temps en els 5.000 m en la millor cursa del segle

El jove velocista nord-americà surt com un avió (9.79) i ja és el setè home més ràpid de la història

La Diamond League del 2018 va concloure ahir amb el memorial Van Damme de Brussel·les amb dos moments estel·lars que van fer aixecar de les cadires els espectadors de l’estadi Rei Balduí i que van ser protagonitzats per dues de les grans joves figures del firmament atlètic mundial: Selemon Barega (Etiòpia) i Chris Coleman (Estats Units). A mig encontre el velocista d’Atlanta, un dels aspirants a succeir Usain Bolt i recordista mundial dels 60 m, va fer finalment el millor hectòmetre de la seva vida (9.79) i va conquerir el preuat diamant al davant del favorit, Ronnie Baker, que va pagar una sortida fluixa però que igualment va fer una marca sensacional (9.93).

Coleman, de 21 anys, va pujar al setè lloc del rànquing de tots els temps i va fer amb suficiència la millor marca de la temporada, però no va ser, ni de bon tros, l’heroi del dia. Ni els 100 m tampoc van ser, tot i el seu glamur, la prova que més es recordarà. El gran moment de la jornada, el diamant que més brillaria, seria el dels 5.000 m, una distància en què ningú havia baixat aquest any dels 13 minuts. Amb l’exèrcit etíop en ple a la sortida i llebres contrastades, el ritme va ser trepidant des de la sortida.

L’objectiu dels favorits era baixar dels 13 minuts, però ben aviat es va veure que l’ambició de Yomif Kejelcha per evitar a qualsevol preu un esprint contra Barega i Hagos Gebrhiwet va fer que el pas no decaigués en cap moment i que les últimes voltes encara fossin més ràpides, sobretot quan Barega, un fondista encara en edat júnior, va llançar un atac imparable per als seus compatriotes. La recta final va ser prodigiosa i, tot i deixar amb els ulls oberts els aficionats amb els 12:43.02 finals, no va semblar que el desgast passés factura a Barega en la celebració. Si algú té a les seves cames el rècord de Bekele (12:37.35), ja sabem el seu nom. Gebrhiwet va ser segon (12:45.82) i Kejelcha tercer (12:46.79). Per primer cop en la història vuit atletes van baixar de les 13:00 en un mateix 5.000 i nou dels tretze atletes que van acabar ho van fer amb marca personal.

El torn de les guerreres

Entre les noies mereixen una menció especial l’escocesa Laura Muir, amb una exhibició d’estratègia i força en els 1.500 m, i també la kenyana Chepkoech, que ha convertit en un hàbit baixar dels 9 minuts en els 3.000 m obstacles. Ahir ho va tornar a fer (8:55.10) corrent sola pràcticament des de l’inici. També va mostrar el seu talent i ambició la colombiana Caterine Ibarguen, que dijous havia guanyat a Zuric el diamant en el triple salt, i ahir al matí va agafar l’avió per plantar-se a Brussel·les i guanyar el concurs de llargada (6,80).

La sorpresa

La croata Sandra Perkovic, que acumulava 42 victòries seguides en mítings de la Diamond League, finalment va cedir en ser superada per la brasilera De Morais i la cubana Yaimé Pérez. També va cedir el seu regnat el triplista Christian Taylor, que havia acumulat sis diamants consecutius i que ahir va sucumbir contra el portuguès Pichardo (17,49).

LA XIFRA

8
atletes
són els que van baixar dels 13 minuts en una de les millors curses dels 5.000 m de la història

Morgunov, rei de les altures

El concurs que més expectació havia aixecat era el de perxa i no va decebre. El jove Armand Duplantis –campió d’Europa amb 6,05– no les tenia totes. Havia arribat a correcuita des dels EUA, on ja ha començat el nou curs universitari. Els seus rivals semblaven més preparats i així ho van demostrar. Morgunov, amb una tècnica excelsa, va saltar 5,93 en el primer intent després que el seu antagonista dels EUA, Sam Kendricks, arribés amb millors sensacions als salts decisius. Amb un nul més, Kendricks va intentar en solitari els 5,98 però no se’n va sortir. Bon paper del canadenc Barber (5,83). Duplantis es va quedar en 5,68 i Lavillenie en 5,73.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)