Atletisme

Vambes d’or

Atletisme. Kipchoge, gran favorit avui per guanyar el premi al millor atleta del 2018 després del seu memorable rècord mundial de la marató

La federació internacional d’atletisme (IAAF) lliura avui els guardons als atletes de l’any i Kenya aspira per primer cop a endur-se’ls tots dos, fet que seria un reconeixement indiscutible a la trajectòria d’aquest país en l’atletisme modern. Gairebé ningú dubta que el premi masculí serà per al maratonià Eliud Kipchoge, que va fer a Berlín un memorable rècord del món de la marató (2h01:39). La seva compatriota Beatrice Chepkoech, que va rebaixar de set segons el rècord del món dels 3.000 m obstacles (8:44.32) –precisament a Mònaco–, podria ser la guardonada en la categoria femenina, tot i que en aquest apartat hi ha més competència. L’últim i únic kenyà que ha guanyat el màxim guardó de la IAAF va ser David Rudisha (2010).

Kipchoge ha arribat al cim de l’atletisme mundial amb 33 anys i ha viscut uns tres últims anys de gran intensitat. Va ser campió olímpic a Rio i el 2017 es va apuntar al desafiament Breaking 2 de la multinacional Nike al circuit automobilístic de Monza, on es pretenia baixar de les dues hores en unes condicions especials no homologable per la IAAF. S’hi va quedar a prop (2h00:25), una marca que ja presagiava el que passaria aquesta temporada a Berlín, on ho tenia tot preparat perquè amb llebres legals, un recorregut beneficiós i un estat de forma formidable rebaixés el rècord en 1:18, el marge més ampli en mig segle. Pel camí va batre els rècords dels 30, els 35 i els 40 km. Era la seva tercera victòria a Berlín i va passar per la mitja marató en 1h00:33, impensable fa poc temps. “He corregut ja la marató en 2h04, en 2h03 i en 2h01. Què passarà en el futur?”, es preguntava el mateix Kipchoge, després del rècord.

Tot i que l’eclosió de Kipchoge ha tingut lloc aquests últims anys, el salt a la fama va arribar molt abans, fa 15 anys, quan amb tot just 18 va batre en els 5.000 m del mundial de París dos dels grans monstres com El Guerrouj i Bekele. Semblava que seria precisament Bekele l’home predestinat a fer caure el mur de les dues hores a la marató, però el seu rival kenyà és l’únic que de moment ha trucat a les portes de l’impossible.

Els altres rècords

Els altres candidats a atleta de l’any també han fet mèrits més que de sobres, però el rècord de decatló de Kevin Mayer, la velocitat de Chris Coleman, el vol sense motor d’Armand Duplantis i la ratxa d’Abderrahman Samba estan un pas per sota.

En la categoria femenina Chepkoech pot ser desbancada en la cerimònia per la triple campiona europea Dina Asher-Smith. La millor del 2017, Nafissatour Thiam, repeteix nominació i també aspiren al guardó per primer cop Caterine Ibarguen i Shaunae Miller-Uibo, que no ha perdut cap cursa en tot el curs.

Atletes que són patrimoni mundial

La IAAF ha anunciat que atletes llegendaris de tot el món seran homenatjats en els seus llocs d’origen o en estadis on van fer les seves gestes amb plaques dissenyades específicament per col·locar en indrets públics. Les dotze primers seran dedicades a Emil Voigt (GB), Eric Lemming (Suècia), Paavo Nurmi, (Finlània), Midred Didrikson (EUA), Chuhei Nambu (Japó), Jesse Owens (EUA), Fanny Blaneks-Koen (Holanda), Emil Zatopek (República Txeca), Adehmar da Silva (Brasil), Betty Cuthbert (Austràlia), Abebe Bikilia (Etiòpia) i Irena Szewinska (Polònia).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)