Tennis

Murray: llàgrimes d’alegria

Tennis. L’escocès va plorar d’impotència el gener del 2018 quan va anunciar la seva retirada imminent pel dolor però ha ressorgit amb un títol

El gener del 2018, fastiguejat pel dolor i mortificat per les lesions, sobretot la del maluc, l’escocès Andy Murray va anunciar al món en la prèvia de l’obert d’Austràlia que probablement posaria fi a la seva prolífica carrera tennística. Entre llàgrimes, va assegurar que la seva intenció seria retirar-se en el torneig de Wimbledon, l’escenari on havia alçat dos dels seus tres títols de Grand Slam i on, a més, havia estat proclamat campió olímpic el 2012, però que no veia gens clar que hi pogués arribar.

Però Murray, tossut malgrat tenir la vida més que solucionada i amb l’esperit combatiu que li va inculcar la seva mare i entrenadora, Judy, va anar trampejant i va acabar la temporada. Enguany ha perseverat amb calma. Fins i tot ha abaixat el nivell d’exigència i ha jugat tornejos de la categoria challenger conscient que el seu físic no estava per tirar coets. Ha disputat, per exemple, el que va organitzar sobre pista dura l’acadèmia de Rafa Nadal a Manacor. Però ni en l’ATP –cinc triomfs i set derrotes abans d’aterrar a Anvers la setmana passada– ni en la categoria inferior els resultats no han estat gaire bons. Només va poder celebrar el títol de dobles en l’ATP 500 de Londres al costat de Feli López. Una oreneta, però, no fa estiu. La primera setmana d’octubre, no obstant això, va experimentar una certa metamorfosi quan va arribar als quarts de Pequín, una mica de llum en el camí. Els brots verds s’han acabat de confirmar a Anvers, on ha aconseguit el títol contra un rival que també ha patit molt per les lesions els dos últims anys i que també ha format part del grup molt reduït d’elegits que han compartit títols de Grand Slam amb el big three: el suís Stan Wawrinka. Sigui com vulgui, el cert és que és la segona vegada que tots dos s’enfrontaven en una final després que l’escocès el superés a Doha el 2008. Murray va acabar el maratonià partit de diumenge profundament emocionat i amb la sensació que inicia una nova etapa en el circuit en la qual, evidentment, s’haurà de continuar dosificant. Ha trencat una barrera que fins fa poques setmanes semblava insalvable.

Numèricament, el triomf li representa un ascens de 116 posicions en el rànquing. Era el 243è i ara és el 127è. De fet, és el segon tennista que guanya un ATP amb un rànquing més baix. Només el supera Pablo Andújar, campió a Marràqueix el 2018 quan era el 355è.

EL PROTAGONISTA

El títol significa molt. Els darrers anys han estat molt difícils. És increïble haver tornat a jugar una final contra Wawrinka
Aquesta ha estat una de les victòries més grans que he tingut en la meva carrera esportiva
Andy Murray
127è de l’ATP

Un palmarès de primer nivell

Andy Murray havia guanyat el febrer del 2017 el seu darrer títol a Dubai quan era el número 1. Diumenge va obtenir el seu 46è títol ATP –amb 672 triomfs i 196 derrotes–, entre els quals destaquen tres corones de Grand Slam –Wimbledon (2013, 2016) i l’obert dels EUA del 2012– i 14 Masters 1.000. Ha perdut cinc finals d’Austràlia i una de Roland Garros. També va guanyar l’or olímpic el 2012 i el 2016, la copa Masters el 2016 i la copa Davis el 2015.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)