Handbol

EUGENI SERRANO

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ DE VETERANS D’HANDBOL DEL BARÇA

“La gent encara recorda la recopa contra el CSKA”

“En la final del 1985 vam remuntar set gols amb un ‘fly’ de Sagalés en l’últim segon després d’una passada meva. Són moments únics, perquè el Palau era ple a vessar i hi havia aficionats fins i tot per les escales”

El Barça va pagar un milió de pessetes al Granollers i devia ser el primer traspàs que es feia en la lliga espanyola d’handbol. No sé com van anar les converses i la quantitat pot semblar irrisòria, però l’any 1979 eren força diners

Eugeni Serrano (Barcelona, 1960), actual president de l’Associació de Veterans d’Handbol del Barça i amb 15 anys de trajectòria en el primer equip (1979-1994), serà avui un dels molts protagonistes dels actes commemoratius dels 50 anys d’handbol al Palau Blaugrana. Una efemèride que es farà coincidir amb el clàssic català entre el Barça i el Fraikin Granollers (12 h), primer i tercer classificats en la lliga, respectivament.

Quina tasca fa l’Associació de Veterans d’Handbol del Barça?
Aquestes dues últimes temporades, a causa de la covid, no hem pogut fer pràcticament activitat. La finalitat de l’associació és tenir un punt de trobada de tots els jugadors que hagin passat per la secció i ajudar el club en tasques de promoció de l’handbol. També tenim equip de veterans i participem en alguns tornejos. La qüestió és que no s’oblidi la trajectòria de la secció i per això una de les tasques importants que hem fet va ser el recull de la nostra història en un llibre que es va actualitzant. Va ser una feinada, perquè la secció ja té més de 75 anys, i és important perquè no es perdin els nostres orígens.
Quin és el seu millor record al Palau?
N’hi ha molts. Moments molt importants i que han quedat a la memòria de molts aficionats. La primera recopa, el 1984, va ser a partit únic a casa i la gent no la recorda gaire. Recorden molt més la següent, perquè va ser a doble partit, i la vam guanyar després de remuntar set gols al CSKA de Moscou en l’últim segon i amb un fly de Sagalés a passada meva. Són moments únics, perquè el Palau estava ple a vessar, hi havia gent fins i tot per les escales. I després, és clar, la primera copa d’Europa del 1991. No va tenir tanta èpica, però l’eliminatòria també va anar justa i es tractava del títol europeu més important.
M’ha parlat del ‘fly’ de Sagalés, però el 1986 es van invertir els papers.
Sí, però aquest cop no va ser al Palau. Va ser a Alemanya, a Grosswallstadt. Aleshores l’assistència va ser de Sagalés i el fly per guanyar la recopa del 1986 va ser meu. Són moments inoblidables a la secció i encara hi ha gent que m’ho recorda.
I el pitjor record del Palau?
Els pitjors s’obliden o intentes no recordar-los. Segurament, el fet de perdre alguna lliga amb l’Atlético de Madrid o, per exemple, el 1990 ja vam jugar la final de la copa d’Europa i vam guanyar la tornada al SKA Minsk per 29-27, però no va ser suficient per aconseguir el títol. Queda sensació amarga, però les coses dolentes s’obliden.
Aquella generació de jugadors que el 1991 van guanyar la primera copa d’Europa va canviar la història de la secció d’handbol del Barça?
Sí, però es tracta d’una evolució. Va canviar la història perquè es tractava del títol més important. Des que vaig començar al Barça, l’evolució va ser molt gran, perquè els primers anys ens eliminaven, potser, a vuitens de final o en les primeres eliminatòries. Cada temporada anàvem superant objectius i s’ha de recordar que en aquella època només hi havia dos estrangers. No és com ara, que està tan obert i que hi ha equips a Europa que pràcticament no tenen jugadors del país. Va ser un pas molt important i després es van poder aconseguir aquelles cinc copes seguides.
Valero Rivera va ser clau en tota aquesta evolució?
Sí, perquè vam començar a fer molts més entrenaments i a tenir una disciplina molt més estricta per poder plantar cara als clubs que aleshores dominaven l’handbol europeu. De tota manera, a finals dels vuitanta i principis dels noranta es pot dir que la lliga espanyola era segurament la més potent d’Europa, amb rivals com el Portland, el Teka i el Bidasoa.
Aquests dies s’ha tornat a obrir el debat sobre les samarretes que pengen al Palau. La seva, amb el número 11, és de les poques que no hi són, a diferència de molts dels protagonistes d’aquella primera copa d’Europa del 91. En sap el motiu?
El criteri que se seguia era que havies d’haver jugat tota la teva carrera al Barça. I en el meu cas, jo no havia estat en les categories inferiors i, a més, també vaig estar un any a Granollers.
De fet, el seu fitxatge pel Barça va ser sonat.
Sí, perquè el Barça va pagar un milió de pessetes al Granollers i devia ser el primer traspàs que es feia en la lliga espanyola d’handbol. No sé com van anar les converses i la quantitat pot semblar irrisòria, però l’any 1979 eren força diners.
En tot cas, molts el consideren el primer gran extrem esquerrà de la llarga llista que després tindria el Barça, amb Ortega, Rocas, Tomàs i ara Aleix, per citar-ne només alguns.
Sí, es tracta d’extrems d’enorme qualitat, la majoria són d’aquí i amb una gran trajectòria a escala internacional. No en sé ben bé el motiu, però espero que continuï així. En aquesta llista, també s’hi podria afegir en Cabanas, per exemple. A més, ara amb l’Aleix tenim extrem per molts anys.
En què ha canviat més l’handbol d’aquella època respecte al d’ara?
Els jugadors ara físicament estan molt més forts, sobretot a la primera línia. El reglament també ha evolucionat molt i ara es protegeix molt més el joc d’atac, i només cal mirar la diferència en els resultats. Ara potser es fan 14 o 15 gols més que aleshores. És molt millor per a l’espectacle.
Veu el Barça amb possibilitats de revalidar la Champions?
Em sembla que amb l’actual format no hi ha cap equip que hagi repetit títol. Això demostra la dificultat de fer-ho i més per als equips que han tingut més jugadors als Jocs Olímpics. El Barça figura entre els favorits, però hi ha molts aspirants. Arribar a la final a quatre ja té molt mèrit i t’ho jugues tot en un cap de setmana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)