La marató de Barcelona torna a superar la barrera dels 20.000 participants
La 45a edició de la Zurich Marató de Barcelona, que estrena una nova era amb un circuit més ràpid i cèntric, ho farà diumenge amb l’impuls de més de 20.000 corredors. Per tercera vegada en la seva història, la cursa de referència de la capital catalana supera aquesta barrera i es col·loca en el tercer lloc del rànquing en quant a participació per darrera de les edicions de 2016 (20.385) i 2017 (20.127). “No m’esperava que hi hagués una traducció tan ràpida entre el canvi de circuit i un increment tan bèstia d’inscrits respecte a edicions anteriors. Anem pel bon camí, però l’any que ve marcarà si aquest és o no el millor circuit que ha tingut la marató”, ha assegurat el regidor d’Esports David Escudé en l’acte de presentació.
Un 57% de participació estrangera
L’increment respecte el 2023, uns 5.000 corredors més, ve especialment per part de la participació estrangera, tot un rècord amb un 57% del total i amb inscrits provinents de 107 nacionalitats. Un 25% dels participants són dones, mentre que hi ha uns 6.693 inscrits catalans.
Campionat de Catalunya
Una de les novetats d’aquesta edició és que la prova tornarà a tenir valor de campionat de Catalunya de marató –no ho era des del 2009– i entre els principals aspirants hi haurà Carles Montllor, vigent campió, Xavier Tomasa, el debutant en la distància Artur Bossy i Rebeca Suárez.
Participació d’elit
Fa quatre edicions consecutives que la marató de Barcelona rebaixa el rècord del circuit tant en categoria masculina com femenina. Amb l’aposta pel nou traçat, aquest serà altre cop el repte dels organitzadors, millorar els 2h05:12 del corredor de Bahrain Marius Kimutai i els 2h19:44 de l’etíop Zeineba Yimer Worku. A la llista de sortida hi haurà més d’una trentena de corredors d’elit, però els que arriben amb marques més qualificades són els etíops Abebe Negewo (2h04:51) i Fikre Bekele Tefera (2h06:16), el kenyà Edmontd Kipngetich (2h06:47) o el suís Abraham Tadesse (2h05:10), que intentarà establir una nova plusmarca per a majors de 40 anys, En dones, els noms propis de la cursa són les etíops Degitu Azimeraw (2h17:58) i Zinas Gerado Senbeta (2h21:05) i la kenyana Aurelia Jerotich Kiptui, amb molt marge de millora després d’haver acreditat 2h26:49 a Nairobi.
El director de la cursa Mauro Llorens ha recordat les quatre premisses que van inspirar el nou circuit, forçat per les obres que s’han de fer a la plaça d’Espanya i rodalies: “Buscàvem un circuit més ràpid i es rebaixa uns 50 metres el desnivell respecte les últimes edicions, més cèntric, més animat i que no deixés de passar pels llocs més emblemàtics de la ciutat.” El nou circuit aproparà la marató al ciutadà, però lògicament incidirà en la mobilitat. En aquest sentit, David Escudé ha remarcat que serà “un dia perquè la gent faci servir el transport públic”. “Barcelona té ganes de tenir una marató de la qual es pugui sentir orgullosa i la gent assumirà amb paciència aquestes incomoditats”, ha afegit. A través de l’agermanament amb la marató de Nova York, el regidor d’Esports va revelar que el el seu cofundador, George Hirsch serà l’encarregat de donar el tret de sortida a la cursa.
La prova arrencarà a les 8:30 h al passeig de Gràcia i s’acabarà a l’Arc de Triomf després de 42,195 km on els corredors transitaran per alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat, com ara la Casa Batlló, la Sagrada Família o el Port Olímpic.