Atletisme

La marxa marca el pas

Atletisme. Paul McGrath, Cristina Montesinos i Raquel González són els catalans més ben situats en el rànquing previ a l’europeu que comença avui a Roma

Jove i preparat de sobres. El gavanenc Paul McGrath (Cornellà Atlètic) només té 22 anys i tot just debutarà en un europeu absolut, però la seva progressió i els resultats previs ja el situen com una de les més fermes esperances per aconseguir una medalla del contingent de 14 atletes catalans que des d’avui fins dimecres competiran a Roma. De fet, McGrath, amb l’espectacular 1h17:55 amb què va assolir el títol estatal de 20 km marxa a Saragossa al mes de febrer, encapçala el rànquing de l’any entre els participants a la capital italiana. El deixeble d’Alejandro Aragoneses ha exhibit un bon moment de forma i en el mundial per equips, a l’abril a Antalya, va signar el segon lloc, només superat pel suec Perseus Karlström, que també serà a Roma i es perfila com un dels seus principals rivals, més enllà dels altres components de l’equip espanyol, Diego García i Alberto Amezcua. McGrath ja va ser campió europeu sub 20 en 10.000 m marxa (2021) i sub 23 en 20 km (2023), i per tant, demà (18 h, per TdP) tindrà l’oportunitat de sumar la triple corona continental.

Per posicions en el rànquing, els altres catalans amb possibilitats serioses de lluitar per les places d’honor són també dues marxadores de 20 km, la terrassenca Cristina Montesinos (tercera amb 1h28:43) i la mataronina Raquel González (sisena amb 1h29:07). Totes dues ja han brillat en campionats anteriors, tot i que ho van fer en els 35 km, que no formen part del programa de Roma. Montesinos es va classificar en cinquè lloc en el mundial de Budapest del 2023, i González ja va signar una plata en l’europeu anterior, disputat a Múnic el 2022. Les dues marxadores catalanes entraran en acció avui mateix (18.35 h) en la jornada inaugural. El circuit de marxa, al qual es faran 19 voltes, fa un quilòmetre de llargada i està situat al voltant de l’Stadio dei Marmi, annex a l’estadi Olímpic. La prova finalitzarà a l’interior de l’estadi, un fet que no es produïa des del 2006.

Els capitans

Entre els components de la selecció espanyola amb més experiència en l’alta competició i que de ben segur seran a prop dels llocs de privilegi, s’ha de comptar amb el palamosí Adel Mechaal (33 internacionalitats), que un altre cop aposta per doblar prova (1.500 i 5.000 m), i la banyolina Esther Guerrero (1.500 m). Guerrero, amb 26 internacionalitats, serà la primera de la delegació catalana a entrar en escena, aquest matí (11.45 h) en les eliminatòries de 1.500 m. Després de perdre’s l’europeu de Múnic per lesió, la migfondista del New Balance està especialment motivada per estar al més amunt possible en la final programada per a diumenge (22.36 h). Mechaal, que ja va ser subcampió de 5.000 m a Amsterdam el 2016, afrontarà la final directa d’aquesta distància demà (22.28 h), i dilluns (11.20 h) lluitarà per un lloc en la final de 1.500 m, que es disputarà dimecres (22.26 h) en la jornada de cloenda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.