Handbol

Capacitat de reinventar-se

Handbol. Amb la dotzena Champions, el tècnic del Barça, Carlos Ortega, es mostra “orgullós” del pas endavant de l’equip, tot i no ser favorit, i destaca el caràcter guanyador lligat als colors blaugrana

El Barça més terrenal, el d’un 10% de retallada, el de l’esvoranc deixat per la marxa de Ludovic Fàbregas, també és capaç de guanyar la Champions. Els clubs més poderosos d’Europa, amb més recursos econòmics i plantilles més compensades, han acabat sucumbint a la història, la jerarquia i la capacitat competitiva del conjunt blaugrana, que ja atresora dotze Champions al seu palmarès, tres guanyades en les quatre últimes edicions. Amb aquests resultats, el tècnic Carlos Ortega surt especialment reforçat de la seva tasca a la banqueta.

Són molts els arguments que han fet aquest Barça campió, però els grans baluards són l’ascendència i el lideratge de Dika Mem a la pista i una porteria perfectament coberta, amb la dupla formada per Emil Nielsen i Gonzalo Pérez de Vargas. Després de l’èxit a Colònia, Ortega va fer algunes reflexions i consideracions tècniques, sobretot amb la lesió de llarga durada de Domen Makuc, que va trastocar els plans inicials en plena pretemporada i que va reaparèixer fa tot just tres setmanes: “Ens vam haver d’adaptar a jugar amb dos esquerrans [Richardson i Mem] i l’aparició de Petar Cikusa també va ser molt important a l’hora de fer les rotacions. Hi ha hagut jugadors que han fet un pas endavant brutal, però tampoc vull individualitzar perquè és una tasca de tot l’equip, de la defensa, de la porteria, dels extrems, de tots. Dels que disposen de cinc minuts també perquè tots ajuden. L’esport és un estat mental i si la gent confia i treballa es poden aconseguir aquests resultats.”

El tècnic andalús, que ja va assolir sis Champions en la seva etapa de jugador, no obvia que el pes de la samarreta blaugrana també impregna de caràcter guanyador. “El Barça està obligat a competir. Tenim pressió i hem de saber jugar d’aquesta manera. Els jugadors han demostrat que saben fer-ho”, va sentenciar. En tot cas, es va mostrar “orgullós” de l’equip: “Aquesta temporada s’ha fet un treball espectacular. No érem els favorits per guanyar la copa d’Europa i l’equip s’ha alçat amb el títol quan més difícil semblava.” Per la dificultat de la temporada, per les baixes, pels lesionats, per l’aportació dels més joves i per les històries particulars de cadascú, durant les celebracions es van veure escenes especialment emotives. Ja a dalt del podi, Dika Mem no va poder evitar plorar desconsoladament abraçat a l’entrenador de porters, Tomas Svensson. El capità va perdre fa un parell de setmanes la seva germana petita, de només 17 anys. La seva professionalitat i determinació aquests últims dies tant durs i complicats segur que haurà fet encara més gran la seva veu i exemple al vestidor.

Punt d’inflexió

En l’evolució de l’equip durant la temporada hi va tenir un paper important l’empat cedit a la pista del Bidasoa tot just en la primera jornada de la lliga Asobal. “Hi va haver un abans i un després d’aquell empat. Vaig veure gent al meu voltant que estava molt preocupada, però jo estava convençut que aquell partit ens ajudaria a créixer, i així va ser. A partir d’aquí, va venir el partit del Montpeller i les altres victòries a la Champions”, recorda Ortega.

Pocs moviments

A diferència del curs passat, sembla que a l’equip no hi haurà pràcticament moviments més enllà de la marxa d’Haniel Langaro (Dinamo de Bucarest) i la recuperació, encara no confirmada, de Juan Palomino, que estava cedit al Logronyo la Rioja. En aquest sentit, ja es va anunciar que Djordje Cikusa marxaria un curs cedit al Montpeller amb el compromís de tornar el 2025 com a jugador del primer equip a tots els efectes. Més feina hi haurà la temporada vinent, quan acaben contracte Gonzalo (Kiel), Thiagus Petrus, Ariño, Hampus Wanne, Melvyn Richardson i Jaime Gallego.

Preparació olímpica

Després del títol de Champions, els jugadors no disposaran de gaires dies per descansar i els internacionals de les diferents seleccions hauran d’incorporar-se a les estades preparatòries per als Jocs. Ahir, el sarrianenc Jordi Ribera va convocar quatre components del Barça amb el combinat espanyol –Petar Cikusa, Aleix Gómez, Gonzalo Pérez de Vargas i Javi Rodríguez– per a una primera concentració el 19 de juny a Hoznayo (Cantàbria). També figuren a la llista cinc catalans més: Ian Tarrafeta, Joan Cañellas, Antonio García, Ferran Solé i Daniel Fernández.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)