El vi jove de la Borgonya
Evenepoel s’estrena en el Tour en el seu debut, amb el triomf en la primera de les CRI, i consolida la candidatura al podi: és segon a 33 segons de Pogacar i té Roglic, quart, a 1:03
Remco Evenepoel (Soudal) s’estrena en el Tour havent guanyat la Vuelta el 2022, quan uns dies després seria proclamat campió del mon de ruta a Wollongong, i havent afegit l’any passat al seu palmarès, on també hi ha les monumentals Lieja-Bastogne-Lieja dels anys 22 i 23, el mundial de contrarellotge l’any passat. El belga, nascut el 2000, la meteòrica progressió del qual es va estroncar per la terrible caiguda a Llombardia –el Monument que tanca el calendari– el 2021 i que també es va veure implicat en la caiguda en la Volta al País Basc el 4 d’abril –fractura de clavícula, més ben parat que Vingegaard i pitjor que Roglic– que marca el punt d’inflexió d’aquest 2024, es va marcar com a objectiu en el seu esperat debut en el Tour guanyar una etapa i acabar al podi, a Niça, després de l’altra CRI que queda. La seva exhibició entre les vinyes de la Borgonya, de Nuits-Saint Georges a Gevrey-Chambertin, a més de 52 km/h de mitjana i malgrat témer el pitjor quan a 2,5 km es pensava que havia punxat al darrere –diu que va perdre 4 o 5 segons i que era el got d’un espectador– , deixen l’exfutbolista del PSV i de l’Anderlecht més a prop. Evenepoel ja ha guanyat una contrarellotge en les tres grans i ingressa al club dels vencedors d’etapa en la Vuelta (2022), el Giro (2023) i el Tour, on hi ha 109 corredors. Per posar-hi context: només el suís Fabian Cancellara en tres ocasions (una el 2008 i dues el 2010), l’alemany Tony Martin en dues (2013 i 14) i el neerlandès Tom Dumoulin el 2018 havien guanyat una crono en el Tour sent portadors de l’arc de San Martí. Remco, a més, ho feia amb el mallot de millor jove i es manté segon, ara a 33 segons de Tadej Pogacar (UAE).
Xou
Primoz Roglic (Red Bull), tercer ahir i que ara mateix seria el gran perdedor de la lluita per la general perquè és quart, era el primer a arribar sota els 10 minuts en el primer parcial (9:59), en el quilòmetre 8,6. Jonas Vingegaard (Visma) rebaixava 9 segons a l’eslovè, i el belga, que va començar tan fort que fins i tot li va costar negociar el primer revolt, ja establia en 9:39 el millor temps –Tadej Pogacar es quedava a 3 segons.
Vingegaard, quart a meta, tornava a ser el millor en el segon pas, a Curley (km 14,4) i amb 18:36; Rogla havia passat amb 15 segons més. El campió del món tornava a fer saltar pels aires el rellotge, ara amb Pougi 10 segons més lent (18:23). El campió olímpic de CRI a Tòquio, Primoz Roglic, feia aixecar Victor Campenaerts (Lotto) de la cadira calenta quan el flamenc havia superat per menys d’un segon (29:44.18 i 29:44.94) Kévin Vauquelin (Arkéa), vencedor de la segona etapa diumenge i el primer a completar el recorregut d’ahir en menys de mitja hora. En el tercer, Evenepoel, amb 23:05, treia 28 i 32 a Vingegaard i Roglic, i Pogacar es quedava a 6 segons i, a l’arribada, Vingegaard entrava a 3 segons de Roglic (29:29), Evenepoel baixava dels 29 minuts malgrat l’ensurt amb la roda i Tadej Pogacar quedava 4 segons per sobre.