Ciclisme

Demostració de líder

Ciclisme. Pogacar controla la primera etapa del Tour als Pirineus, ataca en l’última pujada, deixa enrere els rivals i guanya. Ara supera per gairebé dos minuts Vingegaard en la general

La primera etapa dels Pirineus, l’arribada a l’alta muntanya amb el mític coll del Tormalet en el seu recorregut havia de posar a prova els aspirants a la victòria final del Tour, i el líder, Tadej Pogacar, va voler fer, i va fer, tota una demostració de qui és el dominador de la cursa. L’eslovè va fer que el seu equip, l’UAE, controlés l’etapa, va enviar el seu company Adam Yates al davant en l’última ascensió per tenir el seu suport quan fes l’atac i va atacar a cinc quilòmetres del final de la pujada al Pla d’Adet, de categoria especial.

Tadej Pogacar va deixar enrere Remco Evenepoel i Jonas Vingegaard, els seus perseguidors en la general, en els primers metres del seu atac i va marxar en solitari. El belga va ser el primer a cedir i el danès va aguantar més, però tampoc va aguantar. L’eslovè es va trobar el seu company Adam Yates, que li va marcar el ritme uns centenars de metres i va començar a ampliar el seu avantatge fins a entrar a meta amb 39 segons de marge sobre Jonas Vingegaard i 1:10 sobre Remco Evenepoel, mentre que Carlos Rodríguez va entrar a 1:19.

L’eslovè va aconseguir la seva segona victòria en aquest Tour, tretze en total, en la catorzena etapa de 151,9 km entre Pau i Sent Lari e Sola Pla d’Adet i ara és més líder. En la general supera per 1:57 el danès, que puja al segon lloc, mentre que el belga baixa al tercer i està a 2:22. La quarta posició és per a un altre corredor de l’UAE, el portuguès João Almeida, a 6:01 del seu company d’equip.

La lluita per formar l’escapada del dia va ser dura durant els primers 50 quilòmetres de l’etapa i quan el pilot va decidir que en tenia prou, hi havia uns 25 corredors escapats en tres grups diferents. Alguns buscaven els punts de l’esprint especial que hi havia just abans d’afrontar el coll del Tormalet, de categoria especial, i altres l’aventura. Dinou ciclistes van iniciar la pujada al Tormalet amb quatre minuts de marge i al cim en quedaven deu amb 3:40 de diferència.

La feina de Marc Soler

La segona dificultat del dia es va afrontar tot just finalitzar la baixada i va ser l’Hourquette d’Ancizan, de segona categoria. Marc Soler (UAE) va agafar el relleu dels seus companys d’equip al capdavant del pilot i va imposar un ritme molt fort. Al cim els cinc escapats que quedaven només tenien 1:15 d’avantatge respecte al pilot dels favorits. El vilanoví va portar el grup principal fins a 10.6 km de la meta, l’inici del Pla d’Adet de categoria espacial, i el pilot estava a 1:19 dels escapats.

Molta més muntanya

En l’etapa d’avui, la segona en el Pirineu, els corredors tornaran a afrontar ports d’alta muntanya en els 197,7 km entre Lodenvièla i Plan de Belha, però en aquesta ocasió els quatre ports de primera categoria estan repartits en tot el recorregut abans d’afrontar la pujada final a Plan de Belha de categoria especial. Els tres primers estan en els 70 km inicials de l’etapa, que tindrà un inici espectacular ja que el coll de Pèira Sorda (6,9 km al 7,8 %) es comença a pujar tot just en la sortida i el seu cim, de 1.569 m, està situat al quilòmetre set de l’etapa.

EL PROTAGONISTA

Estic molt content per haver guanyat i ampliat el nombre de victòries; és gràcies als meus companys que he aconseguit aquest èxit
La situació en la general és molt millor, però mai se sap. L’alta muntanya acaba de començar