Més esport

El TS reforça la protecció de les dades de dopatge en equiparar-les a les de salut

El Tribunal Suprem ha establert que les dades de caràcter personal sobre dopatge dels esportistes tenen categoria de dades relatives a la salut i, per tant, el tractament, la cessió o la comunicació d’aquesta informació gaudeix d’una protecció reforçada.

La Sala Contenciosa Administrativa ha rebutjat el recurs que va presentar l’Agència Espanyola de Protecció de la Salut de l’Esport (AEPSAD) contra una sentència de l’Audiència Nacional que va confirmar la sanció que va imposar l’Agència de Protecció de Dades a la recurrent per publicar dades de la salut d’un esportista, en el marc d’un expedient sancionador que va acabar arxivat.

L’esportista va denunciar davant l’Agència de Protecció de Dades que l’AEPSAD havia revelat dades de la seva salut en publicar les al·legacions a l’expedient que se li havia obert per dopatge. En la resposta a l’expedient havia manifestat que la presència d’una substància prohibida a les mostres fisiològiques era deguda a la ingesta accidental d’un medicament que estava prenent el seu fill per una malaltia comuna.

Diu el Suprem que el tractament de les dades referides a les activitats dels esportistes que transcendeixen de la seva esfera privada, com són les relatives a conductes infractores de la normativa antidopatge, “es regeix per la legislació de la UE i la normativa nacional en matèria de protecció de dades personals”. La Sala considera que l’Audiència Nacional va realitzar una interpretació adequada del terme “dades referents a la salut” quan la finalitat de la normativa comunitària i nacional és “garantir l’equitat i la igualtat a les competicions esportives, associat al concepte de joc net, promoure la salut dels esportistes, i protegir i tutelar el bé comunitari de la salut pública”.

Tot això, continua, “en la mesura que aquestes dades, que concerneixen les condicions fisiològiques o genètiques, o l’estat de salut física o mental d’aquestes, poden tenir repercussions significativament negatives per als interessats”. Per això considera que l’AEPSD va cometre una infracció molt greu quan va divulgar a través de la seva pàgina web informació sobre la resolució del Tribunal Administratiu de l’Esport que contenia informació sobre l’estat de salut de l’esportista i el fill.

Ara bé, la Sala diu que es tracta de dades de salut de l’esportista “sense perjudici que en la lluita contra el dopatge es reguli detalladament la determinació d’existència d’infraccions i la publicitat per evitar el falsejament de les competicions i, en definitiva, tractar que el joc sigui net”. “Però no es deriva de tals normes que les infraccions en matèria de protecció de dades no tinguin la qualificació de gravetat que correspon a les categories especials de dades que estan particularment protegides, com són les dades de salut”, precisa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)