Tennis

Pol Toledo

extennista i entrenador de paula badosa

“Badosa està al 65% del que pot arribar a ser”

“És una jugadora feta per disputar les eliminatòries finals perquè se sent còmoda en els grans escenaris”

“Encara li veig un marge de millora molt gran. I tant, que podria ser la número 1 del món”

Des del primer dia i tot i que temps enrere havia entrenat amb ella, em va sorprendre molt el nivell que té

Pol Toledo (Maçanet, 1994) és des del març del 2023 l’entrenador de Paula Badosa, la número 12 del món, que ha recuperat el terreny perdut gràcies a un segon semestre del 2024 de gran nivell en què ha exhibit qualitat i competitivitat i les lesions l’han respectat. Toledo, que la coneix des que tenia vuit anys, li veu fusta de número 1 i creu que té marge de millora.

Què li ha aportat, a Badosa?
He intentat que sigui més protagonista, més agressiva. Li he canviat una mica el servei, retallant-lo una mica. El que vull és que agafi estabilitat en el dia a dia, que és el que la porta a ser més regular, com ha demostrat en aquests sis últims mesos, gairebé totes les setmanes en les eliminatòries finals. És una jugadora nascuda per ser-hi. No sé si un gran eslam, però estic segur que algun títol més alt que un 500 l’acabarà guanyant.
Ha d’estar molt bé físicament...
És una de les coses que ha millorat, perquè venia d’una lesió de nou mesos i encara que estiguis recuperat no acabes d’estar al cent per cent. Fins a Roma, que es va infiltrar per segon cop, seguia tenint molèsties. Al torneig d’abans de Wimbledon ja li vaig veure un canvi molt gran. Té molta potència i quan està bé de cames el joc flueix.
També hi deu haver ajudat el retorn del preparador físic David Antona, amb el qual ja havia estat en l’etapa del seu esclat...
Sí, perquè fins que ell no va tornar, el dia a dia era amb molèsties a l’esquena. Antona va tornar després de Roma, que és quan hi va haver el canvi més gran en el seu físic i el seu treball era constant.
Què li ha aportat Badosa?
Fins fa tres anys jo jugava al circuit masculí. I no dominava el femení tant com ara. Aleshores, m’ha aportat saber gestionar millor la jugadora, entendre que la dona té el període i que sovint és més variable emocionalment. Després, jo soc tranquil i no ho porto diferent que si portés un altre jugador o jugadora. La conec des que tenia vuit anys i no se’m fa complicat dir-li el que crec.
Al principi, tenia dubtes d’entrenar-la. Com va néixer la relació?
Tenia pensat anar als Estats Units a fer d’entrenador per formar-me, i abans de marxar vaig entrenar una jugadora durant un mes. I vaig anar a Miami i abans de tornar vaig anar a veure la Paula, que jugava allí contra Rybakina. Allà, no tenia entrenador. Jo, sincerament, ho desconeixia. Em va dir si la podia ajudar en els següents deu dies i li vaig dir que és clar que sí.
És com si a un tècnic jove de futbol li oferissin un gran equip.
Sí, però per la meva manera de ser, mai m’ha impactat una pista gran, ni moltes coses. Potser perquè la conec des de fa molts anys. Des del primer dia i tot i que temps enrere havia entrenat amb ella, em va sorprendre molt el nivell que té.
Per arribar a ser la número 1?
I tant. Tot i que és veritat que el tennis femení està millorant molt i si baixes qualsevol et pot sorprendre. Hi ha sis o set tennistes d’un nivell altíssim com Swiatek, Sabalenka, Pegula, Rybakina... És cert que dins d’aquest grupet Swiatek i Sabalenka fins ara han destacat.
El jugador o la jugadora fitxen i també fan fora els tècnics.
Totalment. Jo ho vaig viure com a tennista, però a un altre nivell, evidentment. És una situació diferent de la d’altres esports.
El jugador ha de ser prou intel·ligent per saber que treballar més reverteix en ell mateix.
Els jugadors són molt intel·ligents i saben quan t’han de dir les veritats. Si t’espremen al màxim, tu com a jugador ho saps. També he après una cosa. Dels primers sis mesos, que no guanyàvem tants partits, als següents sis mesos, en què sembla que siguem els millors, no ha canviat res. Ni quan va bé està tot tan bé, ni quan va malament ets el pitjor del món.
En el seu cas i el de Badosa, es detecta molta franquesa.
En una conferència a Màlaga em preguntaven què em suposava més avantatge, haver estat jugador o conèixer la Paula des de petita. Li vaig respondre que ser jugador. Jo sabia quines mirades podia fer, quins comentaris. Si no ho has viscut, pot ser que no ho entenguis. Jo, per exemple, vull que sigui més agressiva, i entenc que en un 4-4 o un 5-5 pot ser que no hi jugui tant. Sempre li dic que prefereixo que tregui la tensió que no pas que la retingui.
Què es plantegen millorar?
Treballarem molt la base física. També que sigui més agressiva, que pugi més a la xarxa i que millori el percentatge de servei. És molt completa. Es tracta de petits recursos per ser millor.
De jove, ja confessava que li agradaven els grans escenaris.
És la diferència entre els grans tennistes i gent com jo, per exemple, que no m’agradava jugar a la central del Godó.
Aquest aspecte és el que va llastar la seva carrera?
N’és un, tot i que és cert que quan veus gent com la Paula t’adones que tenen alguna cosa que ja la porten a dins. Són gent que es porten al límit entre ells. Com vam veure en el partit de la Billie Jean King entre la Paula i l’Iga Swiatek, i allí és on veus la diferència entre les millors i la resta.
Tot i perdre contra Swiatek, va competir molt bé.
Se’n poden extreure moltes coses positives. Veure que no està gaire lluny de la pràcticament millor del món i que té marge de millora físic i en petits detalls. Per mi encara està a un 65% del que pot arribar a ser. Sobretot, ha fet un pas endavant mentalment i la veig més madura que mai. Haver estat gairebé un any fora del circuit l’ha fet madurar. Està progressant molt ràpidament físicament i en el tennis agafa molt ràpid el concepte. Creu en la manera com la vull fer jugar.
Deu ser una motxilla de pes l’etiqueta de gran esperança del tennis espanyol...
Segur. Que parli tothom de tu a segons quina edat no és fàcil. Per exemple, Alcaraz va perdre a la segona eliminatòria del US Open d’enguany i hi havia crítiques quan ha guanyat Roland Garros, Wimbledon i ha aconseguit la plata als Jocs. És molt fort. O t’aïlles d’això o segons a quina edat et pot afectar molt.
Hi va haver la polèmica amb el català quan va dir que no era una llengua i després va demanar disculpes. Hi ha gent que no li ho perdona. N’han parlat?
No n’hem parlat gaire. Quan veus que cada dia has d’atendre els mitjans i de vegades acabes de fer un mal entrenament o un mal partit i has d’estar mitja hora contestant preguntes, una petita relliscada –que a mi, sincerament, també em podria passar– t’acaba succeint. No només amb el català, sinó amb qualsevol cosa. Òbviament la va afectar molt perquè ella parla en català i aquí és casa nostra. Parlar cada dia no és fàcil.
La Paula és activa a les xarxes, un altre escenari de pressió.
Ha arribat un punt en què ho porta bé i se sap abstreure dels comentaris. Sap que ni quan guanya és la millor ni quan perd la pitjor.
Hi ha crítiques respecte de la duresa del calendari de tennis. No és massa exigent la defensa de punts?
És molt exigent. Nosaltres marxem el 23 de desembre i vam acabar l’any el 15 de novembre. És una barbaritat. Els cinc o sis WTA 1000 que són de setmanes acaben fent que el calendari sigui una animalada.
Quin és el pla de tornejos del 2025 abans de l’obert d’Austràlia?
Primer juguem un torneig d’exhibició a Abu Dhabi al desembre i després a Brisbane i Adelaide.
Amb Pere Riba, entrenador de la xinesa Qinwen Zheng, la campiona olímpica, són dos catalans a l’elit de les banquetes de la WTA. Barcelona i Catalunya sempre havien tingut una molt bona escola de tennis, però ara fa temps que no surten jugadors ni jugadores...
Costa. En l’àmbit espanyol també costa. Abans, en termes de federació, quan jo jugava hi havia grups de treball amb els millors de cada any o de cada dos anys tant amb l’espanyola com la catalana, que això ajudava molt. Ara desconec una mica com ho estan fent però costa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)