Esport i política

MÉS ESPORT / POLÍTICA ESPORTIVA

La UFEC ni s'immuta

Moner no sembla inquiet per la intenció de Tibau de retallar subvencions i competències

No estalvia crítiques a l'administració i diu que la UFEC continuarà tenint un paper central

Dos dies després de l'entre­vista amb el secre­tari gene­ral de l'Esport, Ivan Tibau, a El 9, un dels prin­ci­pals des­ti­na­ta­ris dels mis­sat­ges del nou cap de l'esport català, la UFEC, va res­pon­dre ahir per boca del seu pre­si­dent David Moner. Ni con­tra­riat ni de bon tros –apa­rent­ment– pre­o­cu­pat, Moner va mini­mit­zar els plan­te­ja­ments de Tibau –que atri­bu­eix a la seva recent arri­bada en el càrrec– i va pro­nos­ti­car que la UFEC con­ti­nuarà tenint un paper cen­tral en l'esport català –Tibau deia que la secre­ta­ria n'havia de recu­pe­rar el con­trol– pel caràcter ine­fi­ci­ent de l'admi­nis­tració.

Les sub­ven­ci­ons.

Moner va rela­ti­vit­zar molt l'impacte de la reta­llada anun­ci­ada per Tibau. «Les fede­ra­ci­ons tenen uns acords sig­nats per aquest any», va etzi­bar. «La crisi ha de ser només una incidència, tot con­ti­nua», va afe­gir Moner, que va voler remar­car el pes que té la UFEC i el valor rela­tiu de la sub­venció que rep. «La UFEC té auto­no­mia finan­cera, mou 30 mili­ons d'euros, 30.000 abo­nats, té una cor­re­do­ria d'asse­gu­ran­ces amb una car­tera de 15 mili­ons d'euros, dels quals dos rever­tei­xen en les fede­ra­ci­ons, i la sub­venció que rep de la Gene­ra­li­tat no arriba al milió, dels quals 400.000 euros també es des­ti­nen a les fede­ra­ci­ons.»

Moner adver­teix: «Cada nou secre­tari gene­ral de l'esport que s'ha nome­nat ha que­dat sorprès del que fem», i no s'altera per la pos­si­ble reta­llada de sub­venció: «Si no ens volen donar diners, que no ens en donin. Nosal­tres el repar­ti­rem igual­ment. Nosal­tres, amb 15 emple­ats, tenim una agi­li­tat que ells, amb 170, no han sabut tenir. Un 10% de rebaixa? Bé, però que sigui un acord de govern i una obli­gació per a Ivan Tibau i el seu segon, Albert Marco.»

A més de con­si­de­rar que «100 mili­ons d'euros des­ti­nats a l'esport són una misèria com­pa­rada amb els diners que es gas­ten per mun­tar un hos­pi­tal, i dels quals en sobren la mei­tat», Moner rebat que sigui la UFEC la que con­trola l'esport català: «Això no és veri­tat. El nos­tre èxit és tenir totes les fede­ra­ci­ons uni­des, i això com­porta una força indis­cu­ti­ble. Si no hi ha diners per a una neces­si­tat con­creta, tenim prou pres­tigi a la banca per dema­nar un crèdit i fer una bes­treta a compte de les sub­ven­ci­ons que l'admi­nis­tració lliura tard.»

Tibau i Marco.

Al nou secre­tari gene­ral li reco­mana un període d'acli­ma­tació al càrrec: «Ivan Tibau és un exju­ga­dor d'hoquei, bon eco­no­mista i té anys d'experiència a l'Ajun­ta­ment de Llo­ret. Té molta experiència en el món de l'esport, però no és el mateix que la secre­ta­ria gene­ral, amb 150 esports, fede­ra­ci­ons reco­ne­gu­des i d'altres no. S'ha d'assen­tar en el càrrec i d'aquí a uns mesos sabrà on està i farà decla­ra­ci­ons més ade­qua­des de les que fa ara. El pri­mer que ha de fer és saber què fem a la UFEC i les fede­ra­ci­ons. Quan ell vul­gui li ho expli­ca­rem. I això no és una crítica. Reno­va­ci­ons del tipus de Tibau són posi­ti­ves. A par­tir d'ara, depèn d'ell.»

I a propòsit del posi­ci­o­na­ment de Tibau sobre el reco­nei­xe­ment de les selec­ci­ons, una remarca i una advertència: «N'hi ha sis llui­tant pel reco­nei­xe­ment. No és el mateix ser juga­dor de la selecció d'hoquei que va a Macau que ser secre­tari gene­ral de l'Esport i haver d'anar a Madrid. No s'hi ha d'anar amb el cap cot.»

No és tan con­des­cen­dent amb el direc­tor del Con­sell Català de l'Esport, Albert Marco: «Moni­tor de fit­ness, tre­ba­lla­dor de la UBAE –que és d'ERC–, tre­ba­lla­dor del CN Bar­ce­lo­neta, que estava a la sec­to­rial d'esports de CDC i ara és direc­tor gene­ral. Espe­rem que de tant ense­nyar edu­cació física sàpiga admi­nis­trar els diners de Cata­lu­nya». Amb tot, fa un pronòstic: «La nos­tra línia és en bene­fici dels clubs i les fede­ra­ci­ons, i al llarg del temps tots els secre­ta­ris gene­rals han aca­bat donant-nos suport.»

Els pro­jec­tes.

Moner adver­teix que la con­cessió del mòdul del CAR a la UFEC entra en vigor «el setem­bre vinent» i si no es fa efec­tiu, «s'haurà de denun­ciar». Per Moner, el CAR és « la millor ins­tal·lació d'Europa, amb una torre de salts coberta de deu metres, una pis­cina espe­cial per a la natació sin­cro­nit­zada i 18 sales per a esports».

El gran pro­jecte que té la UFEC a l'horitzó imme­diat és el com­plex Esport Parc, vin­cu­lat al CAR: «La UFEC, jun­ta­ment amb set bancs, ha impul­sat una soci­e­tat pri­vada que arriba a 15 mili­ons de capi­tal social i que ha acon­se­guit 41 mili­ons de crèdit de l'ICF per cons­truir un gran edi­fici d'empre­ses d'àmbit espor­tiu [com­plex Esport Parc]. Sense haver posat ni un totxo ja en tenim un terç de llo­gat.» I adver­teix: «Això no es pot parar. La nova secre­ta­ria s'ho ha tro­bat i dubta si és via­ble o no. El tema és que l'esport és un món dinàmic i l'admi­nis­tració, no. I, a més, paga tard i mala­ment.»

La pla­ta­forma i la FCF.

Moner va encara més enllà que Tibau jut­jant el paper de la pla­ta­forma pro selec­ci­ons: «No ser­veix per a res. Viu del diner públic i nosal­tres vivim del nos­tre diner. Nosal­tres hem fet sem­pre una tasca i ells no.» El pre­si­dent de la UFEC lamenta la ines­ta­bi­li­tat que viu la fede­ració de fut­bol, que qua­li­fica de «pro­blema ances­tral». «Sem­pre s'han bara­llat quan, amb 130.000 fede­rats i 3.000 par­tits set­ma­nals hau­ria de ser la millor per orga­nit­zació i recur­sos pro­pis. Mai no s'ha desen­vo­lu­pat, cosa que sí que ha fet la de bàsquet, que és un exem­ple gai­rebé per­fecte», afe­geix, i fa una pro­posta: «Jo, si fos el pre­si­dent, par­la­ria amb l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona perquè em cedís Montjuïc i hi faria com­pe­ti­ci­ons, des d'ale­vins fins a grans. La base del fut­bol català és impres­si­o­nant i fa vint anys que està des­a­pro­fi­tada. Hi va haver un bon pre­si­dent, Jordi Roche, però va ple­gar a mig camí. Els ante­ri­ors havien tin­gut sort que la FEF els man­te­nia amb 100.000 euros al mes.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)