Rugbi

‘Paint it black'

Rugbi. La dramàtica victòria de dissabte a Dublín permet als All Blacks ser el primer equip nacional de rugbi que completa un any sencer guanyant tots els seus partits

Dublín va ser l'escenari dissabte d'un d'aquells partits de rugbi que queden en la memòria dels aficionats durant dècades. Irlanda mai havia tingut tan a prop una victòria contra els inabastables All Blacks, que durant 108 anys sempre havien sotmès el 15 del trèvol. Després d'una primera part excepcional, Irlanda va situar-se 19-0 davant la incredulitat dels seus propis seguidors. Després encara va resistir l'empenta dels monstres oceànics en la segona meitat (22-17) amb el temps ja esgotat. Va ser llavors quan va aparèixer el suplent Ryan Crotty per creuar les línies de defensa irlandeses i igualar el matx (22-22).

A partir d'aquí els 51.000 soferts fanàtics irlandesos de l'Aviva Stadium van viure un petit drama per capítols. La marca que suposava l'empat va ser analitzada durant cinc minuts de suspens interminable pel tercer àrbitre, que tenia dubtes sobre una possible passada endavant dels neozelandesos. Un cop la marca va ser donada per vàlida, el mig d'obertura Aaron Cruden –que va jugar en el lloc de Dan Carter, lesionat– es va disposar a xutar la transformació. I va fallar! L'alegria del públic va durar pocs segons. L'àrbitre va ordenar repetir el xut perquè la defensa irlandesa s'havia avançat. Cruden, llavors, amb la mida presa pel xut previ, va clavar la pilota pel centre dels pals i la tragèdia es va consumar. Abans, l'irlandès Sexton havia errat un cop de càstig que hauria sentenciat el matx.

El partit era rellevant per a Nova Zelanda, ja que era l'últim del 2013 i una victòria li permetria completar un any perfecte, amb 14 victòries, cap derrota i el títol del Quatre Nacions a la butxaca. Els campions del món, doncs, continuen el seu camí imparable cap a la defensa del títol el 2015.

Els All Blacks són el primer equip nacional de rugbi que guanya tots els seus partits en un any en l'era del rugbi professional. A Nova Zelanda comparen la gesta amb la dels Miami Dophins a la NFL el 1972 (17 victòries i cap derrota) i la del Brasil de futbol el 1970 (13 victòries i cap derrota). Durant aquesta ratxa l'equip ha anotat 454 punts. Els jugadors amb més marques han estat Ben Smith (11), Julia Savea (7) i Kieran Read (6). Els xutadors Aaron Cruden (107 punts) i Dan Carter (57) han estat els millors anotadors en un equip que anota una mitjana de 3,6 marques per partit. Evidentment pel camí hi ha hagut algunes crítiques, sobretot perquè l'equip ha patit més del compte en la gira europea contra els irlandesos, els anglesos i els francesos. Un toc d'atenció.

La impecable trajectòria dels All Blacks és previsible que s'allargui en el futur, segons els analistes. L'equip està farcit de les joves figures que van guanyar el mundial sub-20 el 2011. La combinació de jugadors experimentats, com l'intocable capità Richie McCaw o el mateix Dan Carter, amb una nova generació formada pels tècnics de la federació des que tenen 16 anys. Així, el mànager del temible equip s'ha permès el luxe d'introduir en tots els partits nombrosos canvis en el 15 inicial sense que el rendiment se n'hagi ressentit, sobretot en els duríssims partits del Quatre Nacions a Sydney i Johannesburg.

Resultats
Irlanda - Nova Zelanda
22 - 24
Anglaterra - Nova Zelanda
22 - 30
França - Nova Zelanda
19 - 26
Japó - Nova Zelanda
6 - 54
Nova Zelanda - França
24 - 9
Nova Zelanda - França
30 - 0
Nova Zelanda - França
23 - 13
Austràlia - Nova Zelanda
29 - 47
Nova Zelanda - Austràlia
27 - 16
Nova Zelanda - Argentina
28 - 13
Nova Zelanda - Sud-àfrica
29 - 15
Argentina - Nova Zelanda
15 - 33
Sud-àfrica - Nova Zelanda
27 - 38
Nova Zelanda - Austràlia
41 - 33

Els “altres”, a un pas del títol

Que el rugbi és molt més que un esport a Nova Zelanda ho demostra la fal·lera per les altres modalitats. Dissabte l'equip nacional jugarà la final de la copa del món de rugbi de 13 contra Austràlia a Old Trafford (Manchester). L'equip, que també vesteix de negre i espanta els rivals amb una aparatosa haka abans de cada partit, és el favorit contra l'altra gran potència mundial, Austràlia. Nova Zelanda defensarà el títol conquerit el 2008 a Austràlia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)