Ciclisme

A Purito només el poden mirar

Volta Ciclista a Catalunya. El vallesà, demolidor en l'ascens final a la Molina, es va situar líder de la prova després de guanyar la primera etapa muntanyosa. Ni Froome ni Contador el van poder seguir

El català Joaquim Rodríguez va obtenir una prestigiosa victòria a la Molina, en la tercera etapa de la Volta Ciclista a Catalunya, que li va servir per ascendir fins a la primera posició de la classificació general, rellevant l'eslovè Luka Mezgec, el protagonista de les dues jornades prèvies.

Més que el liderat provisional de la cursa i l'estrena del palmarès del 2014, el realment significatiu és que el vallesà es va imposar als dos candidats al Tour de França –l'espanyol Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) i el britànic Chris Froome (Sky)– i a dos homes forts del pilot com són el colombià Nairo Quintana (Movistar) i el nord-americà Tejay van Garderen (BMC). Avui, el de Parets del Vallès afronta l'etapa reina de la Volta amb diferències mínimes sobre Contador (5'), Quintana (9') i Froome (13'), que no li seran fàcils de defensar, però amb la confiança pels aires i la satisfacció de comprovar que la feina que ha fet durant més de trenta dies al Teide dóna resultats.

La primera incursió pirinenca no va decebre. El pòquer d'estrelles va confirmar les expectatives que hi havia sobre ells; va deixar clar que no els agrada ser simples caps de cartell i que no se solen presentar a les competicions a passejar. Froome, Contador, Purito i Quintana van encarar l'últim quilòmetre de l'etapa que va unir Banyoles amb l'estació de la Molina (163 km) amb la carretera neta de neu –el mal temps els va respectar, encara que el fred va ser intents– i lliure de rivals. El ciclista de l'Sky va fer la fer la primera estrebada, que va servir per seleccionar els aspirants a l'etapa, en els darrers 800 metres. Purito va respondre i també Contador i Quintana. El vencedor del Tour es va mantenir al capdavant uns metres més, però sense la potència suficient per deixar enrere els rivals. Purito se'n va adonar, va esperar i a quatre-cents metres va firmar un dels atacs explosius característics. El madrileny ho va provar, però no va poder contrarestar el millor especialista del món en trams finals curts i durs. Purito, radiant, va coronar en solitari el primer final a dalt de la Volta per davant de Contador i Quintana. Tejay van Garderen va avançar Froome.

El cap de files del Katuixa va rematar a la perfecció la feina dels companys d'equip. Durant l'etapa, el ciclista català es va notar còmode i a punt per intentar l'assalt a la Molina i els va ordenar que treballessin fort per evitar que cap intent d'escapada prosperés. Andrey Zeits (Astana), Jack Bobridge (Belkin), Michel Koch (Cannondale), Kevin Reza (Europcar), Branislau Samoilau (CCC Polsat) i Rudy Molard (Cofidis) van rodar durant pràcticament tota l'etapa per davant i van gaudir d'un màxim avantatge de més de deu minuts. Però la feina dels Katuixa, que van trobar col·laboració en els Movistar, els Sky i els Saxo Bank, entre d'altres, va estroncar l'aventura del grup, que havia provat sort molt aviat, tot i que no va ser fàcil. Reza va ser l'últim supervivent a ser agafat, quan faltaven cinc quilòmetres.

Aleshores, encara quedava completar la feina més complicada. Controlar els intents finals. En aquest sentit, els companys de Purito també es van mostrar atents i ràpids per contrarestar els atacs del danès Jakob Fuglsang (Astana) i del francès Pierre Rolandt (Europcar). Caruso i Moreno es van mostrar pletòrics i imprescindibles, fins que Froome va aparèixer. Llavors, els gregaris van deixar pas als primeres espases i Purito es va emportar la partida. La victòria va coincidir amb el desè aniversari del seu triomf a la Setmana Catalana.

La jornada muntanyosa es va cobrar noves víctimes en forma d'abandonaments –Hansen (Tinkoff-Saxo), Minard (AG2R), Cattaneo (Lampre), Venendert (Lotto), Kern (Europcar), Lemarchand (Cofidis) i Minnaard (Wanty)–, que es van unir a la baixa de Henderson (Lotto), que no va prendre la sortida.

Primer triomf a la Volta

El Katuixa haurà de sortir avui d'Alp amb la missió de controlar el gran grup en una etapa complicadíssima i que es pot trencar en qualsevol moment. És evident que Purito no entregarà el mallot de líder gratuïtament i menys després d'haver--se omplert de confiança en embutxacar-se la primera etapa de la Volta Ciclista a Catalunya de la seva carrera. El de Parets té ja victòria final, però encara no havia aconseguit un triomf parcial en una prova que sempre s'ha mirat amb afecte.

FINAL DE LUXE

Els últims metres de l'estrena pirinenca van complir les expectatives

JORNADA ESPECIAL

El primer triomf d'etapa coincideix amb els deus anys de la victòria a la Setmana Catalana
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)