L'espectacle continua
Una selecció mundial de l'elit ciclista (Contador, Froome, Aru, Quintana i Rodríguez) partirà dilluns vinent de Calella amb l'objectiu de coronar-se a Barcelona. Els finals en alt (Portainé i la Molina) han de seleccionar
Contador, Froome, Quintana, Martin, Rodríguez, Aru, Dumoulin i Pozzovivo encapçalen la nòmina estel·lar d'un pilot que la setmana que ve farà escala a Catalunya i es disputarà la 96a edició de la Volta (21-27 de març), que ahir es va presentar al Palau de la Generalitat, en un acte presidit per la consellera de Presidència Neus Munté. Els candidats a disputar-se la propera i espectacular edició del Tour de França, entre d'altres objectius llaminers del curs, tornaran a coincidir a les carreteres catalanes per mesurar-se i comparar els seus estats de forma i intentar succeir l'australià Richie Porte (BMC), que també estarà present en la cita i intentarà defensar el títol. La presència de l'elit s'ha convertit en habitual en les últimes edicions i s'espera que la coincidència amb la Setmana Santa atregui més espectadors.
Les dues etapes muntanyoses es perfilen com el punt àlgid del recorregut, amb inici a Calella (Maresme) i final a Barcelona, que manté la dinàmica de les últimes edicions i que es va descobrir ahir oficialment. Dimecres es preveu que es produeixi una primera selecció en l'etapa que sortirà de Girona i acabarà a la Molina, amb quatre ports de primera categoria (Coubet, Toses i la Molina, que es pujarà dos cops). L'endemà s'haurien de dissipar els dubtes en la jornada reina, amb inici a Bagà i final a Portainé, amb dos ports de categoria especial (Portainé i el Cantó) i un de primera (Enviny). Dos dies de privilegi perquè molts dels bons escaladors que aterren a Catalunya mostrin el seu poder.
Els interessats en la general, però, no es podran despistar els dos primers dies. Calella acollirà novament la jornada inaugural amb l'inici i el final i amb tram final de mitja muntanya nerviós i propici per a aventurers, encara que si no hi ha cap escapada la resolució es produirà en l'esprint. L'endemà, un aparent dimarts tranquil, amb sortida des de Mataró i l'alt dels Àngels com a únic obstacle, però lluny de la meta d'Olot.
La situació de la general condicionarà la tranquil·litat amb què es correrà fins al final després de la muntanya. Si el marge entre els primers és ajustat hi haurà marcatge i tots els segons comptaran. Tot i que la ressaca muntanyosa serà una bona oportunitat perquè els caçaetapes busquin la victòria parcial, sempre cotitzada en una cursa que forma part del World Tour. Divendres s'unirà Rialp i Valls, amb dos ports de segona, l'últim, el de Lilla, a pocs quilòmetres de la meta i que pot condicionar. Dissabte es viurà la jornada maratoniana entre Sant Joan Despí i Vilanova (197 km). I el clàssic circuit de Montjuïc servirà d'epíleg i de jutge en el cas que les diferències siguin realment escasses.
Dinamisme i disciplina
El descobriment del cartell, que al llarg de la història ha comptat amb artistes de renom, sol ser un moment esperat de la presentació. Enguany, l'obra s'ha gestat a sis mans, pels autors Daniel Giralt-Miracle, Belén Atienza i Elisabeth Parramon, que va explicar que havien intentat transmetre “la idea de dinamisme i disciplina, valors associats al ciclisme”.
LES REACCIONS
Una edició amb sis catalans
Joaquim Rodríguez (Katuixa), doble vencedor de la cursa (2010 i 2014), lidera la nòmina de catalans que dilluns que ve estaran a la línia de sortida a Calella (Maresme). Enguany serà la participació catalana més nombrosa de les últimes edicions i al líder del Katuixa l'acompanyaran el seu company d'equip, Alberto Losada, si no hi ha cap contratemps i s'ha recuperat a temps de la caiguda en la Tirrena-Adriàtica; el vallesà David de la Cruz (Etixx), que va firmar una bona actuació en la París-Niça (20a, final); el vilanoví Marc Soler (Movistar), que confia a mantenir la progressió; l'ebrenc Edu Prades (Caja Rural), i el bagenc Jordi Simon (Verva Activejet).
Les medalles d'honor
Durant l'acte, l'organització va lliurar les medalles d'honor de la Volta, aprovades en la seva última junta. Un dels guardonats va ser el cap de redacció d'aquest diari Lluís Simon, per la seva trajectòria com a periodista d'informació de ciclisme. Va començar a seguir i a informar puntualment de la Volta a principi dels anys noranta, quan era redactor del diari El Punt i ho va continuar fent quan va néixer el diari El 9 Esportiu, el 2002. També van rebre la medalla l'exsecretari General de l'Esport Ivan Tibau (2011-2016); el tècnic de l'Ajuntament de Girona Narcís Casassa; el col·laborador de la prova Roque Pérez, i el club Penya Ciclista Nicky's, per la seva tasca en la promoció del ciclisme a Catalunya.