Motociclisme

Moto GP

GP de Catalunya

Mana Pedrosa

El vallesà aconsegueix la ‘pole’ en una jornada marcada per les caigudes de Márquez, quart, i la davallada de les Yamaha

Amb els persistents problemes de pneumàtics, Viñales sortirà novè i Rossi, tretzè

Márquez va caure dues vegades en la Q2, però té ritme per pujar al podi

Segona pole position de la temporada per a Dani Pedrosa, que ahir, com a Jerez, no podia amagar el somriure. A Andalusia, el pilot de Castellar del Vallès va aconseguir el primer triomf de la temporada, i les condicions són del tot favorables perquè avui sumi la segona, estant un pas per davant dels rivals. Ni els pneumàtics ni la calor –factors que sembla que a qui més beneficien és al 26– van poder evitar el domini de les Honda de l’equip Repsol, que han manat al Circuit de Barcelona-Catalunya des del primer entrenament de divendres. Recuperant el traçat en què es va córrer la temporada passada –utilitzant la xicana de la F1–, Pedrosa va ser l’únic pilot capaç de baixar de l’1:44 i va quedar a menys de tres dècimes de la pole que va fer el seu company, Marc Márquez, fa un any, i amb aquesta nova primera posició de la graella iguala l’any 2013, l’última temporada en què en va aconseguir més d’una el mateix any. No el podrà acompanyar a la primera fila Marc Márquez, que va caure dues vegades durant la Q2 –també havia caigut en els dos entrenaments lliures previs– i només va poder ser quart. L’últim cop que va caure, trenta segons abans d’acabar la sessió, el cerverí havia aconseguit el millor primer parcial del dia. Això sí, el campió creu que, habituat enguany als problemes amb el pneumàtic del davant, podrà mantenir el bon ritme mostrat en els entrenaments que confia que el duguin al podi, tot i que veu difícil assolir el segon triomf de l’any.

Sí que serà a la primera línia Jorge Lorenzo, que va demostrar –com va avisar divendres– que a una volta és molt ràpid. És la primera vegada que el mallorquí sortirà de la primera línia amb la Ducati i el 14è any consecutiu –excepte el 2008, en què no hi va participar– que ho aconsegueix a Montmeló. La Ducati de Danilo Petrucci, tercer classificat en la cursa de Mugello, tancarà la primera fila de la graella del circuit català. A la segona línia, Aleix Espargaró, amb l’Aprilia, sortirà al costat de Márquez després de signar la cinquena posició. El de Granollers va acabar la jornada satisfet amb el ritme que ha assolit i, després de dues curses acabant per terra, té moltes ganes d’acabar bé a casa.

El patiment de Yamaha

Des del primer entrenament a Montmeló, les Yamaha han patit molt amb l’estat de l’asfalt i els pneumàtics, i ahir no va ser una excepció. Ben al contrari. Les quatre motos van haver de passar per la Q1 i va ser allà on Valentino Rossi es va quedar clavat. L’italià no va entrar en la repesca per a la Q1 i avui sortirà des de la cinquena fila de la graella, malgrat que divendres havia acabat amb millors sensacions del que indicaven els seus registres. El de Tavullia no té clar quins pneumàtics escollir, perquè, segons assegura, les gomes que poden aguantar les 25 voltes no li permeten anar ràpid ni tenir ritme de cursa. Tampoc va acabar gens content el líder del mundial, Maverick Viñales, tot i classificar-se novè, i sortirà avui amb l’únic objectiu de sumar el màxim de punts possibles. La pista continua patinant, assegura, i els pneumàtics segueixen fent la guitza, i de valent, al pilot empordanès, i se’l va veure amb cara i gestos de desesperació i de no entendre res sobre la moto i cada cop que entrava al box.

En la penúltima línia de la graella hi haurà Tito Rabat i Pol Espargaró. El pilot barceloní no va poder passar de la 19a posició amb la seva Honda, mentre que el de Granollers s’ha vist perjudicat pel canvi continuu de traçat, ja que no ha tingut temps d’adaptar la seva KTM al circuit, i ha estat tot el cap de setmana al final de totes les classificacions.

2
‘poles position’
acumula Dani Pedrosa aquesta temporada. La primera, a Jerez, va acabar amb el triomf del pilot vallesà.
12
caigudes
ha tingut Marc Márquez aquest any, quatre de les quals, ahir: una en l’FP3, una en l’FP4 i dues en la Q2.
14
anys
encadena Lorenzo situant-se a la primera fila de la graella del Circuit, tenint en compte que el 2008 no hi va córrer.
50
graus
hi havia a la pista durant l’FP4, fet a les 13.30 h, i 51 els que hi havia durant la Q2, a dos quarts de tres del migdia.

Àlex Márquez agafa avantatge

Àlex Márquez sortirà des de la primera posició de la graella després d’aconseguir el millor temps ahir a Montmeló en Moto 2 i és l’únic dels dos únics pilots que van baixar d’1:50. Només Mattia Pasini, que es va classificar segon, li va poder seguir el ritme. El català té ritme per guanyar i sumar la segona victòria de la temporada després de l’aconseguida a Jerez. Lorenzo Baldassarri va ser tercer, mentre que Franco Morbidelli, company d’equip de Márquez, líder del mundial i gran dominador de la categoria, va ser sisè i serà el primer cop aquest any que no sortirà des de la primera fila. Luthi, l’altre rival del de Cervera pel mundial, sortirà cinquè. Pel que fa a la resta de pilots catalans, Axel Pons va ser novè, seguit d’Isaac Viñales i Xavi Vierge, que va caure en l’últim moment de la classificació. Darrere d’ells, Edgar Pons sortirà 29è.

Cap de les quatre Yamaha superen el tall de l’FP3

Márquez i Pedrosa separats per una dècima (1:44.178 i 1:44.279), amb set Ducatis i l’Aprilia d’Aleix Espargaró, quart, rere seu. I cap de les quatre Yamaha entre els deu temps més ràpids de l’FP3, la primera feta amb la xicana de fórmula 1, a les deu del matí, i única temptativa per ordenar els deu pilots que accedien directament a la Q2 –des que hi ha aquest sistema de qualificació és la primera vegada que cap Yamaha entra directament a la Q2. A 0.585 del temps de Márquez, onzè, es va classificar Jonas Folger; a 0.711, Maverick (13è); a 0.875, Rossi (15è), i a 1.062, Zarco (16è), que, a més, va tenir una forta caiguda en la sessió. Pensant en el que serà avui la cursa, poques referències se’n poden treure, d’aquest entrenament lliure, perquè la temperatura era de 28 graus, 38 a la pista –avui, a l’hora de la cursa, se n’esperen més de 30 i 50 respectivament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)