L’espectacle del supercròs torna a Montjuïc
Motor. El Palau Sant Jordi serà l’escenari, el dissabte 17 de novembre, de la vintena edició del Supercròs de Barcelona, deu anys després de l’última
El Palau Sant Jordi tornarà a viure una tarda màgica de xou i competició el dissabte 17 de novembre, amb la 20a edició del Supercròs i Freestyle de Barcelona... deu anys després de l’última, el 2008. Al febrer, durant el trial indoor de Barcelona, el promotor català RPM-MKTG ja havia anunciat la recuperació del supercròs, per tal d’agafar el relleu del Superprestigi Dirt Track. Un promotor francès s’havia d’endur el Dirt Track a París, però finalment aquest any no es farà.
Així doncs, el Sant Jordi es transformarà de nou en un circuit de motocròs organitzat a peu de pista pel Moto Club Segre, i una quarantena de pilots i sis saltadors seran les estrelles d’un espectacle de màxima intensitat. Un retorn històric, perquè el supercròs –motocròs sota sostre– a Barcelona va acostar l’esport al gran públic i va contribuir a crear-ne un de nou, el Freestyle. El que aleshores va néixer com un concurs de salts que fos la cirera del xou va esdevenir una especialitat amb majúscules i un nom propi: Edgar Torronteras. El pilot de Cardedeu ja va ser present en el primer Supercròs de Barcelona, als 10 anys i al manillar d’una moto de 60 cc, i es va posar el públic a la butxaca amb el seu carisma i els seus salts, que el van convertir en el primer gran especialista de la nova modalitat fora d’asfalt. Ara, als 38 anys, s’enfrontarà a Montjuïc al número 1 actual, el francès Tom Pagés, al costat de Toni Navas, Rocky Florensa, Marc Pinyol i l’ex-número 1 sevillà Dany Torres.
Pel que fa al supercròs, els asos nord-americans Malcolm Stewart i Josh Grant seran els caps de cartell de la categoria reina, SX1, al costat dels catalans Joan Cros, Nil Arcarons, Nil Bussot i Francesc Mataró. Tots ells tornaran a volar ben alt sota el sostre del Sant Jordi, deu anys després.
L’estrena del Sant Jordi
El Palau Sant Jordi és una de les icones dels Jocs de Barcelona 92, però la seva estrena no va ser cap assaig amb vista a la cita olímpica. “Es va inaugurar amb el primer Supercròs de Barcelona”, va rememorar la comissionada d’Esports de l’Ajuntament, Marta Carranza, durant la presentació de la 20a edició al Museu Olímpic i de l’Esport de Montjuïc. “Allà es va veure que era una instal·lació fora de sèrie que permetia fer-hi esdeveniments únics.” Era el novembre del 1990, i la iniciativa no va fer saltar d’alegria l’arquitecte Arata Isozaki, que diguéssim. “Quan va saber que el primer que s’hi faria seria el supercròs, li tremolaven les cames!”, va revelar Joan Porcar, el conseller delegat de l’empresa de l’Hospitalet RPM-MKTG.