MotoGP

Un podi d’alta dificultat

MotoGP. Marc i Àlex Márquez han disputat 69 curses junts en cinc anys, n’han acabat 44 tots dos i només han estat un cop plegats entre els tres millors

La celebració que van fer i l’alegria que van mostrar els germans Marc i Àlex Márquez al parc tancat al final de la cursa del GP d’Alemanya amb el seu equip, el Gresini Ducati, i després al podi del circuit de Sachsenring va ser un fidel reflex de la gran dificultat que els dos germans estiguessin plegats en un podi del mundial de MotoGP.

Aquest és el cinquè any que Marc i Àlex estan a la màxima categoria del mundial –el petit dels Márquez hi va debutar al 2020–, i des de llavors s’han disputat un total de 110 curses, 81 de gran premi els diumenges i 29 a l’esprint els dissabtes que es van iniciar l’any passat. Les lesions de Marc, en especial la temporada 2020 i la 2022, i també algunes de l’Àlex, han fet que només hagin disputat plegats 69 curses. Les caigudes o els problemes mecànics han fet que en cinc anys només en 44 curses –26 els diumenges i 18 els dissabtes– hagin creuat la meta tots dos. El baix nivell competitiu de les Honda –Marc en va pilotar una quatre dels cinc anys, i l’Àlex, tres– també han influït que no hagin estat més sovint en els primers llocs. Ara els dos porten una Ducati, molt més competitiva i estan en el mateix equip.

A banda del doble podi al circuit de Sachsenring Marc i Àlex només han estat plegats en les cinc primeres posicions en una altre ocasió. Va ser en el GP d’Espanya d’aquest mateix any, en què Marc va ser segon i Àlex, quart. El petit dels Márquez no va estar a prop del podi i va arribar a més de tres segons del tercer classificat. Finalitzar tots dos alhora entre els deu millors ho han aconseguit en 19 ocasions, 11 en curses de gran premi i 8 d’esprint. A nivell individual els dos germans Márquez també han estat al podi, 17, amb tres victòries, per a Marc i 7, amb dues victòries per a Àlex, però fins ara no havien coincidit.

Al llarg d’aquests cinc anys dels germans Márquez plegats a MotoGP només han entrat a meta un darrere de l’altre en sis ocasions. Les quatre vegades que això va passar en una cursa llarga de diumenge el millor sempre va ser en Marc, i en les dues ocasions que es va produir en una cursa a l’esprint de dissabte el que va acabar al davant va ser l’Àlex.