Motociclisme

El gust ha estat nostre

Marc Márquez remata la millor cursa de l'any amb una última volta a Phillip Island estratosfèrica i s'imposa a Lorenzo, Iannone i Rossi

Sempre junts, els quatre pilots no deixen d'avançar-se en cada gir

Quin diumenge i quina cursa: Márquez va vèncer, Lorenzo va sumar, Iannone va aparèixer, Rossi no va cedir. Quin diumenge i quina cursa: la millor cursa de l'any, la cursa sense derrotats. El diumenge en què tothom va guanyar; els qui més, els aficionats.

Phillip Island i el seu particular i punyent traçat van ser l'escenari d'un ball de Moto GP amb disfressa de Moto 2 i de Moto 3 en no pocs moments. Amb els dos pilots de Yamaha jugant-se el mundial –l'italià, amb 50 per jugar-se, en té ara 11 més que el mallorquí–, amb un Márquez afamat per tornar al seu lloc natural i amb un Iannone encegat, com sempre, però aquesta vegada veient-se com mai abans, amb els millors fins a l'instant final. El present es va concentrar en aquests homes i, deixant-se tot just 0,251 dècimes per volta –i compte, que la cursa, tot i ser lenta, va ser 13 segons més ràpida que la de l'any passat–, el futur cridava a la boca de Maverick Viñales, sense velocitat punta però amb xassís i un pilotatge d'escollits.

Tu i jo, jo i tu

Iannone va ser instantani al semàfor i va sortir el primer, mentre Pedrosa avançava Márquez per dins i Lorenzo, poc després, el mateix Iannone per fora. El cerverí va contestar el seu company d'equip i, en la frenada de la recta després del primer pas per meta, la Ducati de Iannone es menjava tot el que tenia al davant. I el que sol passar pel nerviosisme inicial va ser, ahir, un sumari del que vestiria una volta i una altra. Tu i jo i jo i tu, ara i aquí i fins al final.

Un grup estirat de vuit pilots amb les Suzuki d'Espargaró i Viñales incloses, i que només es va obrir quan Lorenzo va agafar 1,3 segons aprofitant les (velles) disputes de Márquez i Iannone, que es passaven i es repassaven contínuament. Era en la cinquena volta, quan Maverick ja havia superat el seu company d'equip i havia marcat, en la tercera i amb el dipòsit ple a vessar, la que aleshores era la volta ràpida de la cursa (1:29.622).

Amb Lorenzo estirat i fent comptes, en la baralla entre Márquez i Iannone es veia que el cerverí no sabia com fer entrar l'Honda en el segon revolt i, entre això i la diabòlica velocitat de la Ducati en la recta, ho perdia tot i li era impossible treure's de sobre l'italià. Això era manifest, igual que ho era la invariable resistència de Rossi sota qualsevol circumstància. Ja amb Pedrosa, Crutchlow i Maverick perdent quasi dos segons, Valentino se les empescava per agafar-se a la cursa (i al mundial). No tenia ritme ni tenia velocitat, però veia Lorenzo tímidament escapat i ell era allà amb traçades no pronosticades i fent dels vorals uns aliats sensacionals. Perquè havia de ser allà.

Final de ‘highlights'

A punt d'entrar en les últimes deu voltes, Márquez aconseguia finalment rodar sol un parell de girs i situar-se a l'alçada de Lorenzo. I poc després passar-lo, en la frenada del revolt d'Honda. I tot i que s'augurava la marxa de Márquez –els entrenaments havien estat seus, també la volta d'escalfament–, ahir no era possible escapar-se: massa interessos, massa necessitats, massa companys de viatge.

Formant en un quartet de solistes, perdent mig segon allà on en el següent revolt en recuperaven tres quarts, Lorenzo, Márquez, Iannone i Rossi van delectar el personal amb unes darreres voltes de veritable videojoc, sense treves ni conservadorismes. Amb incomptables i incessants avançaments, alguns de dos en dos de literalment impossibles, com el de Iannone a Márquez i Rossi alhora a menys de tres voltes per cloure la funció, en la baixada de Lukey Heights que enllaça el novè i el desè revolt.

Pugna sense reserves –de Moto 2? De Moto 3?– que permetia Lorenzo entrar en l'últim gir amb 0,8 segons sobre Márquez, Iannone i Rossi. Entrar amb la cursa a la mà i el títol a tocar –amb aquelles posicions hauria marxat cap a Sepang amb un dèficit de només sis punts. Però l'encara campió del món –doble campió del món consecutiu per ser més precisos– va treure's una última volta de no se sap on per assaltar el graó més alt amb un 1:29.280, la volta ràpida en cursa, i que deixava en qui sap què l'1:30.3 d'un Lorenzo que, com a mal menor, es consolava veient entrar Iannone al davant de Rossi.

1
segon
és la diferència de Márquez sobre Lorenzo en l'última volta: 1:29.280 al costat de l'1:30.307. La volta més ràpida del mallorquí va ser en el cinquè gir, amb un 1:29.711.
2
curses
en què Rossi no ha acabat al podi: a San Marino (5è) i ahir (4t). No ha fallat i això fa que a Sepang ja pugui assolir matemàticament el títol.
6a
posició
per a Maverick, igualant el seu millor resultat fet a Montmeló. Ara bé, ahir, tots els pilots capdavanters van acabar i va entrar a 6,8 segons del vencedor, mentre que a Catalunya, sense Márquez, va arribar a 29,5 segons.
50
victòries
de Márquez en el mundial, la 24a de Moto GP –en té 16 de Moto 2 i 10 de 125 cc. Des del 2010, ha pres part en 106 curses, en 75 ha acabat al podi i ha aconseguit guanyar 4 títols mundials.

Maverick Viñales, sisè: “Com m'he divertit!”

Quatre entrenaments, la qualificació, una volta d'escalfament i una cursa. Llevat de l'FP4, sempre al davant del seu company d'equip i, ahir, entrant sisè fent mitja cursa a roda de Pedrosa i Crutclow i superant i deixant enrere el britànic. Sens dubte, Phillip Island ha estat el cap de setmana de Maverick Viñales. “He gaudit moltíssim i ha estat una de les curses més divertides. Aquest ha estat el primer circuit en què he pogut sentir en tot moment que era competitiu i la moto anava com les millors. Ens ha faltat potència, però havíem fet un treball magnífic amb la posada a punt del xassís. I acabar a 6,8 segons em fa molt feliç”, deia l'ahir exultant empordanès. En canvi, a partir de la setena volta, Aleix Espargaró es va quedar sense pneumàtic del darrere. “Ha estat frustrant; no podia accelerar.”