Opinió

El futur és dels que juguen

Compartim la visió del futbol formatiu: igualtat d'oportunitats i bones pràctiques, però sobre el terreny de joc, suren mals endèmics que costa corregir

Quan era petit jugava –més aviat ho intentava amb bona voluntat– amb l'equip de la meva escola. Primer, fèiem futbol sala i un cop va arribar l'adolescència, vam ampliar el terreny de joc i vam passar a jugar a futbol. Aquests són uns records entranyables d'entrenaments els dilluns i dimecres després de l'horari escolar i de partits, majoritàriament, els dissabtes al matí. Aquells anys que vaig tenir l'oportunitat de participar en l'esport escolar, més enllà d'aprendre algunes nocions de tàctica i de tècnica futbolística, vaig fer amics i, suposo, que també em van ajudar a interioritzar la importància dels equips i els seus rols, que cal cuidar els detalls, que l'entrenador (el cap) ha de prendre decisions que costen d'assumir, que l'estrella sempre sol tenir una aura especial i que del seu bon estat d'ànim depèn, en gran part, l'èxit del conjunt... També recordo l'abans i el després dels partits, imaginar com seria, si guanyaríem o no, si podria disputar molts minuts i si faria alguna cosa destacada i, una vegada ja havíem jugat, m'encantava comentar-ho després a casa, tot dinant amb els meus pares.

Ara, gràcies als partits que disputa el meu nebot he tingut la sort de reviure aquesta etapa de futbol formatiu, que és entranyable i alhora competitiva, que és per divertir-se, tot i que les enrabiades quan es perd solen estar gegantines. I és aquest el gran repte i el gran perill. Tots ens omplim de bones intencions dient que sí, que intentem educar els més petits amb amor i honradesa, que volem que juguin i s'ho passin bé, que facin esport i que es comportin amb esportivitat, però sempre acaben sortint guspires per si tots els nens tenen dret a participar igual o els més bons han de jugar més (o molt més), si els familiars han d'animar el seu fill o l'equip i si poden o no criticar l'àrbitre, si és justificable falsificar una fitxa per guanyar un partit...

En abstracte, de ben segur que tots compartim la mateixa visió: igualtat d'oportunitats i bones pràctiques, però al terreny de joc, suren mals endèmics que ens costa corregir. El futur és dels petits que ara juguen i del que aprenguin i del que acceptin com a normal dependrà també l'esdevenir dels propers anys. En definitiva, allò que en els anys de la República ja defensava el president màrtir del Barça Josep Suñol: esport i ciutadania.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)