Opinió

El Barça despullat

La desfeta de Balaídos no vol culpables, sinó més treball i
més futbol

Diuen que l'home és l'únic animal que ensopega dues vegades amb la mateixa pedra, i això és tan veritat com que el Barça, per bo que sigui, per molt que guanyi, és humà, cosa que li comporta cometre errors puntuals i reincidents, prendre males decisions, tenir mals dies, passar males ratxes. També és humana, i falla, i reincideix, la gent que des de fora surt d'un partit, com ara el Celta-Barça de diumenge (4-3), posant creus a un jugador, a l'equip, a la plantilla o a l'entrenador. En general, davant la constatació de la feblesa humana, la humilitat i el treball són millor recepta que l'excusa o la immolació. Avui el Barça podria ser líder de la lliga i només és quart perquè va fallar al camp del Celta. Ter Stegen, Mathieu, Busquets, Neymar, el mig del camp, les rotacions, Luis Enrique..., cadascú tria la seva bèstia negra, però el més cridaner i revelador, alhora, és que era la segona ensopegada amb la mateixa pedra. Balaídos, el Celta i un Barça desfigurat que encaixa quatre gols (4-1) i perd. La mateixa comparació amb l'episodi de fa un any desmenteix algunes hipòtesis sobre la causa de la desfeta, inclosa l'absència de Messi. En canvi, hi ha claus que es repeteixen. La gran quantitat de pilotes perdudes per anticipació del rival en la pressió, la pèrdua d'un percentatge altíssim de pilotes dividides, l'absència d'uns contra uns que trenquin la pressió rival, jugadors poc discutibles (Busquets, Piqué, Arda...) regalant ocasions clares de gol, encaixar gols molt seguits (2 en 4 minuts fa un any, 3 en 11 abans-d'ahir)... És la sensació que el rival va amb una marxa més (o dues), amb i sense pilota, com si el Barça fes una cursa de fons i el rival l'obligués a fer-la a l'esprint. El Celta assumeix el risc de no durar els noranta minuts o potser de sortir golejat, però durant molts minuts despulla els blaugrana i ha guanyat tres de cinc partits al Barça de Luis Enrique. Altres ho proven i no se'n surten. En tot cas, al Barça li correspon no conformar-se, assumir les deficiències i treballar aquest escenari de cara al futur.