Opinió

El senderisme, atractiu local

Treballar el senderisme com a actiu turístic té alguns avantatges importants

Fa temps que sóc afi­ci­o­nat al sen­de­risme. Crec que és una de les mane­res més boni­ques de conèixer l'entorn més pro­per i des­co­brir llocs ama­gats al mains­tream turístic quan posem els peus a des­tins més llu­nyans. Els camins de ronda de la Costa Brava, els cor­ri­ols enfi­lats de la vall de Boí, la sem­pre enigmàtica Terra Alta, els camins de la serra de Tra­mun­tana de Mallorca... són con­cor­re­guts per una gen­tada que busca cul­ti­var la ment i el físic a parts iguals. El sen­de­risme és avui una acti­vi­tat de cap de set­mana prac­ti­cada per molts: un esport que et posa en con­tacte amb la natu­ra­lesa, de forma fami­liar pels menys ago­sa­rats i de manera més arris­cada pels qui volen posar-se a prova.

L'afició al sen­de­risme ha por­tat múlti­ples pobles i regi­ons a mar­car camins de bosc per als seus visi­tants. Cer­ta­ment, crec que ha estat una bona manera que molts muni­ci­pis hagin tin­gut un motiu per reva­lo­rar el seu terme i les seves con­tra­des; no només aquells que tenen atrac­tius turístics de pri­mera mag­ni­tud –com, per exem­ple, el romànic del Piri­neu o el sol i platja– sinó d'altres que pos­si­ble­ment que­den més en segon pla en la geo­gra­fia del nos­tre país: les Pas­se­ja­des per Osona, edi­ta­des per Osona Turisme i el Con­sell Comar­cal, en poden ser un bon exem­ple en una comarca d'inte­rior.

Pre­ci­sa­ment, tre­ba­llar el sen­de­risme com a actiu turístic és a l'abast de la majo­ria d'ajun­ta­ments; i té alguns avan­tat­ges impor­tants. En pri­mer lloc, senya­lit­zar una bona xarxa de sen­ders per­met posi­ci­o­nar-te en un mer­cat d'acti­vi­tats espor­ti­ves a l'aire lliure que cada dia tindrà més pes, i a la vegada per­met com­ple­tar l'oferta cul­tu­ral del muni­cipi si aquesta no té recor­re­gut. En segon lloc, ajuda a enfor­tir la iden­ti­tat del lloc si se'ls pot dotar d'un relat, d'un story­te­lling com­par­tit pels ciu­ta­dans del muni­cipi: els camins de la Reti­rada, al Piri­neu ripollès, o els cor­ri­ols entre romànic a la vall de Boí en poden ser bons exem­ples. Final­ment, la ruta de sen­ders per­met crear un talla­focs impor­tant a la majo­ria de zones bos­co­ses, prou neces­sari quan s'acos­ten l'estiu i la calor.

La inversió que suposa per a l'admi­nis­tració tenir cura de l'entorn natu­ral és ben poca, si la com­pa­rem amb d'altres polítiques públi­ques. Però a vega­des costa de veure, enca­llats per les neces­si­tats soci­als més imme­di­a­tes (i més quan algu­nes zones encara no han sor­tit de la crisi) o ence­gats per les millo­res en l'urba­nisme (sem­pre pre­sents als anys elec­to­rals) o les fes­tes majors. Tenir un entorn natu­ral cui­dat, però, acaba sent una inversió de molt més llarg recor­re­gut del que es pen­sen la majo­ria d'alcal­des i alcal­des­ses del país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)