Opinió

DIES IRAE

Àrbitres i arbitratges

N'hi ha de dolents

DIUMENGE 18.

VAR (sigla en anglès d'Assistència per Vídeo a l'Àrbitre) ha estat el protagonista destacat del mundial de clubs al Japó. Ha comès errors per esmenar-ne d'altres, ha interromput jugades, ha allargat innecessàriament els partits. De moment, més problemes que solucions. Els defensors de la tecnologia aplicada a l'arbitratge en el futbol diuen que cal temps.

Des del meu punt de vista, el problema, però, no és la solució que es proposa –la tecnologia–, sinó en la identificació del veritable problema. El problema de l'arbitratge no (només) són els errors. El problema són els mals arbitratges. En la final del torneig es va veure clarament, amb un àrbitre (que fos de Zàmbia és secundari, el fet és que era dolent, com d'altres que arbitren a primer nivell) que ni tenia criteri ni autoritat per dirigir un partit d'un mínim nivell. Els errors arbitrals formen part del joc, com els dels jugadors, a pesar que de vegades puguin ser transcendentals, com el gol de Geoff Hurst en la final del mundial del 1966 en què la pilota no va entrar. El que sí que és perjudicial són els arbitratges tendenciosos, els que van en contra de l'esperit del joc o del sentit d'un partit, les decisions conscientment equivocades, el tracte desigual. Si s'aconseguís arreglar això, els errors serien només això mateix, errors.

La sort del Madrid

DIMARTS 20.

Al Real Madrid totes li ponen, últimament. Ara ha estat la reducció de la sanció de la FIFA pels fixatges de menors. Però també expulsions perdonades, gols en el temps afegit i en les pròrrogues, sortejos benèvols... I a sobre, en el màxim rival els problemes (molts buscats per ell mateix: acció de responsabilitat, cas Neymar...) no s'acaben mai: persecució i acarnissament fiscal, amb greuge comparatiu (també en el cas FIFA). El context somriu al Madrid. Pot ser tot només casualitat?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)