Tecnologia i futbol. Encert o errada?
Estem en ple debat sobre si és convenient utilitzar la tecnologia per prendre decisions enmig d'un partit de futbol després que en l'últim mundial de clubs es fes una prova que no va convèncer ningú.
La majoria dels esports recorren a la tecnologia per dirimir situacions polèmiques del joc. En tennis, si un dels contrincants té dubtes sobre si la bola ha botat dins o fora, pot demanar l'ull de falcó per verificar-ho. En bàsquet, en un llançament sobre la botzina hi ha la possibilitat de veure repetida la jugada a càmera lenta abans de decidir si els punts pugen al marcador o no. Aquest ús de la tecnologia en l'esport té l'objectiu clar d'imposar la màxima justícia possible. Hi ha massa interessos en joc per deixar que un error d'un àrbitre decanti la balança cap al costat erroni. En futbol, el debat sobre la idoneïtat d'incorporar la tecnologia a les decisions arbitrals és present. Alguns afirmen que adoptar la tecnologia és un avenç necessari. Defensen que l'esport rei no es pot quedar enrere mentre d'altres cada cop aporten més recursos per ser més justos. Molts errors es podrien evitar, diuen. Les mans de Thierry Henry que van permetre a França accedir al mundial 2012 es podrien haver detectat amb una repetició instantània. Pilotes que superen la línia, però el gol no és vàlid perquè el jutge de línia no és prou ràpid per estar en la millor posició. Injustícies evitables.
Hi ha un altre corrent d'opinió que pensa que les injustícies són un mal necessari per conservar l'essència del futbol. Els errors arbitrals, la picaresca dels davanters que es deixen caure a l'àrea, els veterans que saben utilitzar les mans per treure de polleguera el rival... Tot això també és futbol i s'ha de respectar. No es poden perdre aquests costums que fan del futbol gairebé una addicció. Aquesta segona línia d'opinió defensa que el futbol de regional i el de Champions League han de competir amb les mateixes condicions. Quantes càmeres són necessàries per decidir si una càrrega és suficient per assenyalar falta? Quin tipus de tecnologia fa falta per discernir si unes mans dins l'àrea són involuntàries o, per contra, són mereixedores de penal? Hi ha centenars de jugades dins un partit que depenen de l'apreciació de l'àrbitre. Jugades en què no ens posaríem d'acord si és fora de joc o no, encara que veiem la repetició cent vegades des d'angles diferents. Un pas intermedi és haver afegit un àrbitre extra en cada àrea amb resultats fallits. L'etern debat de la tecnologia aplicada al futbol: encert o errada?