Opinió

DIES IRAE

Un estadi i un Giro amb ànima

Estadi Johan Cruyff

DIJOUS 14.

Acte simbòlic de col·locació de la primera pedra del futur estadi Johan Cruyff a la ciutat esportiva del FC Barcelona. L’acte es va fer bé, amb la presència de la família Cruyff, l’estadi serà preciós i posar-li el nom de Johan Cruyff és l’homenatge que calia a la magnitud de la seva figura. Tot això és i serà una realitat, és fàcil que sigui així, perquè ara només cal un temps de feina material que s’ha d’executar.

Però després hi ha els simbolismes. N’hi vaig veure dos, més enllà del simbolisme de la primera pedra. Un és que ningú entendria que en un estadi que es dirà Johan Cruyff s’hi jugui a futbol d’alguna manera que no tingui a veure amb idea que ell tenia del joc i que ha servit perquè el Barça, amb ell a la banqueta i després amb els seus deixebles, hagi aconseguit les cotes d’èxits i de qualitat futbolística més elevats de la història. L’estadi Johan Cruyff serà una carcassa sense ànima si no s’aplica la seva idea de futbol des de l’escola fins al primer equip. Si tants clubs intenten copiar el Barça, per alguna cosa deu ser.

L’altre simbolisme va ser l’agraïment del president Bartomeu als seus antecessors que van tenir un paper a fer realitat la ciutat esportiva. Bones paraules a favor de la concòrdia. Però que tinguin continuïtat i contingut futur. Qui mana al club sempre és qui hi pot fer més.

Bartali i els jueus

DILLUNS 18.

El Giro d’Itàlia 2018 començarà amb tres etapes a Israel. És una decisió que té a veure amb la promoció de la prova, evidentment. Però té molt de fonament. Connecta amb la llegenda del campió ciclista Gino Bartali, que es va convertir en un símbol en la Itàlia de Mussolini, però que, paral·lelament, va col·laborar amb grups clandestins que van ajudar a salvar de l’holocaust molts jueus perseguits pels nazis. L’esport, un cop més, serveix per establir ponts entre cultures i territoris diversos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)