Opinió

Així, no

Hi ha partit, però sabem que l’àrbitre va amb ells. Això sí, la nostra afició és extraordinàriament nombrosa

Jo, al Felipe, el vaig conèixer al meu barri. Fa molts anys, quan era un nen i amb prou fei­nes pas­sava del metre. Ell, en canvi, ja feia metre vui­tanta. Era una bèstia. En una bar­ri­ada com la nos­tra, aquest no és un detall intrans­cen­dent. Ho deveu saber tots els que us hi heu tro­bat. De vega­des, en aquests esce­na­ris, les coses es reso­len amb sen­tit comú. Bé, vull dir, el sen­tit comú de qui és capaç de repar­tir la bufe­tada més impo­nent. La banda del Felipe, o del moco (no cal que us digui què li pen­java habi­tu­al­ment del nas), era nom­brosa i cri­da­nera. Tots sabíem sem­pre on eren.

Així, quan el Felipe volia jugar un par­ti­det de fut­bol, es jugava a fut­bol. És clar, amb els equips con­for­mats tal com a ell li venia de gust. O sigui, els alts i forts cap a un cos­tat i els petits i dèbils, cap a l’altre. El ter­reny de joc era asimètric, més estret que llarg i limi­tava amb un final de car­rer on hi havia a un cos­tat un por­tal que ser­via de por­te­ria –per cert, molt petita–, i a l’altre, dues faro­les que con­for­ma­ven l’altra –per cert, enorme–. És clar, el por­tal sem­pre el defen­sa­ven ells i les faro­les, nosal­tres. Les nor­mes també les deci­dien ells. Bé, en rea­li­tat, hi havia poques nor­mes. Una d’essen­cial: havien de gua­nyar ells. I, per tant, com que la seva gran vir­tut era la física, valien les pun­ta­des de peu, les empen­tes i, fins i tot, els cops de puny. En rea­li­tat, valia tot. Ma mare s’enfa­dava quan tor­nava a casa amb aquells blaus que ja eren negres. Era violència per violència, per demos­trar la seva supe­ri­o­ri­tat, el seu lide­ratge al barri. Sem­pre he pen­sat que ho por­ta­ven a l’ADN, que els agra­dava fer-nos sen­tir com els seus súbdits, que una bona pun­tada de peu que ens fes anar per terra i els poste­ri­ors plors de dolor els refer­ma­ven en les seves con­vic­ci­ons. Ales­ho­res, lamen­ta­ble­ment, no hi havia telèfons mòbils per immor­ta­lit­zar tanta injustícia. Les nos­tres llàgri­mes eren els seus som­riu­res. Les nos­tres abraçades de dolor eren les seves abraçades de plaer.

En aques­tes cir­cumstàncies només hi havia una sor­tida. Perquè una cosa era clara: nosal­tres també volíem gua­nyar. La sor­tida es basava en l’estratègia, en el con­sens de la tàctica, en la unió de l’equip, gai­rebé fami­liar, en l’enginy i el talent. I també en l’ús del cer­vell. Calia orde­nar-nos per pren­dre les deci­si­ons més cor­rec­tes que ens por­tes­sin a la victòria. Es trac­tava de no dri­blar perquè allò et por­tava a la pun­tada de peu segura. Es trac­tava de no fer pas­sa­des horit­zon­tals perquè el car­rer era tan estret que talla­ven la pilota amb les mans i rema­ta­ven amb un canyardo (xut molt fort) impa­ra­ble. I com que valia tot... Es trac­tava de pas­sar-se la pilota, d’uti­lit­zar els rebots a les parets o a les vore­res, d’esgla­o­nar el nos­tre posi­ci­o­na­ment. Es trac­tava de ser més intel·ligents en totes les qüesti­ons que no tenien a veure amb la força.

Com, evi­dent­ment, el resul­tat seguia sent des­fa­vo­ra­ble –el rival era més fort i molt més trampós–, vam deci­dir dema­nar a l’asso­ci­ació de veïns que orga­nitzés un par­tit de fut­bol al car­rer durant la festa major del barri. Allà, amb tot­hom pre­sent, amb les mares i els pares, ami­gues i amics a dojo, el capellà i, fins i tot, un àrbi­tre, pot­ser ens ani­ria millor. Ells, i el seu aire de supe­ri­o­ri­tat pro­ducte del seus bíceps més gros­sos, no van dir que no. Al con­trari. Van riure ima­gi­nant la pallissa. I el seu honor en acte públic. Si ens gua­nya­ven sem­pre, per què no aquell cop?

I va arri­bar el dia. L’asso­ci­ació va tro­bar un tro­feu i el va posar sobre una taula. Carai! Com lluïa! El volíem, però hi havia un pro­blema. Ells, també. I eren més forts. I sem­pre gua­nya­ven. L’àrbi­tre –el pro­fes­sor de gimnàstica (per­do­neu els mes­tres d’edu­cació física, però abans se’n deia així)– va xiu­lar l’inici i el nos­tre pri­mer atac es va resol­dre com sem­pre, és a dir, amb una pun­tada de peu de por. Falta. Falta? No pot ser! Si no es xiu­la­ven mai! Falta? Doncs sí, falta. I entre una falta i una altra, les dis­cus­si­ons per­ma­nents entre el sorprès col·legiat i els gegants de l’equip con­trari, les inter­ven­ci­ons del públic recla­mant joc net i la pèrdua de por a còpia de sen­tir-se pro­te­git per la llei, encara no sé com, vam aixe­car aque­lla copa mera­ve­llosa. Això sí, l’endemà, al mateix espai, con­vo­cats per jugar, ens la van pren­dre a còpia de cops. Ja no hi havia àrbi­tre, ni pares, ni amics, ni el capellà de la parròquia.

Eren altres temps. O això ens pensàvem. Ara hi ha mòbils, però les pun­ta­des de peu són més sofis­ti­ca­des. Hi ha par­tit, però sabem que l’àrbi­tre va amb ells. Això sí, la nos­tra afició és extra­or­dinària­ment nom­brosa. Seguim tenint pressa.

* Qual­se­vol sem­blança amb la rea­li­tat és pura coin­cidència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)