Miss Hawley
Elizabeth Hawley no havia pujat mai cap muntanya, però coneixia el perfil orogràfic dels grans cims del món com els millors alpinistes gràcies als milers d’entrevistes que havia mantingut amb els expedicionaris que arribaven a Kàtmandu, on es va establir com a corresponsal per a diversos mitjans el 1960. La seva feina de documentalista, iniciada el 1963 amb l’expedició americana que va fer la primera escalada de l’aresta oest de l’Everest, l’ha convertida en la persona de referència que ha validat les ascensions als cims més importants de l’Himàlaia. La seva ingent base de dades, feta amb rigor i minuciositat al llarg de més de cinquanta anys, no té caràcter oficial, però Miss Hawley, com se la coneixia, ha estat considerada la notària de facto de l’activitat a l’Himàlaia. Miss Hawley ens va deixar divendres passat als 94 anys d’edat, després de passar una setmana ingressada a l’hospital de Kàtmandu, on encara residia, a causa d’una pneumònia.
Sense el seu registre, d’un valor monumental, la història de l’alpinisme quedaria coixa. El 1991, Miss Hawley (Chicago, 9/11/1923) va donar forma informàtica a tan ingent cúmul de dades amb The Himalayan Database. Consultable gratuïtament en línia , aquest compendi exhaustiu cobreix totes les expedicions fetes des del 1905 a més de 304 cims significatius del Nepal, a més de les expedicions des de cares no nepaleses de cims fronterers, com ara l’Everest.
La majoria de les dades les va recollir en persona a través de les particulars fitxes que feia omplir als alpinistes, que perseguia d’hotel en hotel per Kàtmandu amb el seu escarabat Volkswagen blau. Miss Hawley sotmetia els expedicionaris a exhaustius interrogatoris en què parava trampes si intuïa que mentien. Les respostes facilitades les contrastava amb els seus coneixements o amb les dades facilitades per altres alpinistes. I, finalment, emetia un veredicte. I no són pas pocs els alpinistes que no han pogut burlar Miss Hawley. Això sí, llevat de casos de mentida flagrant, solia deixar només com a “qüestionades” aquelles ascensions que no havia pogut verificar al cent per cent. Una d’aquestes ascensions és la que la coreana Oh Eun-Sun va fer el maig del 2009 al Kanchenjunga, amb què s’hauria convertit en la primera dona a escalar tots els vuitmils del planeta. Miss Hawley, implacable, va considerar que no hi havia prou evidències d’aquella ascensió i no la va donar com a acreditada.
El llegat de Miss Halwey continuarà en bones mans. Acostumada a treballar sola, el 2004, amb l’aparició dels primers estralls provocats per l’edat, va contractar com a ajudant la també periodista i escaladora alemanya Billi Berling. El 2016, va oficialitzar la seva retirada, però no va deixar de treballar fins poc abans de la seva mort. En l’actualitat, la gestió de The Himalayan Database recau en un equip que, liderat per Berling, també integren Jeevan Shresta, Rodolphe Popier i Tobias Pantel. La responsabilitat dels seus successors és molt gran. Miss Hawley es va guanyar el respecte de la comunitat alpinística per la seriositat del seu treball. La seva veu era llei. Era la notària de l’Himàlaia.