Opinió

El llaç groc de Guardiola

La lliga està maca. Aquest Bar­ce­lona-Atlètic de Madrid de diu­menge aixe­carà pas­si­ons perquè els de Val­verde no volen cedir abans del retorn de la Cham­pi­ons i perquè els de Sime­one pas­sen, pos­si­ble­ment, pel millor moment de la tem­po­rada, amb Gri­ez­mann a la gespa del Camp Nou amenaçant amb el seu talent i exhi­bint unes qua­li­tats que, diuen, veu­rem l’any que ve ves­ti­des de blau­grana. Messi, Suárez, Cou­tinho, Dembélé i Gri­ez­mann. Cinc estre­lles, com les davan­te­res de l’any de la picor. En fi..., aquest és un debat per a un altre dia.

Si em per­me­teu, però, ens atu­ra­rem en un altre dels temes de la set­mana: el llaç groc de Guar­di­ola, una pode­rosa arma de des­trucció mas­siva. Mal­grat les ame­na­ces de la Fede­ració Anglesa de Fut­bol, el va lluir en la final de la copa de la lliga que, per cert, el Manc­hes­ter City va gua­nyar bri­llant­ment a l’Arse­nal per 3 a 0. Diuen des de la medi­o­cri­tat que no s’ha de bar­re­jar la política amb l’esport. És clar, perquè els espor­tis­tes són rucs i s’han de man­te­nir al marge del que passa al seu país, a la seva ciu­tat, al seu car­rer i, fins i tot, a casa seva. Amb les ore­lle­res i a cami­nar. Això sí, aquest mateix món de la medi­o­cri­tat calla quan qual­se­vol espor­tista es mani­festa en la seva línia ideològica. Ales­ho­res no hi ha cap neces­si­tat que l’espor­tista es man­tin­gui al marge. Ales­ho­res, és bo que el seu nom apa­re­gui en les llis­tes dels par­tits polítics que con­cor­ren a les elec­ci­ons. I ales­ho­res, és clar, es valora molt la seva experiència.

Guar­di­ola du un llaç groc perquè no està d’acord amb el que ell con­si­dera un dèficit democràtic fla­grant del govern de l’Estat espa­nyol. Com qual­se­vol ciu­tadà que també el porta a la solapa perquè creu el mateix. I n’hi ha d’altres que no el duen. I que cre­uen que Espa­nya és modèlica. I per això es vota i la ciu­ta­da­nia deci­deix qui mana. I com Guar­di­ola forma part d’aquesta ciu­ta­da­nia està en el seu dret d’expres­sar-se com li doni la gana. I la poca tolerància amb les idees dels altres insta aquesta medi­o­cri­tat –que sem­pre ataca en manada– a voler pro­hi­bir el dret d’opi­nar. I de pen­sar. I de somiar. I de deci­dir.

Que Jordi Cui­xart i Jordi Sànchez esti­guin a la presó des del 16 d’octu­bre, i que Oriol Jun­que­ras i Joa­quim Forn, des del 2 de novem­bre, per qüesti­ons ideològiques, és una anor­ma­li­tat del sis­tema que la història jut­jarà. I que mol­tes altres per­so­nes no hi siguin perquè han pagat diners per fugir de les maleïdes cel·les, també. L’espoli econòmic a còpia de fian­ces també és una indecència. Els pre­sos polítics són ostat­ges del pen­sa­ment únic: per la uni­tat d’Espa­nya s’hi val tot. I d’això també en par­la­ran els lli­bres d’història.

El llaç groc de Guar­di­ola, com els dis­cur­sos del pre­si­dent Puig­de­mont i la resta de polítics exi­li­ats a Bèlgica i Suïssa, són un alta­veu democràtic a favor de la dig­ni­tat que ajuda a pal·liar la por impo­sada a casa nos­tra a còpia d’inter­pre­tar les lleis com els dona la gana a uns quants i de l’amenaça cons­tant de penes de presó que sobre­vola casa nos­tra. Els que viuen a fora repre­sen­ten aire fresc davant la mise­ra­ble cen­sura impo­sada i de la ver­go­nyant –i ja ins­tal·lada, com tan­tes vega­des al llarg de la nos­tra història– auto­cen­sura. La lli­ber­tat no es nego­cia. I la democràcia, tam­poc.

A Cata­lu­nya hi ha gent que amaga el llaç groc. I a Espa­nya el por­ten molt pocs. I ara és aquesta causa però d’aquí a qua­tre dies en serà una altra. I tots aquests que riuen amb aquest abús plo­ra­ran el que els tocarà patir a ells. Perquè la història de la huma­ni­tat no s’acaba amb el cas català. Segueix i segueix, i els hàbits es con­so­li­den. I se’n fan nor­mes. I, després, lleis. I el que es va cons­truir pen­sant a ata­car una cosa acaba ser­vint per a mol­tes d’altres. I si ara aquest règim ser­veix, en el futur, també. I si ara bata­llen con­tra un llaç groc, d’aquí a no gaire n’ata­ca­ran un de verd. I després un de taronja. I un de blau. Pànic a la diver­si­tat fins al silenci final. Alerta. Amb intel·ligència però sense des­cans. Soci­e­tat viva que fugi del pater­na­lisme dels polítics. I més Guar­di­o­les. Tenim pressa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)