Opinió

Neymar, Platini i el fracassat mundial

Que el fit­xatge de Ney­mar pel PSG for­mava part d’una jugada política a tres ban­des (el club, la República i l’emi­rat) ja ho va expli­car el pro­fes­sor de la UB Car­les Viñas en un bri­llant arti­cle a El Món l’any 2017: el bra­si­ler va ater­rar a París com a moneda de canvi al suport de França a Qatar perquè aquest acollís el mun­dial del 2022. De fet, alguns peri­o­dis­tes i inves­ti­ga­dors del ram ja havíem adver­tit, des dels ini­cis, que dar­rere d’aquesta con­cessió hi havia quel­com que trans­cen­dia l’aspecte mera­ment espor­tiu i entron­cava amb la volun­tat de repo­si­ci­o­na­ment geo­polític d’aquest país del Golf. És a dir, que els interes­sos polítics que­da­ven al des­co­bert i, per tant, res de bo es podia espe­rar a par­tir d’aquell moment, com ha aca­bat evi­den­ci­ant la sos­pita que el lla­vors pre­si­dent de la UEFA, Mic­hel Pla­tini, estigués invo­lu­crat en un cas de tràfic d’influències –jun­ta­ment amb alts càrrecs de l’Elisi– per tal que Qatar guanyés la nomi­nació.

La poste­rior cam­pa­nya de legi­ti­mació del pro­jecte espor­tiu de Qatar, que va seguir el nome­na­ment de la seu per la FIFA, la vam radi­o­gra­fiar i ana­lit­zar amb el pro­fes­sor Jordi de San Euge­nio en un arti­cle titu­lat “The use of foot­ball as a country bran­ding stra­tegy. Case study: Qatar and the cata­lan sports press”, publi­cat el 2013 a la revista Com­mu­ni­ca­tion & Sport. Advertíem: “L’esport s’ha con­ver­tit en un actiu bàsic per reforçar el soft power de l’emi­rat i, per tant, amb el temps esde­vindrà un actor relle­vant en l’actual indústria glo­bal de l’esport.” Tan relle­vant, que anys després el hòlding QSI s’ha con­ver­tit en un dels cau­sants de la superin­flació del mer­cat de fit­xat­ges. Pri­mer van arri­bar els mag­nats nord-ame­ri­cans i rus­sos a la Pre­mier Lea­gue, però avui els gasodòlars poden aca­bar de tren­car el mer­cat. Les xifres són de rècord: lite­ral­ment, abans no comencés l’estiu, i segons Trans­fer­market, les cinc grans lli­gues euro­pees ja s’havien gas­tat gai­rebé 1.600 mili­ons d’euros, equi­va­lent ja al 29% de la tem­po­rada ante­rior. I, tot això, amb Ney­mar revol­tat a París i bus­cant una sor­tida.

Les inver­si­ons de l’emir al PSG han estat un fracàs estre­pitós. Si bé avui tot es fa “pel bé de la marca” –em recor­dava Ramon Besa a la UVic-UCC–, l’arri­bada de QSI a París no ha permès als pari­sencs arri­bar a la final de la Cham­pi­ons, ni tam­poc con­tri­buir –mal­grat els èxits en la com­pe­tició domèstica– a la legi­ti­mació de Qatar com a país que pot orga­nit­zar un mun­dial de fut­bol amb garan­ties. Els escàndols per la vul­ne­ració de drets labo­rals, els tocs d’atenció d’Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal, la manca de trans­parència infor­ma­tiva, el pres­su­post por­nogràfic per a la cons­trucció dels nous esta­dis (5.200 mili­ons d’euros) i les males rela­ci­ons entre el govern i els seus veïns sun­ni­tes no aju­den a diluir els dub­tes que ja hi havia abans de començar –sobre­tot, per les con­di­ci­ons climàtiques–, mal­grat els esforços inver­tits en les cam­pa­nyes de place bran­ding en què Ney­mar va ser un actiu impres­cin­di­ble.

La relació entre l’emi­rat i el fut­bol ve mar­cada per aque­lla màxima tan antiga que diu que tot té un preu. I, armat amb xecs, l’emir va ater­rar brus­ca­ment enmig de la cul­tura fut­bolística euro­pea. Com s’ha pogut com­pro­var, en va enllu­er­nar alguns. Però, al vell con­ti­nent, la tra­dició és tos­suda i s’atrapa més aviat un men­ti­der –digues-li un esta­fa­dor– que un coix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)