Opinió

El cas Bosman i el model esportiu del Barça

La supressió de les restriccions laborals a les que estaven sotmesos els futbolistes europeus dificultava l’establiment del vincle entre el públic i els jugadors
La destitució de Cruyff estroncà el projecte de construir un equip integrat per una barreja de futbolistes de la pedrera i estrangers que marquessin la diferència en posicions clau com la davantera o el centre de la defensa.
Al llarg dels més de vint anys que han passat des de la fi de la lleva del Mini, els jugadors del planter han anat guanyant pes progressivament a la plantilla del primer equip, malgrat que no sempre hagi estat conseqüència d’un model de club

El prop­pas­sat 15 de desem­bre s’acom­pli­ren 25 anys d’una sentència judi­cial que trans­formà l’uni­vers fut­bolístic fins a extrems ini­ma­gi­na­bles per a la majo­ria dels ana­lis­tes. No va ser així amb Manuel Vázquez Mon­talbán que ja advertí en el seu moment sobre les greus con­seqüències de l’ano­me­nada llei Bos­man. Pot­ser alguns van con­si­de­rar els seus pronòstics massa catas­tro­fis­tes, però la rea­li­tat és que, un quart de segle més tard, el fut­bol ha per­dut bona part del cordó umbi­li­cal que relli­gava –del llatí reli­gio– els afi­ci­o­nats amb els seus res­pec­tius clubs: la iden­ti­fi­cació amb uns juga­dors que repre­sen­ta­ven uns colors, un escut, símbols d’una comu­ni­tat humana.

Els qui defen­sen aquest fut­bol post­mo­dern con­si­de­ren romàntics, nostàlgics o inge­nus els qui, encara avui, rei­vin­di­quen aquell esport on només podien ali­near-se un màxim de tres estran­gers. No es tracta, però, de defen­sar un pro­tec­ci­o­nisme anacrònic que doni l’esquena a un món glo­ba­lit­zat, sinó de sal­va­guar­dar allò que fa del fut­bol quel­com més que un esport: l’opor­tu­ni­tat de viure una iden­ti­tat com­par­tida.

Jean-Marc Bos­man, fut­bo­lista del RFC Lieja de la pri­mera divisió belga, apel·là als tri­bu­nals euro­peus quan el seu club decidí apar­tar-lo davant la nega­tiva de la Unió Espor­tiva Dunkerke d’abo­nar una com­pen­sació econòmica pel seu traspàs. El Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea declarà il·legals les indem­nit­za­ci­ons per aquest tipus de cessió i, el que fou més deci­siu mal­grat que no era el motiu de la demanda, la limi­tació de juga­dors forans pro­vi­nents dels estats mem­bres de la Unió. Aquesta sentència garan­tia el dret de qual­se­vol fut­bo­lista comu­ni­tari a exer­cir la seva pro­fessió en igual­tat de con­di­ci­ons a la UE i, per tant, eli­mi­nava la seva con­dició d’“estran­ger”.

Vázquez Mon­talbán plan­tejà les con­seqüències del cas Bos­man per a la iden­ti­fi­cació dels afi­ci­o­nats amb els seus equips en ini­ciar-se la tem­po­rada 1996/97. Davant del crei­xe­ment impa­ra­ble de la glo­ba­lit­zació econòmica i mediàtica, el fut­bol sem­blava un dels pocs àmbits soci­als on encara seria pos­si­ble viure el sen­ti­ment de per­ti­nença a una comu­ni­tat local. Tan­ma­teix, la supressió de les res­tric­ci­ons labo­rals a les que esta­ven sot­me­sos els fut­bo­lis­tes euro­peus difi­cul­tava l’esta­bli­ment del vin­cle entre el públic i els juga­dors per un ori­gen comú.

En aquest sen­tit, con­si­dera Bos­man com “l’anti­crist” que amenaça el pla ordit pels poders fàctics con­sis­tent a acon­se­guir que les mas­ses limi­tes­sin la seva par­ti­ci­pació a la litúrgia fut­bolística i així poder man­te­nir l’statu quo. No obs­tant, admet que segu­ra­ment la neces­si­tat “reli­gi­osa” del feligrès fut­bolístic el durà a cer­car estratègies per “naci­o­na­lit­zar” els estran­gers tro­bant alguna afi­ni­tat local o a afer­rar-se des­es­pe­ra­da­ment a la super­vivència d’algun juga­dor del seu ter­ri­tori. Almenys això és el que havia succeït a prin­ci­pis dels anys sei­xanta quan el Barça o el Real Madrid comp­ta­ren amb un gran nom­bre de fut­bo­lis­tes forans sense per­dre la seva força iden­titària (“Caso Bos­man: ser o no ser”, El País).

Vázquez Mon­talbán qua­li­ficà com a “acte de fe”, atribuïble al com­po­nent irra­ci­o­nal de l’afició pel fut­bol, la fide­li­tat a un equip for­mat majo­ritària­ment per fut­bo­lis­tes estran­gers. Un fet que amaga una trans­ferència de la iden­ti­fi­cació al resul­tat obtin­gut: mal­grat que juguin onze foras­ters, si l’equip gua­nya serà un encert i, a més, l’èxit es podrà atri­buir a la ciu­tat, al país o a la ban­dera cor­res­po­nent. Però també una acti­tud post­mo­derna de l’afi­ci­o­nat, pròpia d’una soci­e­tat on el fut­bol ha que­dat reduït a un negoci i a un espec­ta­cle que “accepta les coses com són i sense bus­car-li tres peus metafísics al gat pragmàtic” (“De l’afi­ci­o­nat del fut­bol”, Avui).

La impos­si­bi­li­tat de satis­fer els desit­jos de tots els afi­ci­o­nats, ja que no tots els equips podien gua­nyar alguna com­pe­tició ni tam­poc havia millo­rat el nivell fut­bolístic, va dur els mit­jans de comu­ni­cació a anun­ciar el perill de la “desi­den­ti­fi­cació” del públic amb els seus equips. Una des­vin­cu­lació emo­ci­o­nal adver­tida feia alguns anys per l’escrip­tor bar­ce­loní i que ni tan sols l’omni­potència dels diners havia acon­se­guit resol­dre (“La desi­den­ti­fi­cació”, Avui, 1998).

Per desac­ti­var aquesta bomba iden­titària, els clubs pro­cu­ra­ren ali­near un juga­dor del plan­ter capaç d’esta­blir una certa com­pli­ci­tat amb el públic. Vázquez Mon­talbán els ano­menà “juga­dors ètnics” i, cons­ci­ent que la majo­ria dels equips no acon­se­gui­rien cap èxit, reco­manà la seva inclusió en cadas­cuna de les plan­ti­lles de Pri­mera Divisió. Així, Guar­di­ola, en el Barça, o Raúl, en el Real Madrid, assu­mien la con­dició d’agnus dei qui tollis pecata mundi [anyell de Déu que treu els pecats del món] amb els qui els segui­dors d’ambdós equips podien reconèixer la seva tribu mal­grat sem­blar els Har­lem Globe Trot­ter o la Legió Estran­gera. Fins i tot, Mon­talbán recorre al sen­tit de l’humor per dema­nar un aug­ment en la seva remu­ne­ració amb sub­ven­ci­ons pro­ce­dents de les comu­ni­tats autònomes i dels depar­ta­ments d’antro­po­lo­gia i etno­lo­gia de les uni­ver­si­tats cor­res­po­nents (“Cata­la­nets, cata­la­nets”, El País, 1999).

Les refle­xi­ons mon­tal­ba­ni­a­nes s’emmar­ca­ven en el con­text d’una política espor­tiva bar­ce­lo­nista basada en la pro­gres­siva subs­ti­tució dels juga­dors del plan­ter per d’altres estran­gers fit­xats a cop de talo­nari d’acord amb la lògica del mer­cat. Després de sis anys al club, Johan Cruyff havia dis­po­sat del temps neces­sari per inter­ve­nir en el fut­bol base i estava dis­po­sat a donar l’alter­na­tiva als joves valors de La Masia. La tem­po­rada 1995/96 la lleva de lo Pelat, en referència a Iván De la Peña, es con­so­lidà al pri­mer equip arran del tri­omf per 1-5 al Benito Villa­marín en la vui­tena jor­nada de Lliga, una victòria asso­lida amb la par­ti­ci­pació d’onze juga­dors pro­ce­dents del plan­ter. Tan­ma­teix, un cop con­fir­mada la impos­si­bi­li­tat de gua­nyar cap títol, l’entre­na­dor holandès, enfron­tat amb la junta direc­tiva, fou ces­sat del seu càrrec. Una decisió que estroncà el pro­jecte cruyf­fista de cons­truir un equip inte­grat per una bar­reja de fut­bo­lis­tes de la pedrera i estran­gers que mar­ques­sin la diferència en posi­ci­ons clau com la davan­tera o el cen­tre de la defensa.

Els joves juga­dors pro­ce­dents del filial van que­dar rele­gats a un segon terme per la incor­po­ració mas­siva de fut­bo­lis­tes d’altres països amb una dila­tada car­rera fut­bolística com Ronaldo, Gio­vanni, Baia, Couto, Blanc o Pizzi. El peri­o­dista bar­ce­loní cri­ti­cava la indi­ferència d’una afició bar­ce­lo­nista més pre­o­cu­pada per van­tar-se del valor econòmic de la plan­ti­lla que no pas de la seva pro­cedència. Amb el pas dels anys, aquest grup de juga­dors del plan­ter aban­do­na­ren el club; el dar­rer, Albert Cela­des, al Celta de Vigo en fina­lit­zar la tem­po­rada 1998/99. Vázquez Mon­talbán con­si­de­rava que el fracàs per sepa­rat de cadas­cun dels mem­bres d’aquesta lleva no sig­ni­fi­cava res i que envol­tats dels juga­dors ade­quats pos­si­ble­ment hagues­sin dei­xat pet­jada en el club (“El Barça del Dr. Frankens­tein”, El País).

Al llarg dels més de vint anys que han pas­sat des de la fi de la lleva del Mini, els juga­dors del plan­ter han anat gua­nyant pes pro­gres­si­va­ment a la plan­ti­lla del pri­mer equip, mal­grat que no sem­pre hagi estat con­seqüència d’un model de club. Gràcies a les deci­si­ons de dife­rents pre­si­dents, direc­tors espor­tius i entre­na­dors, des d’ales­ho­res el Barça ha con­que­rit 4 Cham­pi­ons, 10 lli­gues, 3 mun­di­als de clubs i 6 copes del Rei amb una par­ti­ci­pació impor­tant i deci­siva dels fut­bo­lis­tes for­mats a La Masia. Louis Van Gaal i Serra Fer­rer van ser deci­sius pel debut i la con­so­li­dació de Valdés, Pujol i Xavi; Frank Rijka­ard incor­porà Messi, Ini­esta i Ole­guer; Pep Guar­di­ola apostà per Bus­quets, Pedro i Sergi Roberto i recu­perà Piqué i Fàbre­gas del Uni­ted i l’Arse­nal res­pec­ti­va­ment; i Tito Vila­nova incor­porà Jordi Alba del València. Així s’asso­li­ren dues fites històriques per al club: com­ple­tar el podi de la Pilota d’Or de la tem­po­rada 2009/10 amb tres juga­dors de La Masia, una efemèride de la qual s’acom­plien deu anys la set­mana pas­sada, i pre­sen­tar un onze titu­lar amb fut­bo­lis­tes del plan­ter en un par­tit de Lliga (2012). Dar­re­ra­ment, també Ernesto Val­verde va con­fiar en Ansu Fati i Car­les Pérez, tras­pas­sat final­ment a la Roma, i enguany Ronald Koe­man ha donat l’alter­na­tiva a Min­gueza i Araujo, tot i que d’altres com Aleñá i Riqui Puig han per­dut pro­ta­go­nisme.

Les elec­ci­ons a la pre­sidència del club han tor­nat a donar pro­ta­go­nisme a una política espor­tiva on els juga­dors del plan­ter tin­guin un paper deter­mi­nant en la com­po­sició de la plan­ti­lla. La reti­rada pro­gres­siva i l’entrada en els dar­rers anys de la car­rera espor­tiva de la dues gene­ra­ci­ons que han estat el pal de paller de l’equip que ha acon­se­guit tants èxits durant una dècada obli­guen a una rege­ne­ració. Sor­pre­nent­ment, tots els pre­can­di­dats coin­ci­dei­xen en la neces­si­tat de mirar les noves for­na­des de la Masia per sor­tir de l’atzu­cac espor­tiu en què es troba immers el club. Pot­ser aquesta sin­to­nia tin­gui alguna cosa a veure amb la situ­ació econòmica de l’enti­tat que no per­met gai­res inver­si­ons a curt ter­mini, més que no pas en l’aposta per un model espor­tiu con­cret i el con­ven­ci­ment que aquest sigui el camí a seguir per recu­pe­rar no tan sols l’èxit, sinó també la iden­ti­fi­cació amb l’equip.

Les matei­xes lleis del mer­cat fut­bolístic que arran de la llei Bos­man ens diri­gien al crei­xe­ment sense límits d’un negoci glo­bal sem­bla que, després de la crisi econòmica pro­vo­cada pel coro­na­vi­rus, ara ens empe­nyen a una reducció de cos­tos que passa per la pro­moció del juga­dors del Barça B amb uns sala­ris infe­ri­ors en trac­tar-se de pro­me­ses i sense cap des­pesa per a la seva incor­po­ració. Tan­ma­teix, tard o d’hora es recu­pe­ra­ran els ingres­sos ante­ri­ors a la pandèmia i es tor­na­ran a reac­ti­var les transac­ci­ons de juga­dors amb les que alguns tor­na­ran a enri­quir-se.

El model espor­tiu del club no pot depen­dre de la con­jun­tura econòmica, de la mateixa manera que no pot estar con­di­ci­o­nat per la legis­lació en matèria de tras­pas­sos. El Brèxit afa­vo­rirà les enti­tats com el Barça que inver­tei­xen en la for­mació de juga­dors, atès que els clubs angle­sos no podran incor­po­rar fut­bo­lis­tes estran­gers fins als 18 anys, edat en la qual ja hau­ran pogut sig­nar un con­tracte pro­fes­si­o­nal. Això evi­tarà mol­tes fugues del plan­ter, però si no hi ha un pla per tal que aquests juga­dors s’incor­po­rin al pri­mer equip, aca­ba­ran mar­xant, això sí, dei­xant més diners a la caixa.

Tam­poc no ens podem fer tram­pes al soli­tari. Fona­men­tar la política espor­tiva del club en poten­ciar el pro­ta­go­nisme de fut­bo­lis­tes joves pro­ce­dents de La Masia reque­reix paciència pel seu desen­vo­lu­pa­ment i un gran encert a l’hora de fit­xar els juga­dors estran­gers de pri­mer nivell que els acom­pa­nyin. Perquè podem espe­rar que el tre­ball en la cate­go­ries infe­ri­ors aporti bons juga­dors al pri­mer equip, però no que en cada gene­ració apa­re­guin els millors del món en algu­nes posi­ci­ons com afor­tu­na­da­ment ha succeït els dar­rers anys.

Entre el 1999 i el 2008 només s’acon­se­gui­ren una Cham­pi­ons i dues lli­gues, però s’esta­bli­ren els fona­ments del millor Barça –i pot­ser equip– de la història fent créixer juga­dors com Valdés, Pujol, Xavi, Ini­esta i Messi que van poder explo­tar sota la direcció de Guar­di­ola. Si ens dei­xem endur per les urgències de gua­nyar títols, pro­ba­ble­ment dei­xa­rem per­dre la pos­si­bi­li­tat de cons­truir un nou equip que torni a ser un refe­rent mun­dial pel seu joc i per la pro­cedència de bona part dels seus juga­dors. Un plan­ter del qual ens enor­gu­llim i amb el qual ens sen­tim ple­na­ment iden­ti­fi­cats. Ara és el moment de pren­dre les deci­si­ons que facin que el somni es torni a fer rea­li­tat en un futur no massa llunyà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.