Editorial

L’EDITORIAL

Tips de polèmiques evitables amb les mans

A Elx treuen foc pels queixals perquè consideren que si les mans de Barragán mereixien penal, les de Jordi Alba també. I se sulfuren més pensant que al Barça no li han xiulat cap penal en contra. La indignació arriba al límit quan recorden que a Pere Milla el van castigar al Bernabéu per una acció que veuen idèntica a la d’Alba.

Aquesta és la quarta temporada de funcionament del VAR, un sistema amb gran potencial per minimitzar les possibilitats d’error i tendir a la justícia esportiva, si s’aplica amb criteri. És insostenible afirmar que el VAR no serveix de res, com prediquen els apòstols de l’integrisme, però quatre anys després hi ha qüestions que haurien d’estar resoltes. Ja es veu que en la senyalització de les mans no hi haurà mai acord ple mentre no es faci cas a Xavi i es castiguin totes i en tota circumstància. Si fos aquest el cas, l’Elx hauria disposat de dos penals, però costa molt de digerir que el rebot a la panxa que va a la mà de Busquets (ben enganxada al cos) mereixi cap sanció. I com que no sembla assumible, torna a entrar en joc la interpretació, personal i individual de cada àrbitre, de les accions més dubtoses per molt que totes estiguin sotmeses a un mateix criteri.

Si la disparitat en la interpretació és inevitable, no ho hauria de ser l’arbitrarietat a l’hora de sotmetre a revisió totes les accions en què la pilota toca els braços. Si el VAR li diu a l’àrbitre de gespa que revisi la de Barragán, ha de fer el mateix amb la de Jordi Alba. Perquè es pot concloure que el jugador de l’Elx obre el braç de manera sancionable i, en canvi, que el lateral del Barça està d’esquenes i enganxa el braç al cos per protegir-se de la violació, però en tots dos casos, a les conclusions hi ha d’arribar la mateixa persona. I no ha estat així.

Quatre anys són suficients per haver definit amb equitat les situacions que cal revisar a peu de camp. Avui es queixa l’Elx, però demà serà un altre. La qüestió no és aquesta. Es tracta de fer el futbol més just, no d’ampliar el terreny de joc per a hipotètiques errades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)