I tu? Jugues com una nena?
Com anava allò? “No et pot guanyar una nena”, “ets una marimacho”, “ni és esport ni és femení”, “el teu lloc és la cuina” o “jugues-corres-saltes-nedes com una nena”. Sí, comentaris que encara avui sentim les dones, noies i nenes quan estem en recintes esportius. Atacs pel simple fet de gaudir de fer esport, fer allò que ens agrada, que ens enamora, tal com ho gaudeixen els homes, nois i nens. Per sort, aquesta situació està canviant. Al final, tota percepció és subjectiva i pot ser que algunes companyes que llegeixin aquest escrit encara estiguin patint aquests insults. Però, sí, la percepció és que comencem a ser més conscients de la transcendència de les paraules, dels comentaris pejoratius i de com poden transcendir en una nena, noia, dona. Alguna cosa està canviant? Espero que sí.
I com que, de mena, les que hem crescut en el món esportiu som inconformistes, penses, i per què no podem donar la volta a tot això? Accelerar el canvi, i la pregunta clau!: com?
D’aquí neix l’exposició Jugo com una nena!, que es podrà visitar al Palau Robert fins al 25 de setembre. Una exposició interactiva preparada i pensada amb molta implicació i estimació, per conèixer i (re)conèixer les barreres que nenes, noies i dones hem tingut (i encara tenim) a l’hora d’accedir al món de l’esport. I amb molta atenció i cura en el com. Es tracta d’una experiència didàctica i lúdica, pensada per als més petits i les famílies, però també per a qualsevol que vulgui conèixer la vivència de dones vinculades al nostre món.
El recorregut comença amb un missatge inequívoc que m’agradaria compartir-vos: “Al pati de l’escola, al carrer, a la plaça, a casa, al camp, a la pista… juga com una nena, sempre! Perquè jugar com una nena és ser valenta com la Laia Sanz, decidida com l’Alèxia Putellas, hàbil com l’Aina Florenza.
Perquè posar les coses sobre la taula és imprescindible. Escoltar-nos, veure’ns i visibilitzar-nos és una tasca que hem de continuar fent i remar per igualar condicions. I és que, de les 72 federacions esportives que tenim al país, quantes dones presidentes hi ha? 8. I dones que estudien el grau de ciències de l’activitat física i l’esport a l’Inefc? 2 de cada 10. Estem en un terreny que no és igualitari i compartir-ho crec que és importantíssim.
Alguna vegada t’han dit o has dit: “Jugues com una nena” com si fos un missatge negatiu? En aquesta exposició descobriràs que jugant com una nena pots arribar a ser la millor del món, pots guanyar moltes medalles i, el més important, passar-t’ho bé amb el que més t’agrada.
Avança, descobreix les grans esportistes que tenim a Catalunya, lluitadores que amb molt d’esforç han superat els obstacles i s’han convertit en les millors del món. Si t’agrada l’esport, practica’l, mira’l, parla’n. I ara, “vols jugar com una nena”?
I posem les coses sobre la taula, sí, però amb un to que sempre hem volgut que sigui característic en tot allò que fem; la que, des del primer moment, hem definit com la legislatura de l’esport femení. Perquè sempre hi hem estat, tot i que no se’ns veia. Des de l’optimisme, l’empenta i l’energia projectem que l’esport cal que agafi embranzida en femení.
Fins al 25 de setembre, aquesta exposició gratuïta estarà oberta a tots els públics.
I tu? Jugues com una nena? Sense peròs, sense entrebancs. Sí, i tant. I orgullosa!