Opinió

sempre guanyen els mateixos.

frederic porta

Un pas enrere, dos endavant

Si el camarada Vladímir Ílitx, també conegut com a Lenin, arriba a saber que empraríem la seva teoria de «fer un pas enrere per agafar embranzida i fer dues passes endavant» per analitzar el Barça, igual engegava la revolució a fer punyetes. Des de l'Emirates, a la crítica i als culers se'ls ha anat la mà renyant l'equip. Potser sí que tenien la invencibilitat gola avall o enyoraven els vells temps del fatalisme com aquell exfumador que, quan recau, és per cremar tres paquets de cop i encendre la següent cigarreta amb la burilla de l'últim. No se n'ha fet un gra massa, no. Quilo i mig d'exageració. I en el repartiment de bufes, ha rebut fins i tot l'apuntador, com si l'atac d'amnèsia fos general, tornéssim als 60 i a l'«aquest any, tampoc». Maxwell? Ni que fos Ibra i hagués costat el mateix. Valdés? Un segon Dutruel o quasi. Els davanters? Unes pepes, antigues escopetes de fira. Messi? Set partits estèrils a les illes de Sa Majestat. Només ens queda rebatejar-les de Pèrfida Albió i apuntar-nos pagant quota d'associat a tres confraries de freakies: la que assegura que Elvis continua viu, que el monstre del llac Ness neda cada nit boirosa i que Cristiano dóna mil tombs com a humil futbolista al pobre Leo.

Just quan pensàvem que el barcelonisme havia superat els vells fantasmes de la fam, gràcies a la llarga teràpia de set o vuit anys d'excel·lències i magnífics àpats, retornen les pors sense que ningú es molesti a mirar l'evidència. El rebost continua ple a vessar. És més, vénen tràilers amb més provisions. Sí, certa falta d'efectivitat, puntuals i decisives errades arbitrals i encerts d'uns virtuosos rivals, fos a El Molinón i, en especial, a Londres, contra aquests gunners cada cop més semblants a l'original que desitjarien plagiar. Però tret d'això, res a témer que no sigui la inèrcia poc ambiciosa dels suplents o l'abandonament d'aquell instint assassí de cara a barraca, ara en mans del caprici de les muses. En el súmmum de la confiança tan guanyada, un pas enrere, dos endavant, aquest refredament és una benedicció disfressada. L'equip no pot rebaixar ni un mil·límetre la tensió, ja ho sap prou, però l'afició s'ha de penedir de discutir-li el dret de perdre, d'empatar, de ser algun dia mortal. Només faltaria, després de tantes i tantes alegries.

CENT PARTITS Tornem-hi els cops que calgui o deixarem de tocar de peus a terra. Pep Guardiola arriba avui al partit 100 com a entrenador del Barça en la lliga. I ho fa amb un percentatge de victòries que voreja el 80%. Fins ara, només ha encaixat set derrotes, de les quals dues s'han viscut en les dues últimes temporades. De les tres campanyes sota la seva direcció, s'han guanyat dos títols de lliga i ara mateix és líder. No cal ja recordar els rècords. Això és irreal, t'ho miris per on vulguis. El problema rau en què ens ho hem cregut. Del primer a l'últim.
FENOMEN Ronaldo deixa el futbol, i als culers sempre els quedarà el desig d'especular sobre com hagués seguit la història si no haguessin aparegut Pitta i Martins, ideòlegs del traspàs a l'Inter. Aquell any, ell va ser el millor davanter del darrer mig segle, segur. Ningú amb la seva potència, habilitat, capacitat golejadora. I en temps de transició, en una broma del destí, atrapats entre la marxa de Cruyff i l'arribada de Van Gaal, amb una fantàstica plantilla que va aconseguir tres títols i semblava un somni efímer. Com els mateixos gols del Ronaldo blaugrana.
EL GENI Tampoc no es pot demanar més a Messi, i bé fa Guardiola de recordar-ho. Ni l'argentí ni cap altre futbolista del món pot treure les castanyes del foc cada partit i marcar el gol de la victòria dia sí dia també. Prou fa amb deixar-nos bocabadats mantenint la línia ascendent d'ambició i superació esportiva després del que ha aconseguit i guanyat, personalment i col·lectivament parlant. Encara lluny de la maduresa i la plenitud esportives, imagineu el que li queda per donar, repasseu el que ja ha lliurat al club i segur que qualsevol errada humana d'aquest geni sembla bastant més relativitzable.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)