Opinió

Jo vull ser com Vitòria

El nou Buesa Arena ha costat 30 milions de diner públic. Tenint la clau de la caixa, ja poden

El Baskonia acaba d'inaugurar una ampliació del Buesa Arena que permet passar de 9.700 seients a 15.500 en els partits que hi juga el Caja Laboral. I no és la primera, fins al punt que l'arquitecte que va dissenyar el firal de bestiar que era originàriament amb prou feines el reconeixeria. El fenomen del bàsquet a Vitòria l'expliquen circumstàncies i persones. Persones com el controvertit Josean Querejeta, el president del Saski Baskonia, que ha sabut no només estar bé amb el poder polític de tots els colors sinó convèncer-lo i fer-lo còmplice del creixement. Els 30 milions que ha costat l'ampliació els han pagat entre el govern basc (PSOE) i la Diputació Foral d'Àlaba (PP), però és obvi que Querejeta ha anat dècades de bracet del PNB i que en 24 anys de president ha transformat un club que lluitava per no baixar en una potència europea i, sobretot, en un model de negoci i de generació de recursos. De tant en tant amb polèmiques, però els resultats li han anat donant la raó.

El Baskonia és, llastimosament, un model únic que no ha estat imitat enlloc més de l'Estat. Aquí entren en joc les circumstàncies. Tant les que han jugat a favor de la ciutat basca (240.000 habitants, i només 320.000 en tota la demarcació) com els handicaps que concorren en altres llocs. Una operació com la de Vitòria no la veig a Andalusia per la cultura de la subvenció permanent que s'ha instal·lat allà i que no remet ni en temps de crisi. No és casualitat que els dos clubs andalusos de l'ACB continuïn tenint nom d'entitat bancària, i els que han perdut el soci del món financer (Granada) estan al llindar de la desaparició.

Per contra, Catalunya podria ser terreny adobat per a operacions com la de Vitòria. A Tarragona (140.000 habitants i 805.000 en tot el territori) o Girona (100.000 i 750.000). Però els nostres Querejetas –que algun n'hi ha hagut– no han trobat prou receptivitat en el poder públic. Per caràcter –aquest és un problema intrínsec–, però sobretot perquè sense la clau de la caixa sempre estarem en inferioritat de condicions. Recordo, 30 milions d'inversió al Buesa Arena. Algú s'ho imagina a Catalunya?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)