Opinió

MVP estadístic o MVP per votació?

És curiós que a Panko l'hagin votat al màxim els entrenadors i l'hagin ignorat els jugadors

Sempre hi haurà qui faci alguna objecció a la tria d'Andy Panko (Lagun Aro) com a MVP de la fase regular de l'ACB però, en general, és una elecció de consens. El jugador amb valoració mitjana més alta és el pivot James Augustine (Múrcia), peça fonamental en la permanència del seu equip, però amb un pes en la lliga inferior al de Panko, un jugador que ha estat la referència d'un equip que s'ha barallat sempre amb els grans de la competició. Fa uns anys que es va deslligar l'MVP de la fase regular de l'estadística per evitar, precisament, episodis com el que hauria passat aquest curs, que el pivot d'un equip de la part baixa passés al davant dels jugadors que tallen el bacallà. És cert que Panko no aspira al títol ni als 34 anys té un futur esplèndid, però com a mínim juga el play-off i té una trajectòria de nou temporades en l'ACB.

Les tries per votació poden tenir un problema de credibilitat. L'estadística és objectiva, però no pondera el valor real d'un jugador en funció del pes del seu equip en la competició. La votació obliga en el cas de Panko a preguntar-nos com és possible el contrast entre haver recollit el màxim possible de punts (25) entre el col·lectiu de mitjans de comunicació i entrenadors, 10 punts de vot popular i tan sols 3 entre els jugadors, que no l'han situat entre els sis millors. I crida igualment l'atenció el criteri oposat que ha merescut Sergi Llull, puntuat al màxim pels jugadors (25) i gairebé ignorat pels mitjans de comunicació (5). O Teletovic, el tercer, que no recull ni un punt dels entrenadors i 25 del vot popular. O Vidal, el quart, el millor pels entrenadors (25) i sense sumar del vot popular. O el cinquè, Navarro, a qui donen el màxim els jugadors (25) i tenen en compte els entrenadors (10), però no suma res pel vot popular ni pels periodistes. Podríem admetre una dispersió del vot popular per les fílies i fòbies (també entre alguns periodistes, mal m'està dir-ho), però es fa difícil d'explicar tanta disparitat entre els col·lectius professionals. No és cosa d'aquest any, expliquen en l'ACB. Haurem de concloure que la intervenció dels periodistes i dels aficionats, en comptes de desvirtuar l'elecció, acaba conferint-li un punt d'equilibri just.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)