Els secrets i les batalletes de TV3
Televisió de Catalunya, ja sigui a través de TV3, el canal 33 o ara l'Esport 3, està indissolublement lligada a l'esport català des de la seva creació. I durant aquests 28 anys, són moltes les cares que ens han explicat, en català, l'esport. N'hi ha algunes que encara hi són des del primer dia i altres que fa poc ho van haver de deixar. Com Jaume Rius, l'autor del llibre que ens ocupa avui, que va ser la cara del bàsquet a TV3 durant anys. Rius, que es va jubilar l'any passat, ens explica els secrets de 27 anys d'esports en un llibre que, en el pròleg, diu que espera que sigui tan polèmic com el que va escriure sobre el Joventut de Badalona el 1997.
Si ser polèmic és fer enfadar algú amb el que escrius, aquest llibre és polèmic, perquè hi ha alguna gent que no queda gens bé –l'excap d'esports Pere Escobar rep tant o més que en el llibre de Josep Lluís Merlos–, però aquesta pretesa polèmica queda, segons el meu parer, molt i molt esmorteïda pels articles de personatges que han marcat l'esport català durant aquestes dues desenes llargues d'anys. A més d'articles de professionals que en el seu dia van ser becaris d'esports –molts d'ells supervisats per Jaume Rius– a TV3 i que ara estan en altres mitjans o a la mateixa TV3. La immensa majoria d'aquests articles són laudatoris cap a la tasca que ha fet la Televisió de Catalunya. I, per definició, un llibre polèmic hauria de tenir més retrets que no pas lloances. Potser la part més valenta és la defensa intransigent que fa, en diverses ocasions, del paper de la llengua catalana i de la televisió pública.
En tot cas es tracta d'un llibre interessant, que passa ràpid i bé. Hi ha batalletes –potser menys del que es podia esperar d'una trajectòria 27 anys–, i per als que, per motius d'edat hem viscut com a observadors d'aquest període des de dins de la professió, ens fa tornar a la memòria episodis que havíem oblidat.