Tot el que pots saber de l'olimpisme català
Tots els aficionats que ho vulguin saber tot sobre l'olimpisme i la seva intensa i extensa relació amb Catalunya ho tenen molt fàcil. Només han de buscar aquest llibre. Ho trobaran tot fins al 2006, que és quan el Comitè Olímpic de Catalunya (COC) va editar aquesta obra. Es tracta d'una obra col·lectiva, coordinada per Xavier Pujadas, un especialista en la història social de l'esport a Catalunya, que aplega una bona colla d'especialistes per tractar, des de molts (tots?) punts de vista, la llarga vocació olímpica de Catalunya. I si hi ha algú que en veure que l'editor del llibre és el Comitè Olímpic de Catalunya li agafa recança, que no tingui cap por. És una obra que no traspua ideologia, feta des del punt de vista català, però elaborada per professionals.
El llibre està dividit en tres parts. La primera, que consta de sis capítols, ens explica el naixement i el desenvolupament de l'olimpisme a Catalunya i la culminació que va ser el naixement d'una consciència olímpica ciutadana amb tot el procés que va culminar amb els Jocs Olímpics de Barcelona del 1992. Josep Casanovas, Xavier Pujadas, Xavier Torrebadella, Carles Santacana i Jordi Finestres són els signants d'aquesta part de la obra. La segona part consta de quatre monogràfics en què es relaciona l'olimpisme amb la pedagogia, la participació femenina, la projecció internacional i la reivindicació nacional. Aquí els autors són Conrad Vilanou, Susanna Soler i Maria Zapata, Miquel de Moragas i Ignasi Doñate. El llibre es tanca amb un annex estadístic obra de Joan Fauria en què es fa una llista de tots els esportistes catalans que van participar en els Jocs Olímpics d'estiu i d'hivern fins al 2006.
Pel que fa al que ha passat en l'olimpisme català des del 2006 fins ara, que cadascú faci la seva recerca i apel·li a la memòria viscuda i a les seves pròpies experiències.